Bourgogne in 2022: mijn terugblik

Eindelijk, de enige blog in het jaar waarin ik het voor het zeggen heb.

Vosne Millésime – Noblesse des Clos Vougeot tijdens Grands Jours de Bourgogne (Wijn uit Bourgogne)
Vosne Millésime – Noblesse des Clos Vougeot (Grands Jours de Bourgogne 2022)

Kleine bourgondische herinneringen
In de Côte Chalonnaise, waar ik doorgaans resideer, haalde ik de goede banden met twee domeinen aan om mee te kunnen lopen in de wijngaarden (af en toe te snoeien, takken op te binden) en om in de wijnkelders Bourgognes te proeven die nog genoten van hun tweede, malolactische fermentatie. Wijnproeven is veel leuker in goed gezelschap, zoals bij een gelegenheid met leden van de vrijwillige brandweer uit Buxy die een keuze maakten voor hun jaarlijkse banket. Je praatte over allerhande bourgondische zaken en je liet je tegelijkertijd betoveren door een fenomenale witte Montagny 1er Cru ‘Les Chaniots’.

Grands Jours de Bourgogne 2022
Het hoogtepunt van dit jaar was de tweejaarlijkse mammoetproeverij Grands Jours de Bourgogne. De editie 2018 was de eerste teen in het water, 2020 sneuvelde op de valreep door de coronapandemie, 2022 voelde welhaast als een warm bad. Natuurlijk kreeg je de bijna 6.000 Bourgognes niet in één week geproefd. Wanneer je daartoe een oprechte poging deed, bevatte je de gedachte achter Grands Jours de Bourgogne niet. Ik genoot evenzeer van een gesprek met een wijnproducent, met een Belgische importeur of met een Amerikaanse journalist die een wijnrubriek schreef voor een krant in de staat Vermont.

In de zes bijdragen over Grands Jours de Bourgogne 2022 vermeldde ik de nodige Bourgognes die ik heb geproefd en die zorgden voor kleine mystieke momenten. Tien favorieten (vijf keer wit en vijf keer rood) op een rij. Het zijn de Bourgognes die mij op een of andere manier zijn bijgebleven. Ik heb daarbij geprobeerd om de prijs een beetje te drukken. Bij de laatste rode was dat helaas niet mogelijk, maar die hemelse Bourgogne benaderde dan ook zoiets als de absolute perfectie.

– Chablis 1er Cru ‘L’Homme Mort’ (2019) van Le Domaine d’Henri (Chablis);
– Bourgogne Tonnerre (2020) van Domaine Dominique Gruhier (Épineuil);
– Beaune 1er Cru ‘Clos des Mouches’ (2018) van Seguin-Manuel (Beaune);
– Chassagne-Montrachtet 1er Cru ‘Les Chevenottes’ (2019) van Domaine Marc Colin et Fils (Saint-Aubin);
– Saint-Aubin 1er Cru ‘Clos de la Chatenière’ 2019 van Domaine Hubert Lamy (Saint-Aubin).

– Irancy ‘Veaupessiot’ (2017) van Domaine Gabin et Félix Richoux (Irancy);
– Fixin ‘En Combe Roy’ (2020) van Domaine Berthaut-Gerbet (Fixin);
– Nuits-Saint Georges (2020) van Domaine Chantal Lescure (Nuits-Saint-Georges);
– Mercurey ‘Les Chazeaux’ (Cuvée Suzanne) (2020) van Domaine François Raquillet (Mercurey);
– Romanée-Saint-Vivant ‘Les Quatre Journaux’ (2020) van Maison Louis Latour (Beaune).

IGP-proeverij Beaune
Het contrast had niet groter kunnen zijn: ’s middags Grands Crus in Clos de Vougeot, ’s avonds IGP’s proeven in een aftands zaaltje van een pizzeria ergens achteraf in Beaune. Serieus, ik zocht minutenlang naar de ingang van het gebeuren. Tijdens een gesprek met Cécile Mathiaud (Responsable relations médias au Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) eerder de dag vroeg ik aan haar of in de nabije toekomst ook de belangen van de bourgondische IGP’s door het B.I.V.B. zullen worden behartigd. Ik herinner me de glimlach en een gedecideerd ‘nee’ schudden met het hoofd.

Niet opgenomen in het officiële programma van Grands Jours de Bourgogne, maar dit evenement was verreweg het meest gemoedelijke gebeuren dit jaar: Dégustation découverte de trois Indications Géographiques Protégées de la région Bourgogne (IGP Yonne, te ver weg van Beaune, werd niet vertegenwoordigd). Welhaast vertederend om de twee wijnen te proeven van een amateur wijnbouwer, van wie zijn wijngaard nog geen 1 ha groot is. Ik proefde prima tot uitstekende wijnen vergezeld door diverse streekproducten die met veel zorg waren bereid. Een IGP Saône-et-Loire ‘Melon de Bourgogne’ paste werkelijk perfect bij een vers stukje époisses.

Binnen de regio Bourgogne zijn de vier IGP-wijndistricten een randgebeuren. Toch verdienden de IGP’s Yonne, Saône-et-Loire, Sainte-Marie-la-Blanche en Coteaux de l’Auxois een uitgebreide bijdrage: ‘Een bourgondisch IGP overzicht’ d.d. 17 mei 2022. Coteaux de l’Auxois is in kwalitatief opzicht het verst gevorderd, schurkt onderhand tegen de classificatie AOC aan (de bodem lijkt op die van de AOC Monthélie, de hogere ligging van de wijngaarden is de spelbreker). De boutique van Maison de Pays de l’Auxois in Pouilly-en-Auxois werd dit jaar geheel gerestyled én getrakteerd op een nieuwe internetsite. Hier vind je wijn van de drie beste domeinen uit de Coteaux de l’Auxois.

AOC van het jaar (en begin volgende jaar)
Eén van de eerste Bourgognes die mijn liefde voor de wijnregio bezegelde, was een Marsannay Rosé van Château de Marsannay. Ook dit jaar proefde ik een paar mooie variëteiten Marsannay. De wijngemeente produceert vooral rode Bourgognes, maar de witte Marsannay ‘Les Etalles’ (2020) van Domaine Bart en de Marsannay Rosé (2021) van Domaine du Vieux Collège mochten er ook wezen.

Het grote nieuws dat het wijndorp Marsannay-la-Côte met ons deelde, was de opening van een gloednieuw caveau collectif (Le Marsannay/Caveau de Vignerons) afgelopen zomer. De internetpagina is op moment van schrijven en maintenance. Intussen kun je reeds de facebookpagina raadplegen. Warm aanbevolen, dit sympathieke adres met zijn mooie Bourgognes (voor meer informatie: ‘Thuis in Marsannay-la-Côte’ d.d. 2 oktober 2022). In de wandelgangen hoorde ik het nieuws dat wijnbouwers in Gevrey-Chambertin op hun beurt voornemens zijn om in de nabije toekomst een caveau collectif te openen.

Intussen staat de AOC Marsannay ook in het laatste weekend van januari 2023 in de schijnwerpers en wel tijdens La Saint-Vincent tournante. Het jaarlijkse feest vindt plaats in Couchey, een klein wijndorp ten zuiden van Marsannay-la-Côte. Een beetje een vreemde keuze. De helft van de wijngaarden van Couchey valt dan wel onder de AOC Marsannay, maar de andere helft draagt de classificatie AOC Côte de Nuits-Villages. Het feestgedruis zal er ongetwijfeld niet minder om zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.