Bij het drinken van de Beaujolais Nouveau 2022

The pleasure you get from drinking a great Beaujolais is kind of like the pleasure you get from eating cookie dough straight out of the bowl. No experience needed. Just pure delight. (Karen MacNeil)

Domaine des Marrans uit Fleurie (Wijn uit Bourgogne)
De proeftafel van Domaine des Marrans tijdens 24ème Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay

Met de Beaujolais Nouveau in de betere wijnwinkel gearriveerd, wenden wij onze blik weer naar de wijnstreek Beaujolais. Eerst trachten wij chocolade te maken van de oogstrapporten uit de Beaujolais, want wat betekent een ‘heterogene oogst’? Bladeren wij vervolgens in de meest recente Beaujolaisbijlage van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui met een Top -tig lijstje beste wijnproducenten. Maken wij een keuze uit deze lijst en staan wij stil bij een heel goed domein in Fleurie. Zijn wij ten slotte kritisch bij het proeven van de Beaujolais Nouveau 2022, want er is beloofd dat de smaak van geflambeerde bananen ons dit jaar zal blijven bespaard.

Wijnoogst Beaujolais 2022
Laten wij inhaken bij het begin van de zomer. De weersomstandigheden in de Beaujolais waren ruiger dan in de Bourgogne: stevige onweersbuien, plaatselijk vergezeld van hagelbuien. Juli en de eerste helft van augustus tekenden voor een homogeen weerbeeld: heet, droog en zonnig. De tweede helft van augustus bracht wat regen, maar lang niet overal en in ieder geval niet genoeg om het jaartekort van ongeveer twee maanden te compenseren.

Nadat de druivenoogst was voltooid, verschenen de percentages volumereductie in de media: 20%, 23% en 25%. Een vrij eenduidig beeld derhalve, ware het niet dat sommige wijnbouwers in het zuiden van de Beaujolais, waar het kurkdroog bleef, schermden met percentages van rond de 40%. Het vasthouden van water in de Beaujolais met een meer granieten, zanderige bodem is problematischer dan in de Bourgogne (meer klei). Daarbij delven bij droogte jonge wijnstokken eerder het onderspit dan oudere wijnstokken met hun betere beworteling. Weet dat er in de Beaujolais de laatste decennia behoorlijk wat is (her-)aangeplant.

Ook de kwaliteit van de Beaujolais in 2022 wordt in sommige media heterogeen genoemd, kan zelfs verschillen tussen de 10 bekende Crus in het noorden van de Beaujolais. De meeste wijnbouwers spreken in het algemeen over gezonde, zoete en geconcentreerde druiven. De grote troef wat betreft het jaargang 2022 is het evenwicht tussen fruit en structuur. Verder roemt men alom de rijpingscapaciteit van de Beaujolais uit dit jaar. Ik lees menigmaal over een vergelijking met het mooie oogstjaar 2015, maar ook de wijnoogsten uit 2018 en 2020 worden aangehaald.

Lijstjesmania ontziet de Beaujolais niet
Presenteerde het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui (№ 156) begin vorig jaar een Top 100 wijnproducenten in de Bourgogne, in het meest recente nummer (№ 167) een Top 50 in de Beaujolais. Vier zijn ‘au sommet‘, acht krijgen het predicaat ‘un dernier effort‘, vierentwintig ‘dans les starting-blocks‘ en veertien ‘prometteurs‘. Kanttekening: het ligt eraan hoeveel flessen je bij het proefpanel van het wijntijdschrift hebt bezorgd. Want om Domaine des Terres Dorées (Jean-Paul Brun) in de startblokken te plaatsen, terwijl het al decennia menigmaal als eerste door de finish is gedenderd? Maar waardevol om bij jouw volgende bezoek aan de Beaujolais een interessant lijstje wijnproducenten bij de hand te hebben. In Athenaeum de la Vigne et du Vin, een winkel die in het centrum van Beaune ligt, kun je trouwens oude losse nummers van Bourgogne Aujourd’hui kopen. Wanneer je daar in de buurt bent.

Domaine des Marrans in Fleurie (‘un dernier effort‘)
Jean-Jacques en Liliane Mélinand begonnen het familiedomein in 1970. In 2009 werd het domein overgenomen door hun zoon Mathieu, in 2019 vergezeld door broer Camille. Het domein heeft 20 ha aan wijngaard verspreid over zes appellations, waaronder vier Crus (Morgon, Chiroubles, Juliénas en Fleurie). Inmiddels op weg naar een bio-certificering. Het domein werkt reeds jaren in een biologische geest én à la Beaujolais: vinificatie met overwegend de gehele tros druiven, macération semicarbonique voor de duur van gemiddeld twee weken en opvoeding van de wijn in grote vaten van 50 en 60 hectoliter. Bourgogne Aujourd’hui: “Une valeur sûre”.

Jean-Jacques en Liliane Mélinand behartigen nog steeds voor een groot deel de zaken van het domein (Liliane ontfermt zich over de belendende gîte). Het echtpaar was aanwezig tijdens 24ème Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay. Nog even over de wijnoogst 2022 gepraat. “Nu”, luidde het antwoord, “in augustus nauwelijks een drup regen. Het volume druiven is daarom weer minder dan normaal. […] De kwaliteit van de druiven is in 2022 echter uitstekend.”

Het domein heeft in een rap tempo naam gemaakt. Er werd in Jalhay geen enkele fles uit 2020 meer aangeboden. Alles uit 2021 derhalve, wat kwantiteit betreft een stuk beroerder dan 2022, en dat betekende helaas geen Beaujolais Rosé. Gelukkig wel een mooie Beaujolais Blanc ‘Chardonnay’, die zich met gemak kon meten met een betere witte Bourgogne. Wij proefden drie maal een Fleurie (‘Les Marrans’, ‘La Roche Champagne’ en ‘Clos du Pavillon’). Drie maal een pure en vooral elegante Beaujolais. Mede door de ligging van het lieu-dit ‘La Roche Champagne’ ontwaarden wij in deze Beaujolais ranke minerale tonen. Altijd apart in een rode wijn. Voor de ultieme verfijning is er de ‘Clos du Pavillon’, een Fleurie om een paar jaar in de kelder weg te leggen. De insider tip is de attractieve Chiroubles ‘Aux Côtes’ met een overdaad aan klein rood en blauw fruit. Opvallend mooi in balans. Bewust als laatste fles in de rij gezet: de Morgon ‘Corcelette’. Een krachtige Beaujolais, een ware fruitbom, nog een beetje gesloten, maar onmiskenbaar met een veelbelovende toekomst. Alle verleidingen weerstaan en voor enkele jaren in de kelder wegleggen!

Beaujolais Nouveau 2022
Ik kreeg van Domaine des Marrans te horen dat de Beaujolaus Nouveau 2022 onder een strikt embargo was geplaatst. Reeds geleverd aan importeurs, wijnhandels en restaurants, maar met de kurk ferm in de fles. Dit jaar daarom geen fles onder de tafel om alvast een bodempje te proeven. Jammer, maar met alle begrip uiteraard. Het domein maakt trouwens een killer Beaujolais Nouveau.

Even naar Gall & Gall in de stad gelopen om daar traditiegetrouw de Bojo Nouveau van Maison Joseph Drouhin te kopen. Dit jaar is het trouwens weer een ‘Beaujolais-Villages’. Een uitzonderlijk exemplaar: naast het veel klein rood fruit, zowaar met een flinterdun parfum, een minieme zijdeachtige toets en de oprechte neiging om aristocratisch te willen zijn. Ik ga morgen nog een fles kopen voor bij een doordeweekse spaghetti. Een Bojo Nouveau om ontzettend veel plezier mee te hebben. Bourgogne Aujourd’hui voorspelde het reeds: “Het is duidelijk dat 2022 wat betreft de Beaujolais Nouveau een topjaar belooft te worden, in de lijn van 2018, 2019, 2020 en 2015.”

Als toegift doorgelopen naar een vestiging van Albert Heijn waar de Beaujolais-Villages Nouveau van George Duboeuf en de Beaujolais Nouveau van Jean-Claude Dubeaune gebroederlijk naast elkaar stonden. Ik vermoed ernstig dat beide namen meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze allebei in Romanéche-Thorins zijn gebotteld. De George Duboeuf is een ongepolijst exemplaar met een opvallend zoete kers (morel). Mocht uiteindelijk de pret niet drukken. De Jean-Claude Dubeaune heeft alle oneven kantjes afgevijld. Maar hier is ongegeneerd het gist met het nummer 71B toegevoegd, een nog altijd legale substantie die het rijpingsproces van de wijn versnelt en zorgt voor die beruchte bananensmaak. Of de bananen zijn geflambeerd, dat laat ik in het midden.

2 gedachten over “Bij het drinken van de Beaujolais Nouveau 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.