Saint-Aubin: gestegen met stip

Saint-Aubin in de Côte de Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Keuzestress in Saint-Aubin?

Rond de millenniumwisseling begonnen de wijnen uit Saint-Aubin naam te maken. Een dikke twintig jaar later heeft Saint-Aubin het met zijn witte Bourgognes geschopt tot vierde wijndorp in de Côte d’Or (de Côte de Nuits en de Côte de Beaune tezamen). Ook de attractieve rode Bourgognes uit het wijndorp worden door kenners en liefhebbers gewaardeerd, hoewel ze uiteindelijk niet kunnen tippen aan de beste witte wijnen.

De vergelijkingen welhaast ontstegen
Het eerste wijndorp waarmee Saint-Aubin wordt vergeleken, is Pernand-Vergelesses. Pernand-Vergelesses ligt in het noorden van de Côte de Beaune verstopt achter de heuvel Corton. Saint-Aubin ligt meer zuidelijk in de Côte de Beaune achter een hoge heuvelrug die het wijndorp scheidt van Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. De wijngaarden liggen net zoals in Pernand-Vergelesses tegen hellingen die soms behoorlijk stijl zijn. Saint-Aubin heeft door zijn ligging een winderiger, droger en kouder microklimaat. Een exemplarische blootstelling aan de zon compenseert de relatief hoge altitude van de vele 1ers Crus climats. Zeker de typering ‘koud’ vindt in de actuele wijnliteratuur steeds minder ingang. Haal het weer van de afgelopen jaren voor de geest en je hebt een idee waarom.

In de eerdere bijdrage over Saint-Aubin, alweer een kleine vier jaar geleden, vermeldde ik zijn koosnaam: Hautes-Côtes de Montrachet. Het wijndorp kon en kan zich niet onttrekken aan een vergelijking met zijn twee prestigieuze buren: Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Tegenwoordig in positieve zin. De beste witte wijnen uit Saint-Aubin mogen zich meten met het pure karakter van een Puligny-Montrachet, de meermaals exceptionele kwaliteiten van de climats met hun mooie kalkstenen bodem met die in Chassagne-Montrachet. Vanwege de meer vriendelijke prijzen wordt Saint-Aubin inmiddels beschouwd als een geduchte concurrent voor de twee beroemde buren. De prijzen voor een Saint-Aubin zijn helaas wel niet langer de koopjes die ze ooit waren.

Een heterogene AOC met vele unieke climats
De AOC Saint-Aubin heeft een opvallende vorm, een soort halve cirkel. Ik zie er op de een of andere manier een boemerang in. Ik neem je mee van het zuidoosten naar het noordwesten. Bijna halverwege passeren wij het gehucht Gamay, de bourgondische geboortegrond van de gelijknamige druif.

Niet verwonderlijk dat de climats die dicht bij de Grands Crus van Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet liggen als beste worden beschouwd (‘Le Charmois’ aan de Chassagne-kant, ‘En Remilly’, ‘Les Murgers des Dents de Chien’ en ‘La Chatenière’ aan de Puligny-kant). De chardonnay druiven worden hier verwend met een ideale kalkstenen bodem vermengd met enige witte klei. Met de aantekening dat Saint-Aubin dan wel veel 1ers Crus climats heeft, maar geen enkele Grand Cru.

Richting het noorden naar het gehucht Gamay (de gelijknamige druif is er niet of nauwelijks meer te vinden) liggen louter 1ers Crus climats. Aan de wijnen afkomstig van deze climats worden ook mooie woorden toegedicht: rijpe, delicate, soms pittige Bourgognes met de finesse van een Puligny-Montrachet en soms zelfs met de elegantie van een Chevalier(-Montrachet).

De strook wijngaarden, nog steeds hoofdzakelijk geclassificeerd als 1ers Crus, die van Gamay naar het dorp Saint Aubin loopt, is bron voor kwalitatief uitstekende witte en rode wijnen. Dit zijn de climats waar de klei in de bodem een meer bruinachtige kleur heeft. Hier gedijt ook de pinot noir druif goed en de rode Bourgognes die ervan worden gemaakt, kunnen de vergelijking aan met de beste rode Bourgognes uit Chassagne-Montrachet. Binnen de AOC Saint-Aubin worden voor iedere fles rode Bourgogne drie flessen witte Bourgognes gemaakt.

Ten slotte zijn er de climats die ten westen van Saint Aubin liggen in de richting van het wijndorp La Rochepot, waar wij bij de grens van het wijndistrict Hautes-Côtes de Beaune zijn aangekomen. Hier zijn de meeste climats als villages geclassificeerd. De chardonnay druiven zorgen voor fijne, verfijnde witte Bourgognes en de pinot noir druiven voor meer lichte, soms rustieke rode Bourgognes.

Heden ten dage nauwelijks of geen onvertogen woord meer over de wijnen uit Saint-Aubin en dat betekent ook geen gemopper meer over een vermeend teveel aan 1ers Crus climats binnen deze AOC. De witte Bourgogne zijn rijk en levendig, de rode Bourgognes hebben de klassieke tonen van de pinot noir druif en zijn verder soepel en elegant. Zowel wit als rood kan vrij jong worden gedronken, maar enkele jaren bewaren doet hen zeker goed, maakt hen tot complete Bourgognes.

Een domein in Saint-Aubin en een domein in Gamay
In de Top 100 van bourgondische wijnproducenten, zoals gerangschikt in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui № 156, stond zowel op nummer 2 als op 3 een wijnproducent uit Saint-Aubin! Respectievelijk waren dat Domaine Jean-Claude Bachelet et Fils (Gamay) en Domaine Hubert Lamy. Een groot en vooral onvergetelijk genoegen om tijdens Grands Jours de Bourgogne 2022 enkele wijnen te hebben mogen proeven van Domaine Hubert Lamy. Eén van de hoogtepunten: de witte Saint-Aubin 1er Cru ‘Clos de la Chatenière’ uit 2019 met zijn eindeloze, zinderende afdronk. In de voorbereiding op deze bijdrage las ik het trieste bericht dat Hubert Lamy 14 oktober jl. op 79-jarige leeftijd is overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.