Bourgondische vooruitzichten

Panneaux de signalisation des appellations
© Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (B.I.V.B.)

Les panneaux de signalisation des appellations
Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (B.I.V.B.) kondigde eind vorig jaar een vervanging aan van de ruim 330 panneaux de signalisation des appellations. De geplande wegwerkzaamheden gaan in fases verlopen. Je treft de derde generatie informatieborden reeds aan in de Châtillonnais, het meest noordelijke wijndistrict in het departement Côte d’Or. Over een jaar kun je ze in de gehele wijnregio Bourgogne aanschouwen.

De Bourgogne is de enige Franse wijnregio met een dergelijk netwerk van informatieborden. Zij werden voor het eerst bij de wijngaarden geplaatst in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Ter promotie van het wijntoerisme worden de bezoekers geattendeerd op de vele appellations en climats (unieke wijngaarden) in de wijnregio Bourgogne. De Grands Crus climats behouden een extra vermelding die hun oppervlakte specificeert.

Volgens het B.I.V.B. ligt in “de soberheid van de informatieborden tegelijkertijd hun zeggingskracht”. De bruine kleur legt een directe link met het terroir en de climats. (De grote toeristische informatieborden langs de snelwegen zijn trouwens ook bruin van kleur.) De facelift maakt deel uit van de algemene doelstelling om het wijntoerisme in de Bourgogne te stimuleren en gaat vergezeld met de opening dit voorjaar van La Cité des Climats et vins de Bourgogne.

Cité des Climats et vins de Bourgogne
Het heeft even geduurd, onder meer de corona-epidemie gooide roet in het eten, maar dit voorjaar worden ze eindelijk geopend. Drie vestigingen met de naam Cité des Climats et vins de Bourgogne zullen de geschiedenis, de cultuur en het erfgoed van de wijnbouw in de Bourgogne belichten. Verder zullen de grote diversiteit en rijkdom van de bourgognewijnen in de schijnwerpers worden geplaatst. In de volgende drie bourgondische plaatsen wordt een vestiging geopend: Mâcon (25/03/2023), Chablis (01/04/2022) en Beaune (13/05/2022).

Cité des Climats & vins de Bourgogne

Toen ik afgelopen najaar rondliep in het pas geopende Cité Internationale de la Gastronomie et Vins in Dijon werd aan mijn verwachtingen niet geheel tegemoetgekomen. Dat sentiment zorgt ervoor dat ik terughoudend ben om Cité des Climats et vins de Bourgogne verder op te warmen. De bourgondische media doen trouwens hun voorwerk: “Het gebouw [in Beaune] is ontworpen als een poëtische allegorie van de wijnstok.” Maar ik ben benieuwd en ik zal verslag doen.

Net zoals de recent gerenoveerde Cave de Lugny draait het in Bourgogne tegenwoordig om duurzaamheid. Alle gebouwen van Cité des Climats et vins de Bourgogne zijn gemaakt van de beste lokale én biologische materialen. Alles wat mogelijk was om de ecologische voetafdruk van de constructie te beperken, werd uitgevoerd. In Beaune wordt zelfs gesproken over ‘La Bio-Cité des vins‘. En je bent alvast gewaarschuwd: er is op het terrein geen parkeerplek voor je vervuilende benzine- of dieselauto.

Raadpleeg de speciale internetpagina voor meer informatie over dit ambitieuze miljoenenproject. Cité des Climats et vins de Bourgogne is inmiddels ook te vinden op de Franse Wikipedia. Net zoals vermeld in eerdere persberichten, lees ik op Wikipedia de betrokkenheid van het label Vignobles & Découvertes. Bij elkaar opgeteld zou dit kunnen betekenen dat je in de boutiques van La Cité des Climats et vins de Bourgogne na afloop van jouw bezoek een fles Bourgogne kunt kopen voor dezelfde prijs als bij een domein, coöperatie of handelshuis. Kijk, dat zou een leuk vooruitzicht zijn. De entree is niet gratis: 9€ in Mâcon en in Chablis, 14€ in Beaune.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.