Côte de Beaune nader verkend: AOC Saint-Romain

In februari aandacht voor het zuiden van de Côte de Beaune, waar enkele AOC’s nog betaalbare Bourgognes herbergen. Wij reizen vanuit AOC Auxey-Duresses verder naar het westen, naar Saint-Romain aan de westrand van de Côte de Beaune.

Saint-Romain in de Côte de Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Het informatiebord zal in de loop van 2023 worden vervangen door een moderner exemplaar

Inleiding
Of ik in mijn blog wilde vermelden dat Saint-Romain toch echt bij de Côte de Beaune hoort. Een dringende vraag van Marie-Thérèse Germain (Domaine Germain) tijdens mijn bezoek aan de Salon du Vin in Huy (België). Dat was drie jaar geleden. Ik vroeg mij af wie dat niet weet, maar herinnerde me dat ook de reisgids ANWB ontdek – Bourgondië (2013) uit de bocht vloog en de AOC Saint-Romain schaarde binnen de Hautes-Côtes de Beaune.

AOC Saint-Romain op de bourgondische kaart
Wij verlaten Auxey-Duresses, rijden in westelijke richting en slaan bij het gehucht Petit-Auxey rechtsaf. De smalle en licht stijgende D17E leidt ons naar het door steile kliffen omgeven wijndorp Saint-Romain. Naast de AOC Auxey-Duresses als buur in het oosten is de AOC Saint-Romain voor de rest omgeven door de Hautes-Côtes de Beaune. Net zoals de AOC Chorey-lès-Beaune heeft de AOC Saint-Romain geen 1ers Crus climats. Alle climats met de classificatie appellation village (of communale) liggen ten westen, oosten en zuiden van het wijndorp en strekken zich uit tot de grens met de AOC Auxey-Duresses. Het was Roland Thévenin, oud-burgemeester en wijnhandelaar, die succesvol lobbyde voor een appellation village die uiteindelijk in 1947 op de bourgondische kaart werd geplaatst.

Het wijndorp Saint-Romain
Het is goed vertoeven in het toeristen luwe Saint-Romain. Een kleine wandeling door de smalle en soms zeer steile straatjes van het wijndorp loont. Bezoek anders het mooie kerkje in Saint-Romain-le-Haut. In het laaggelegen deel van Saint-Romain ligt dan weer een goed restaurant met de passende naam Bistrot des Falaises. Geen bijdrage over Saint-Romain zonder vermelding van de beroemde Tonnellerie Francois Frères.

De climats van de AOC Saint-Romain
Wat oppervlakte betreft doen de AOC’s Monthélie, Auxey-Duresses en Saint-Romain niet veel voor elkaar onder. Binnen de AOC Saint-Romain regeert echter de chardonnay druif. Allereerst is de bodem meer geschikt voor het produceren van witte dan rode wijn. Ook de hoogte van de wijngaarden (tussen 300 en 400 meter) en de omgevingstemperatuur spelen een rol in de keuze voor de witte druif. De wijnstokken zijn grotendeels aangeplant op een vrij stenige kalkhoudende klei. De hogere hellingen hebben meer mergel, de lager gelegen climats zijn meer ijzerrijk en roder van kleur. De beste climats liggen direct ten oosten van het dorp, zoals ‘Sous le Château’, ‘Sous la Velle’ en ‘Sous Roche’.

Stijl en perceptie van de AOC Saint-Romain
De Bourgognes uit Saint-Romain zijn duurder sinds de wijngemeente niet meer tot de Hautes-Côtes de Beaune behoort. Maar zijn ze ook beter? De Engelse wijnschrijver Patrick Matthews beantwoordde deze vraag in 2005 als volgt: “Yes – particularly the whites, perhaps because of the motivation given to the growers being part of the Côte de Beaune.” De witte Bourgognes komen de laatste warme jaren steeds beter tot hun recht: veel fruit, een frisse smaak en vooral een mooie zuurgraad.

De rode wijnen verschillen niet veel van die uit de Hautes-Côtes de Beaune: een lichte aardse smaak, zacht, fruitig (een aroma van klein rood fruit) en vroeg op dronk. De beste exemplaren met hun fijne en elegante tannines kunnen gerust een aantal jaren worden weggelegd.

Aanbevolen producenten
Er zijn vier domeinen die regelmatig worden vermeld in de wijngidsen en wijntijdschriften, met om te beginnen de biodynamische pionier Domaine Henri et Gilles Buisson. De wijnen van Domaine Christophe Buisson zijn ook van vaste waarde. Naast Domaine Henri et GiIles Buisson behoort Domaine Alain Gras niet alleen tot de top in Saint-Romain, maar in Bourgogne. De aimabele man zei tijdens een editie van Grands Jours de Bourgogne tegen mij vins de plaisir te willen maken. Het ontbreekt ze zeker niet aan de nodige diepgang. Maakt het eerste domein complete, soms complexe Bourgognes, Alain Gras heeft een meer puntige stijl en hij geeft in zijn Bourgognes de nodige ruimte aan de minerale tonen.

Nog drie lokale namen: het biologische Domaine de Chassorney (Frédéric Cossard), Domaine Martenot-Mallard (paradepaardje: de witte ‘Sous le Château’) en Domaine Germain Père et Fils (tekende voor een onberispelijke ‘Sous le Château’ 2018). Ook de bekende grote handelshuizen in Bourgogne doen goede zaken in Saint-Romain, met Maison Joseph Drouhin voorop. De 2020 heeft weer die verfijnde aroma’s (witte bloemen, rijp fruit, een likje honing en een vleugje brioche). Alleen van de prijs word ik minder enthousiast: schurkt tegen de 30 euro aan.

Ten slotte nog het volgende
Voor de nadere verkenning van het zuidelijk deel van de Côte de Beaune zal ik in een volgende bijdrage naar het zuiden buigen. Mogelijk treffen wij elkaar intussen het volgende weekend tijdens de 15e Salon du vin et de la gastronomie de Huy. Helaas zonder Domaine Germaine Père et Fils, maar wel met zeven andere domeinen uit de Bourgogne en de Beaujolais. Een interessant en gemêleerd gezelschap. Raadpleeg voor meer informatie de internetsite van het evenement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.