De Bourgogne doorkruisen vanuit je luie stoel

Route des Grands Vins in hartje Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
Route des Grands Vins in hartje Côte Chalonnaise

Om de wijnregio Bourgogne op de snelste manier te verkennen, dien je achter het stuur van de auto te kruipen. Ik tel ten minste vijf wijnroutes die ik in het kort presenteer. Er is inmiddels een andere, meer milieuvriendelijke manier om kennis te maken met een aantal intrigerende bourgondische wijndistricten en wijngemeenten: #RoadTripBourgogne. En dat kan vanachter je pc, laptop, iPad, etc. Maar eerst aandacht voor de traditionele wijnroutes op wielen.

Route des Grands Crus de Bourgogne, de oudste wijnroute van Frankrijk, biedt de mogelijkheid om de twee wijndistricten van de Côte d’Or te doorkruisen: de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Als tweede traject is er Route des Grands Vins de Bourgogne. Deze route begint in het zuiden van de Côte de Beaune, waar je de AOC’s Maranges en Santenay bezoekt. Je maakt een omweg om met de relatief onbekende Côtes du Couchois kennis te maken, om vervolgens de Côte Chalonnaise binnen te rijden. Je eindigt ten slotte in het meest noordelijke wijndorp van de Mâconnais: Saint-Gengoux-le-National. Een leuk stadje met een rustig centrum én met een dependance van de beroemde coöperatie uit Buxy, waar het in tegenstelling tot in Buxy zelf meestal niet druk is.

De drie andere wijnroutes voor de auto zijn veelal opgedeeld in een aantal kleinere lussen. Allereerst zijn er de wijnroutes in het departement Yonne: de Chablisienne en de Auxerrois (denk bij het laatste wijndistrict aan de wijndorpen Irancy en Saint-Bris-le-Vineux) en de routes in de Grand Auxerrois (de wijngaarden rondom Joigny, Tonnerre en Vézelay). Er is ook een bij vlagen zeer mooie wijnroute van pakweg 120 km in de Châtillionais, het wijndistrict dat in het departement Côte d’Or ligt. Niet verwonderlijk dat hier, net ten zuiden van de wijnregio Champagne, Crémant de Bourgogne de hoofdrol speelt. Zal de naam van de wijnroute jou ook niet verbazen: La Route du Crémant. Ten slotte is er de Route des Vins Mâconnais-Beaujolais. Dit zijn acht circuits die voornamelijk in het zuiden van het departement Saône-et-Loire zijn uitgetekend. De eerste route start in de historische stad Tournus en met de laatste route rijd je door een aantal Crus in de Beaujolais, zoals Fleurie en Moulin-à-Vent. De meest zuidelijke Crus van de Beaujolais, zoals Chiroubles en Brouilly vallen buiten de acht routes.

Niet geheel mijn stijl om met de auto door de Bourgogne te reizen als een vorm van sightseeing, toch twee kanttekeningen. Het loont bijvoorbeeld om een klein stukje van een route te nemen voor enkele dankbare fotomomenten en verder je aandacht te focussen op de ligging van beroemde climats én op AOC’s, waar je graag wijn wilt kopen. Verder had ik tijdens het schrijven van deze bijdrage de indruk een soort old school-toerisme te presenteren. Ik werd gelogenstraft. Via sociale media kreeg ik de afgelopen week een persbericht binnen van Château de Pommard. Dit verdienstelijke domein presenteert een speciaal programma (rondleiding en proeverij) voor de wijntoeristen die over La Route des Grands Crus de Bourgogne rijden. Je dient je wel van tevoren aan te melden en zorg ervoor dat er bij een bezoek aan dit domein voldoende geld op je bankrekening staat.

Voor meer informatie over de bekende wijnroutes in Bourgogne: de internetsite van Bourgondië Toerisme en van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne. De acht circuits die tezamen de Route des Vins Mâconnais-Beaujolais vormen zijn terug te vinden in een handzaam boekje dat je gratis kunt krijgen bij de grotere regionale VVV’s, soms zelfs bij één van de coöperaties in de Mâconnais of Beaujolais. Mooi ook door de korte presentaties van domeinen en coöperaties. In een hoofdstuk aan het einde van deze gids aandacht voor de Route des Vins Beaujolais. Deze route, opgeknipt in zeven zogenaamde circuits, doorkruist de gehele Beaujolais.

Adviseer ik je verder om bij een VVV naar het gratis boekje Guide des Cave te vragen. Bijgevoegd een grote kaart waarop de genoemde bourgondische wijnroutes zijn ingetekend én met in de gids de vermelding van gastvrije wijnbouwers die het charter Vignobles & Decouvertes hebben ondertekend. Omdat Route des Grands Crus en Route du Crémant in het departement Côte d’Or liggen, aandacht voor de handzame app Balades en Bourgogne Côte d’Or (voor zowel wandel-, fiets- als autoroutes).

#RoadTripBourgogne
#RoadTripBourgogne is een webreeks geproduceerd door Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB). Een zekere Marie en Alain reizen in een Camping-Car door de wijnregio Bourgogne en bezoeken 13 unieke locaties. Deze locaties delen hun classificatie(s) met elkaar: région(s) de production restreinte avec des dénominations géographique complémentaire. Vrij geduid betekent dit het volgende: een appellation régionale met allereerst de naam ‘Bourgogne’ gevolgd door een extra geografische vermelding. Dit kan een wijndistrict zijn (Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune), een gemeente (Bourgogne Chitry) of zelfs een climat (Bourgogne Côte Saint-Jacques).

Deze Bourgognes dragen specifieke karaktereigenschappen, eigen aan het district, gemeente of wijngaard, waar zij worden geproduceerd. Dat was de reden voor de Franse overheidsinstantie I.N.A.O. om de extra geografische vermelding toe te staan. Het grootbrengen van deze Bourgognes is in ieder geval omgeven met strengere regelgeving dan rondom de generieke Bourgognes. Je mag verder voorzichtig concluderen dat deze, veelal relatief onbekende Bourgognes over het algemeen beter zijn dan de generieke Bourgognes zonder verdere geografische duiding.

Het tegenwoordig fel bewierookte begrip om met wijnen uit de Bourgogne kennis te maken, luidt ‘modern oenotoerisme’. Dus presenteert de webreeks de begeleidende gastronomische en culturele aspecten van een bepaald stukje Bourgogne. De wijnen zelf bieden inzichten in bourgondische begrippen zoals climat en terroir. Wat de wijnen verder bieden: een nog goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. De uitzendingen van de 13 video’s vinden plaats van 30 maart tot 22 juni 2022 (en blijven te zien via het YouTube-kanaal van het BIVB). Leuk trouwens dat de Camping-Car in de aflevering van ‘mijn’ Côte Chalonnaise een blik werpt op mijn achtertuin (La Vallée des Vaux) én het gastvrije Domaine de La Luolle bezoekt (zie mijn inbreng over het domein in de bijdrage ‘Domaine de La Luolle: de kers op 2020’ d.d. 12 december 2020).

Een weetje als n.b.’tje
De webreeks heet #RoadTripBourgogne. Je mocht denken dat #RoadTripBurgundy logischer zou zijn geweest. Forget it. In Bourgogne is een ware kruistocht bezig tegen het benoemen van de wijnregio Bourgogne als Burgundy. Geïnitieerd door het BIVB. Mocht je met een wijnproducent zelfs in het Engels spreken over de wijnregio Bourgogne, het is géén Burgundy, maar Bourgogne, Bourgogne en nog eens Bourgogne. Je bent gewaarschuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.