Beter een goede buur: Domaine Narjoux-Normand

Domaine Narjoux-Normand in Saint-Martin-sous-Montaigu (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Narjoux-Normand in Saint-Martin-sous-Montaigu (Côte Chalonnaise)

Op de weg van Chalon-sur-Saône naar Autun kun je vlak voor Mercurey linksaf slaan richting Saint-Martin-sous-Montaigu. Een groot bord aan de rand van het dorp maakt trots kenbaar dat menige Bourgogne zich in deze wijngemeente ook Mercurey mag noemen. Rijd Saint-Martin-sous-Montaigu binnen, sla wat verderop linksaf, rijd langs het gemeentehuis en maak vervolgens een kwartdraai om de kerk. Het kleine dorpsplein met la salle des fêtes is de eindbestemming en meestal kun je hier de auto kwijt. Je bent vlak bij mijn bourgondische residentie, maar daar wil ik het verder niet over hebben. Wel over mijn buren, van wie het domein aan het dorpsplein is gevestigd: Domaine Narjoux-Normand.

Domaine Narjoux-Normand werd in 1999 door Frantz Normand en zijn vrouw Fabienne overgenomen. Acht generaties gingen het echtpaar voor in de wijnbouw met een familiedomein van 13 ha. De jongste zoon Antoine wordt begeleid in de overname van het domein en zijn persoonlijke inbreng drukt inmiddels al een stevige stempel op het karakter van de wijnen. Degelijke, klassieke, soms regelrecht rustieke Bourgognes werden met de jaren verfijnder, met meer nuances, diepte en nog meer lengte. Maar dat licht aardse, rustieke karakter van de Bourgognes is gelukkig voor een deel behouden.

Zoals vele domeinen binnen de AOC Mercurey produceert Domaine Narjoux-Normand voornamelijk rode en witte Mercurey en rode en witte Bourgognes, de laatste al dan niet met de complementaire benaming ‘Côte Chalonnaise’. Verder maakt het domein een zeer verdienstelijke Bourgogne Aligoté. Naast een generieke rode Mercurey biedt men twee rode 1ers Crus (Mercurey) binnen zijn assortiment aan. Alle wijngaarden van het domein liggen binnen de gemeentegrenzen van Saint-Martin-sous Montaigu.

De twee 1ers Crus climats (in Saint-Martin-sous-Montaigu liggen er maar liefst zeven), waarbinnen het domein pinot noir druiven oogst zijn ‘La Chassière’ en ‘Clos de Montaigu’. Het climat ‘La Chassière’ ligt aan de rand van het dorp aan je rechterhand (bij dat grote bord). De steenachtige bodem van ‘La Chassiere’ bevat naast enige klei en kalksteen relatief veel zand. Het zand zorgt ervoor dat de ​​hogere temperaturen in de bodem worden behouden. Het levert een niet al te donkerrode, geconcentreerde wijn op. Een ‘La Chassière’ is vrij jong te drinken en bezit een jeugdige levendigheid, subtiele tannines en de smaak van onder meer kersen en frambozen.

Het 1er Cru climat ‘Clos de Montaigu’ ligt oostelijker en dertig meter hoger op een plateau langs een kleine steenweg die je leidt naar de resten van het Château de Montaigu. Het climat is niet bijzonder steil en naar het oosten gericht. Ondanks de aanwezigheid van relatief veel klei is de bodem gemakkelijk te bewerken en is de natuurlijke afwatering ideaal. In tegenstelling tot ‘La Chassière’ zijn de rode wijnen van ‘Clos de Montaigu’ in hun jonge jaren tanninerijker, maar klein rood fruit domineert op alle verdiepingen. Na enkele jaren treft je in het glas een rondere structuur aan. De smaakimpressie is dan meer complex met tonen cassis, gekonfijte kers en nat kreupelhout na een verfrissende bui. Vanaf de steenweg heb je een prachtig uitzicht over de vallei van de Saône, de stad Chalon-sur-Saône, de Jura en bij goed weer de Alpen. Er staat daar altijd een beetje wind, die de druiven gezond houdt.

Mijn bourgondische gastheer is een fan van de generieke rode Mercurey van het domein. Deze Bourgogne is discreet gekruid (peper en kaneel) en heeft een overdaad aan klein donker fruit (zwarte bes, bramen) dat in de verte doet denken aan een verwarmende winterjam. Een tikkeltje onstuimig deze knapperige Mercurey, die verrassend mooi in balans is en een lange, genereuze afdronk heeft. Bij de witte Mercurey van het domein, met de chardonnay druiven afkomstig van het hooggelegen climat ‘Le Chatelay’ in La Valléé des Vaux, vallen eerst de vriendelijke citrusaroma’s op, vervolgens het gele fruit en ten slotte de witte bloemen omgeven door een vleugje honing. Tijdens een proeverij bij het domein mompelde iemand zelfs “witte chocolade”. Al met al een mooie, harmonieuze witte Mercurey vol karakter.

Maar begin een proeverij bij het domein met de Bourgogne Aligoté. Het was de 2018 die mijn ogen opende voor de indrukwekkende ontwikkeling van deze bourgondische variëteit. Menige witte Mercurey of Bouzeron uit dat jaar kon niet tippen aan deze pracht van een Bourgogne Aligoté. De 2020 is meer sober, maar nog altijd fantastisch. Ik begrijp dat de teleurstellende oogst in 2021 het domein deed besluiten om dat jaar wat Bourgogne Aligoté betreft over te slaan. Mijn gastheer zet bij aankomst altijd een fles Bourgogne Aligoté in de koelkast. Voor mij onderhand een ultiem thuiskomen in de Bourgogne en ik hoop voor binnenkort dat het domein nog wat 2020 in voorraad heeft (of dat mijn gastheer nog een paar doosjes heeft achtergehouden).

Wanneer ik tot voor kort aanklopte bij het domein om een fles of meer te kopen, was ik meteen welkom. Nu het domein naam heeft gemaakt door een aantal vermeldingen in Le Guide Hachette des Vins en meer bezoekers aantrekt, wordt een telefoontje van te voren bijzonder op prijs gesteld. Is jouw verblijf in de Côte Chalonnaise wat korter van duur, kun je ook bij Caveau Divin in Mercurey of Maison des Vins in Chalon-sur-Saône uitkijken naar enkele flessen van Domaine Narjoux-Normand. Je betaalt op deze twee adressen net zoveel als bij het domein zelf.

Een gedachte over “Beter een goede buur: Domaine Narjoux-Normand

  1. Heb één probleem. Elke keer als er een mail van je binnenkomt, krijg ik last van lekkere dorst. Ook nu weer. Ik heb enig idee waar dit domein ligt en zou het liefst nu nog in de auto springen en ernaartoe rijden. Maar ja, mag dan gepensioneerd zijn, dus tijd genoeg, maar de pegulanten zijn ietwat beperkter …. Desondanks, ga door met ons lekker maken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.