Côte de Beaune nader verkend: AOC Auxey-Duresses

In februari aandacht voor het zuiden van de Côte de Beaune, waar enkele AOC’s nog betaalbare Bourgognes herbergen. Wij reizen vanuit de AOC Monthélie over de D973 richting het westen, naar de buur AOC Auxey-Duresses. Waar wij trouwens de duurste fles wijn ter wereld aantreffen!

Auxey-Duresses in de Côte de Beaune (Wijn uit Bourgogne)
AOC Auxey-Duresses gezien vanaf de zuidflank van de vallei.

AOC Auxey-Duresses op de bourgondische kaart
Het gemoedelijke wijndorp Auxey-Duresses ligt slechts twee kilometer ten westen van het verstilde Monthelie. Ten westen van de AOC Auxey-Duresses ligt op haar beurt de AOC Saint-Romain, in het zuidoosten de AOC Meursault en het het noorden nog altijd de Hautes-Côtes de Beaune. Na Auxey-Duresses passeren wij vrijwel onopgemerkt Petit-Auxey en het gehucht Melin (allebei behorende tot de gemeente Auxey-Duresses) om vervolgens in La Rochepot te arriveren (Hautes-Côtes de Beaune).

De kaart van de AOC Auxey-Duresses
Wanneer het oppervlakte in ogenschouw wordt genomen, wint de AOC Auxey-Duresses met een neuslengte van de AOC Monthélie. De AOC Auxey-Duresses heeft echter maar negen 1ers Crus climats en die liggen allemaal tegen of in de buurt van de grens met de AOC Monthélie. Het climat ‘Les Duresses’ was zo geliefd dat Auxey in 1928 zijn naam veranderde in Auxey-Duresses. Misschien niet de allerbeste keuze, want ten noorden van Auxey-Duresses ligt het minstens zo goede 1er Cru climat ‘Climat du Val’.

Auxey-Duresses ligt in een vallei die zich uitstrekt tot in de Hautes-Côtes de Beaune. De 1ers Crus climats die tegen de noordflank van de vallei liggen en enkele climats die als villages zijn geclassificeerd, genieten van een uitstekende zuid- en zuidoostelijke oriëntatie. Ook richting en rondom zowel Petit-Auxey als Melin dragen de meeste wijngaarden de classificatie appellation village. Tegen de zuidflank van de vallei liggen wijngaarden die als villages of als régionales zijn geclassificeerd.

Het wijndorp Auxey-Duresses
Hoe charmant de wijnliteratuur het pittoreske Monthélie ook vindt, in Auxey-Duresses is er meer reuring. In het wijndorp ligt een restaurant (La Crémaillère) en een wijnwinkel (Le Caveau à Auxey). Je kunt de auto met gemak kwijt op de grote parkeerplaats bij de Église SaintMartin d’AuxeyDuresses. Geen slecht idee om aldaar een deel van de geel-rood gemarkeerde wandelroute Chemin des Grands Crus op te pikken. Wanneer je richting het zuiden wandelt, loop je na een gestage klim, zonder dat je er erg in hebt, de AOC Meursault binnen. Mooie vergezichten hier en die zijn te zien in de film Retour en Bourgogne (2017) *).

De climats van de AOC Auxey-Duresses
Net zoals in de AOC Monthélie domineert de pinot noir druif in de wijngaarden binnen de AOC Auxey-Duresses, zeker in de 1ers Crus climats, maar het aandeel villages wit is beduidend groter dan in de AOC Monthélie (meer dan de helft van het aandeel rood). In de bodem bevindt zich overwegend kalksteen met een soms rode of donkerbruine kleur, al dan niet vermengd met mergel. Deze bodem is geschikt voor de pinot noir druif. De keuze om de chardonnay druif aan te planten ligt niet alleen in de ander samenstelling van de bodem (witte kalksteen), maar ook aan de meer koelere condities van een wijngaard: de hoogte, minder directe oriëntatie richting de zon en de frissere wind vanuit de Hautes-Côtes de Beaune.

Stijl en perceptie van de AOC Auxey-Duresses
Net zoals binnen de AOC Monthélie verdwenen vele wijnen tot de eeuwwisseling achter het etiket ‘Côte de Beaune-Villages‘. Witte wijnen uit Auxey-Duresses werden zelfs gedeclassificeerd tot ‘Bourgogne’. Maar het is meer dan goed gekomen met die voorheen ‘stugge’ wijnen uit de AOC Auxey-Duresses (mede dank zij de verandering van het klimaat?). Om te beginnen zijn de witte wijnen aromatisch, levendig, soms licht nootachtig en met de nodige minerale tonen. Misschien in vergelijking met Meursault wat ingetogener, maar wat de factor prijs/kwaliteit betreft welhaast onovertroffen.

De rode wijnen uit Auxey-Duresses mogen zich langzamerhand vergelijken met een mooie Volnay. Zij rijpen op de juiste wijze en sommige exemplaren, zeker van het 1er Cru climat ‘Les Duresses’ laten zich goed bewaren, lees: kunnen op een indrukwekkende wijze ouder worden. Met de aantekening dat de wijnen van het 1er Cru climat ‘Climat du Val’ als verfijnder en aromatischer te boek staan. Ik ging in een eerdere bijdrage voorbij de opgetekende karakteristieken in de wijnliteratuur en typeerde de rode Auxey-Duresses 1er Cru ‘Les Duresses’ van Bouchard Père et Fils als een voorbeeldige allround Bourgogne.

Intussen in Auxey-Duresses
Al die interessante stukjes over DRC met zijn ‘Romanée-Conti’ als duurste wijn van de wereld: gooi ze in de prullenbak. Domaine Leroy uit Auxey-Duresses heeft sinds een half jaar met zijn ‘Musigny’ Grand Cru de koppositie overgenomen. Achter Domaine Leroy schuilt natuurlijk de grande dame van de Bourgogne: Lalou Bize-Leroy, ooit mede-eigenaresse van DRC. Domaine Leroy maakt ook een rode Auxey-Duresses, waarvoor men inmiddels gemiddeld tegen de € 700 berekent.

Aanbevolen producten van AOC Auxey-Duresses
Er kan een reeks producenten als ‘aanbevolen’ worden aangemerkt. Ik maak ook in deze bijdrage gebruik van de lijstjes die ik had gemaakt voor de manifestatie Grands Jours de Bourgogne vorig jaar. Laat ik als eerste beginnen met mijn bourgognebijbel van Patrick Matthews. Drie domeinen die nog steeds tot de top in Auxey-Duresses behoren: Domaine (Jean-Pierre) Diconne (Bourgogne Aujourd’hui: ‘un domaine traditionnel, sérieux, très régulier‘), Domaine (Jean et Gilles) Lafouge (PM: ‘superb value‘) en Domaine Michel Prunier et Fille (‘first among equals, une valeur sûre‘). Over dit laatste domein zo meteen meer.

In ieder wijndorp lijkt één achternaam te domineren wat betreft verdienstelijke wijnbouwers. In Auxey-Duresses is dat ‘Prunier’, dus mag je ook uitkijken naar Domaine Laurent et Romain Prunier en Domaine Vincent Prunier. Het was trouwens Domaine Michel Prunier et Fille dat het eerder vermelde La Crémaillère kocht, het restaurant dat aan de overkant van zijn domein ligt. En daarmee houdt het niet op. Estelle Prunier coördineert in samenwerking met de plaatselijke VVV de jaarlijkse porte ouverte in Auxey-Duresses dat de naam Coup d’oeil, Coup de Coeur draagt en in het derde weekend van oktober plaatsvindt in de particuliere kelders van de wijnbouwers.

In de wetenschap dat ik zeer wel mogelijk jouw favoriete domein in Auxey-Duresses vergeet te vermelden, gooi ik er nog twee persoonlijke favorieten tegenaan. Domaine (André et Bernard) Labry in Melin maakt prachtige, pure Bourgognes. Aan dit domein wijdde ik dan ook mijn eerste bijdrage over de AOC Auxey-Duresses (tip: de rode Auxey-Duresses). Op eenzame hoogte wat betreft een vriendelijke bourgondische ontmoeting: ik schrijf over de sympathieke François Latour van Domaine Henri Latour et Fils. Het deed mij een groot plezier om te lezen dat maar liefst drie Bourgognes van dit domein een vermelding kregen in Le Guide Hachette des Vins 2023: de rode ‘Les Grands Champs’ 2020, de rode ‘Vieilles Vignes’ 2020 en de witte Auxey-Duresses. Tijdens onze eerste ontmoeting complimenteerde ik François overigens met zijn heerlijke witte Saint-Romain. Jawel, de volgende bestemming in de Côte de Beaune.

*) Zowel de Chemin des Grands Crus als locaties voor de opname van Retour en Bourgogne, een leuke en originele manier om met de Côte de Beaune kennis te maken, zijn te vinden in de app Balades en Bourgogne Côte d’Or.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.