Bourgondisch transfernieuws

Rondom de jaarwisseling ontving ik vanuit Bourgogne het nodige transfernieuws. Onderstaande bijdrage een presentatie van en een toelichting op drie persberichten. Het laatste met een onmiskenbare Nederlandse tint.

Domaine de la Monette in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
Domaine de la Monette in Chamirey (gemeente Mercurey)

Domaine Chantal Lescure (Nuits-Saint-Georges)
Chantal Lescure en Xavier Machard de Gramont begonnen in 1975 met het domein dat zij in 1996 overdroegen aan hun zonen Aymeric en Thibault Machard de Gramont. Domaine Chantal Lescure omvat inmiddels 19 hectare wijngaard, waarvan 14,5 in de Côte de Beaune en 4,5 in de Côte de Nuits (met een perceel in ‘Clos de Vourgeot’). Sinds 2009 is het domein biologisch gecertificeerd.

Na meer dan een jaar onderhandelen is Domaine Chantal Lescure in juli 2022 overgenomen door Jean-Philippe Girard, een captain of industry in Dijon. Een local en dat stemde de Bourgogne zeer tevreden, want eindelijk geen naam van een Amerikaanse of Chinese investeringsmaatschappij. Girard is onder meer mede-eigenaar van hotel/bistro Rôtisserie du Chambertin (ook in 2023 één Michelinster) in Gevrey-Chambertin en je kunt samen met hem een potje golven op zijn golfbaan in het noorden van Dijon.

Jean-Philippe Girard werd meerderheidsaandeelhouder, maar laat de vinificatie van de wijnen over aan Eric Rousseau, een gerenommeerde wijnbouwer in Gevrey-Chambertin (Domaine Armand Rousseau). François Chavériat, sinds 2001 keldermeester bij Domaine Chantal Lescure, en zijn team blijven aan. Doel: het behouden van dezelfde filosofie en dezelfde richtlijn om authentieke, levendige en pure wijnen te produceren. Wat wel verandert, is het nieuwe etiket op de flessen (vanaf de oogst 2022) en er zullen projecten worden ontwikkeld om het wijntoerisme in de Bourgogne te bevorderen.

Voor die ene fles: La Maison des Vignerons (Nuits-Saint-Georges). Tip: de rode Nuits-Saint-Georges 2020.

Maison Albert Sounit (Rully)
Maison Albert Sounit in Rully zag het daglicht in 1945 en is sinds 1993 in Deense handen. Met de overname begon het handelshuis te groeien, onder meer door het verwerven van Domaine Bernollin in Jully-lès-Buxy in 2005 en het kopen van een aantal gebouwen in Rully. Het handelshuis veranderde onlangs van eigenaar, maar blijft in Deense handen. Samen met een aantal Deense investeerders bezit een zekere Søren Nørbjerg momenteel het merendeel van de aandelen.

Maison Albert Sounit heeft 16 ha wijngaard in zijn bezit en koopt ongeveer 10 ha aan druiven in. De wijnen worden gevinifieerd en grootgebracht in de wijnkelder te Jully-lès-Buxy. Men is momenteel bezig met een conversion vers l’agriculture biologique. Maison Albert Sounit excelleert met zowel Crémants de Bourgogne als stille Bourgognes (Mercurey/Rully villages/1ers Crus en door de aanwinst van Domaine Bernollin met een interessante Montagny 1er Cru ‘Les Chaniots’).

Op het moment van schrijven bouwt het handelshuis in Rully een nieuwe ontvangstruimte voor klanten. In de belendende boutique worden alle Bourgognes van het handelshuis annex domein te koop aangeboden. Uiteraard met de mogelijkheid om deze eerst te proeven. Echter alleen na het hebben gemaakt van een afspraak en dan mag je denken aan maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur.

Voor die ene fles: Maison des Vins Côte Chalonnaise (Chalon-sur-Saône). Tip: Crémant de Bourgogne Blanc Brut ‘Cuvée Prestige’.

Domaine de la Monette (Chamirey/Mercurey)
Enkele jaren geleden schreef het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui over een rode Bourgogne Côte Chalonnaise (‘En Cortechat’) van Domaine de la Monette: “Si seulement tous les propriétaires de grands crus avaient la même ambition pour leurs vins que Roelof et Marlon Ligtmans-Steine.” Zo, dacht ik, die zit.

Het Nederlandse echtpaar Ligtmans-Steine vestigde zich in 2007 in het hart van de Côte Chalonnaise en creëerde een domein dat momenteel 11,5 ha groot is. Men schakelde over tot biologische wijnbouw en bouwde in de Bourgogne een stevige en duurzame reputatie op. Domaine de la Monette is producent van Mercurey, Bouzeron en Bourgogne Côte Chalonnaise.

Nu de pensioengerechtigde leeftijd nadert, zonder familie-erfenis in het verschiet, verkochten Roelof en Marlon Ligtmans-Steine Domaine de la Monette eind vorig jaar aan Pierre-Etienne Chevallier. Hij gaat gesteund door zijn grote familie in Paray-le-Monial (eveneens in het departement Saône-et-Loire) de uitdaging aan om het domein verder te ontwikkelen. Het behartigen van enkele financiële zaken vindt voor nog even plaats onder Nederlandse supervisie.

Pierre-Etienne Chevallier volgde opleidingen in Dijon en Beaune en verrijkte zijn kennis verder door te werken bij een aantal prestigieuze domeinen (Domaine La Vougeraie nabij Nuits-Saint-Georges en Domaine du Cellier aux Moines in Givry). Hij wil in de eerste plaats de biologische certificering behouden en verder het domein uitbreiden met wijngaarden binnen de AOC’s Givry, Rully en Montagny om daarmee als één van de weinige domeinen Bourgognes aan te kunnen bieden uit alle vijf appellations villages in de Côte Chalonnaise.

Voor die ene fles: Maison des Vins Côte Chalonnaise (Chalon-sur-Saône), Caveau Divin Mercurey of jawel, de vernieuwde plaatselijke supermarkt, nu onder de naam Bi1 (Mercurey). Tip: de rode Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Terroirs de Mellecey’ 2021.

Bronnen: Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne, Bourgogne Aujourd’hui en de Facebookpagina van Caveau Divin Mercurey.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.