24ème Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay

Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay (Wijn uit Bourgogne)
Sfeerimpressie van de 24ème Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay

De Belgische plaats Jalhay (provincie Luik) onderhoudt al meer dan twintig jaar een stedenband met het bourgondische Nolay (Hautes-Côtes de Beaune). Eén van de activiteiten die men in Jalhay organiseert in het kader van deze stedenband is een Salon des Vins de Bourgogne rondom het tweede weekend van november. Dit jaar gaf een recordaantal van negen domeinen acte de présence in Jalhay (zeven uit de Bourgogne, één uit de Beaujolais en één uit de Champagne). Na 2017 en 2019 gaf ik dit jaar voor de derde maal acte de présence.

Enkele opmerkingen vooraf. Ik besefte pas achteraf dat Domaine Bernadette Lamy uit Saint-Aubin niet aanwezig was. Terwijl ik dit domein in de vorige bijdrage extra onder de aandacht heb gebracht. Ik proefde niet bij ieder aanwezig domein en waarbij ik proefde meestal selectief. Verder dat ik mijn proefnotities in Jalhay heb laten liggen …. Last but not least: het was weer gezellig in Jalhay, gastvrij, lieve mensen, ieder jaar weer een klein feestje. Wat de Bourgognes betreft was het aanbod beduidend schaarser: vooral 2020 en 2021. Wat nog van dat laatste jaar rest. Gelukkig spraken alle wijnbouwers deze middag in Jalhay allemaal over de mooie wijnoogst uit 2022.

Domaine Dampt Frères (Chablis)
In het boekje dat iedere bezoeker kreeg aangereikt ook gepresenteerd als Éric et Emmanuel Dampt. In een eerdere bijdrage over de Bourgogne Tonnerre poogde ik de familielijnen te ontrafelen. Die Bourgogne Tonnerre uit 2018 was een zeldzame goede en goedkope (witte) Bourgogne, die zelfs in Nederland voor onder het tientje verkrijgbaar was. Voor hetzelfde geld (inmiddels vraagt het domein € 14 voor de Bourgogne Tonnerre uit 2019) vond ik de Chablis ‘vieilles vignes’ uit 2021 karaktervoller. Zuinig met hout, onverbloemde chardonnay druiven die uitdrukking geven aan dat unieke terroir van Chablis en op die manier mag het van mij. Het gesprek werd alsmaar amusanter en men bleef mijn proefglas vullen. Eerst met de reeds opvallend fruitige Chablis 1er Cru ‘Fourchaumes’ uit 2020 en vervolgens met twee maal een Grand Cru (‘Les Clos’ en ‘Blanchot’) uit 2020. Hoewel ‘Les Clos’ als een voorbeeldige Grand Cru dient te worden beschouwd, was het domein uitermate in zijn nopjes met de ‘Blanchot’: “De minerale tonen, eigen aan Chablis, komen wat ons betreft dit jaar [2020] prachtig tot uitdrukking.” Ieder jaar dat je ze laat liggen, worden die Grands Crus nog mooier.

Domaine Alain Jeanniard (Morey-Saint-Denis)
Een prettig weerzien. Ik maakte eerder in Jalhay kennis met dit prachtdomein uit de Côte de Nuits. Het afgelopen voorjaar bezocht ik zijn proeftafel tijdens Grands Jours de Bourgogne in Gilly-les-Citeaux, nabij Vougeot. Altijd leuk natuurlijk om van het domein een Nuits-Saint-Georges of een Pommard te proeven (de Morey-Saint-Denis ‘vieilles vignes’ was helaas uitverkocht) en daartoe werd ik dan ook meteen uitgenodigd. Toch was ik vooral ingenomen met zijn unieke zowel rode als witte ‘Côte de Nuits-Villages’ (de rode een ‘vieilles vignes’). Dit zijn Bourgognes waarvan de prijs-/kwaliteitsfactor onovertroffen is. Nu al heerlijk om te drinken, maar onder meer de reeds aanwezige smaakreserves en de mooie lengtes verraden dat je ze vooral enkele jaren dient weg te leggen. Zij ontwikkelen zich spoedig tot Bourgognes die zich kunnen meten met hun beroemde buren in de Côte de Nuits. Zelfs de overheerlijke Coteaux Bourguignons Rosé (pinot noir/gamay) maakte duidelijk dat dit domein met speels gemak van alle markten thuis is.

Domaine Nicolas (Nolay)
Welhaast vanzelfsprekend is er ook een domein aanwezig uit de zusterstad van Jalhay en dat is traditiegetrouw Domaine Nicolas uit Nolay. Prachtig wit uit Saint-Romain, dito rood uit Santenay op de proeftafel. Wat dit domein ook kan en doet, is een allerbeste thuiswedstrijd spelen met hun fantastische variëteiten Hautes-Côtes de Beaune, zowel wit als twee maal rood (ditmaal uit 2021). Met de witte Hautes-Côtes de Beaune had je een complete Bourgogne in het glas: mooi wit en geel fruit, minerale tonen, botertje, lichte florale toets. In de rode Hautes-Côtes de Beaune ‘vieilles vignes’ (een cuvée samengesteld uit druiven van een aantal percelen) stond het rijpe klein rood fruit centraal, in de Hautes-Côtes de Beaune ‘En Château’ (een climat) de voorbeeldige structuur. Een kwestie van smaak en mijn vinger wees vrij gedecideerd naar de ‘En Château’. Door de jaren heen een grote fan van dit charmante domein geworden.

Domaine Duvernay Père et FIls (Mercurey)
Mijn thuiswedstrijd: mijn bourgondische residentie ligt tussen wijngaarden die als AOC Mercurey zijn geclassificeerd. Ik ken het domein vrij goed, dus proefde ik hier ‘slechts’ twee witte Bourgognes: de generieke witte Bourgogne uit 2020 en de Mercurey ‘La Perrières’ uit 2021. De laatste is grotendeels in een houten ton opgevoed, toch waren de houttonen reeds voor een deel versmolten tot wat leek op zoethout of een karamel. Kan het beste nog een paar jaar liggen in de kelder, want het ontluikende complexe karakter maakte kenbaar dat het een mooie witte Mercurey gaat worden. Mocht je het domein met zijn moderne proefruimte in Mercurey bezoeken, probeer dan ook zijn uitstekende rode Mercurey 1er Cru ‘Clos l’Éveque’. Oh ja, nog maar een paar flessen in voorraad, maar de witte Rully van recent verworven percelen is meer dan de moeite waard! Zo ook de Crémant de Bourgogne, toch een relatief grote zeldzaamheid in Mercurey.

Domaine des Vieilles Pierres & Domaine Thierry Drouin (Vergisson)
Een kleine verrassing ten slotte. Niet het vertrouwde en betrouwbare Domaine des Vieilles Pierres was in Jalhay aanwezig, maar het gerenommeerde Domaine Thierry Drouin uit hetzelfde wijndorp in het zuiden van de Mâconnais (steevast een vermelding in de jaarlijkse Pocket Wine Book van Hugh Johnson). Het bleek wel een vriendendienst, want men had ook een paar flessen meegenomen van Jean-Jacques Litaud (Domaine des Vieilles Pierres). De witte mini-proeverij, van Domaine Thierry Drouin welteverstaan, begon met de Mâcon-Buissière, vervolgens werden een Saint-Véran en een Pouilly-Fuissé ingeschonken. De laatste twee Bourgognes droegen als ondertitel ‘Plaisance’ en dat betekende twee maal een zelfgecreëerde cuvée met de beste chardonnay druiven van verschillende percelen. Van slanker naar breder, voller en krachtiger. Ik herkende de verfijnde, elegante, welhaast breekbare stijl van het domein (ik proefde ook enkele van zijn Bourgognes tijdens Grands Jours de Bourgogne 2018). Indrukwekkend!

Domaine des Marrans uit Fleurie (Beaujolais) komt de volgende bijdrage aan de orde, wanneer ik de Beaujolais centraal stel. Over een aantal dagen is het namelijk weer die vertrouwde derde donderdag van november. Alvast veel plezier met de nieuwe Beaujolais Nouveau!

2 gedachten over “24ème Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay

  1. En Domaine Maratray-Dubreuil (een hele mooie Savigny-lès-Beaune 1er Cru ‘Les Vergelesses’ vonden wij)? Wij zijn na je aanbeveling (bedankt!) ook naar de Salon geweest. Vrijdagavond was het nogal wat drukker dan op je foto. Een leuke Salon. Wij vonden een vijftal wijnen zeer interessant wat betreft prijs/kwaliteit. Natuurlijk waren er meer goede wijnen te proeven, maar soms met een flinke prijs.

    Like

  2. Bedankt voor je reactie, Piet! Blij om te lezen dat jullie een welbestede vrijdagavond hadden. Domaine Maratray-Dubreuil is inderdaad het enige domein, waarbij wij niet hebben geproefd. Wellicht omdat ze geen Bourgognes aanboden tegen instapprijzen. Maar ik herinner me goed zijn verdienstelijke witte én rode Ladoix ‘En Naget’ die ik proefde én kocht tijdens de editie 2017. Overigens nam ik de foto vroeg in de zondagmiddag, toen het nog niet zo druk was.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.