Bij Domaine Theulot-Juillot krijg je huiswerk mee

Domaine Theulot Juillot in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Theulot-Juillot in Mercurey

Toen ik voor de eerste keer het erf van Domaine Theulot-Juillot in Mercurey betrad, weerklonk het oorverdovende geluid van een soort bel. Ik bleef halfbevroren staan en dacht: dit krijg je ervan, wanneer je een domein spontaan bezoekt zonder eerst een afspraak te maken. Vrij snel daarna kwam Natalie naar buiten. Ik herinner me dat ze de handen aan haar schort afveegde. Ik maakte meteen duidelijk dat ik bereid was om een nadere afspraak te maken, wanneer ik het domein stoorde tijdens zijn werkzaamheden. “Nee, hoor, niet op dit moment”, maakte Natalie op een vriendelijk wijze duidelijk. “Kom maar mee naar de proef- en verkoopruimte van ons domein.” Het zou het eerste van mijn bezoeken aan Domaine Theulot-Juillot zijn, wel meteen het laatste spontane bezoek.

Zoals je niet je ouders kunt uitkiezen, zo ook niet de wijngaarden die om de hoek liggen van je, in dit geval mijn bourgondische residentie: Mercurey. In de ruim tien jaar dat ik er regelmatig te gast ben, heb ik de nodige domeinen leren kennen. Ik waag mij niet meer aan een top -tig lijstje. Ik zal Domaine Theulot-Juillot in ieder geval warm aanbevelen, omdat het domein in de eerste plaats een voorbeeldige kennismaking biedt met de AOC Mercurey. Domaine Theulot-Juillot weet daarbij als één van de weinigen wijnen aan te bieden met dat unieke allround karakter, een witte of rode Mercurey met werkelijk alles erop en eraan. Verder onderken ik het belang van terroir, maar wanneer ik een wijn drink uit een bepaalde AOC en daarbij het overstijgende gevoel ervaar een fantastische Bourgogne te drinken, dan heb je het bij mij helemaal gemaakt.

Domaine Theulot-Juillot ligt verscholen achter Hotellerie du Val d’Or dat op haar beurt aan de Rue Grande in Mercurey ligt. Om de ingang van het domein te vinden, dien je een paar meter Rue de Mercurey in te lopen. Jean-Claude Theulot leidt het domein sinds 1987. Natalie Juillot voegde zich in 1994 bij haar man. Mede hierdoor, Natalie nam vanuit haar familie ook een portie wijngaarden mee, breidde het echtpaar het domein gaandeweg uit van 5,5 ha naar de 12,5 ha vandaag. Een bijzondere wijngaard is het 1er Cru climat ‘La Cailloute’. Binnen deze zogenaamde monopole wordt zowel de pinot noir druif als de chardonnay druif verbouwd.

Het belang van terroir wordt serieus genomen bij het domein. In de proefruimte liet Natalie mij enkele glazen potten zien met de bodemsamenstelling van de verschillende climats. Het potje ‘Cailloute’ is gevuld met rode brokkelige kalksteen met daartussen fossielen. Het potje ‘Combins’ was gevuld met grijze mergel en veel klei. Inmiddels is Domaine Theulot-Juillot HVE3 (Haute Valeur Environnementale) gecertificeerd. Vier hectare wordt met de principes van de biologische landbouw verbouwd en deze activiteit vertegenwoordigt de route naar een volledige biologische certificering. “Niet alleen de meest natuurlijke wijze om wijn te verbouwen, maar ik vind een biologische wijn ook nog een keer lekkerder”, vertrouwde Jean-Claude mij ooit toe.

Pakweg vijf jaar geleden kwam Domaine Theulot Juillot in een stroomversnelling terecht. Het leek alsof de verdiensten van het domein door liefhebbers opnieuw werden ontdekt en gewaardeerd: opvallend meer vermeldingen in wijngidsen, wijntijdschriften en men bleef maar prijzen binnenhengelen. Tijdens het bekende Concours des Grands Vins de France in Mâcon (editie 2018) kreeg het domein zelfs een prijs voor het winnen van de meeste prijzen. Toen ik na mijn eerste bezoek een doosjes ‘Les Champs Martin’ in de hand nam, legde Natalie er een strip met zes stickers op. Op die stickers stond vermeld: ‘Medaille d’Or 2015’. “Die mag u thuis op de flessen plakken. Wij hebben er geen tijd meer voor.” Ik zag de knipoog. De strip met stickers dient trouwens als boekenlegger in een van mijn bourgogneboeken.

‘Les Champs Martin’ is een hooggelegen 1er Cru climat ten noorden van Mercurey, een kleine 13 ha groot en georiënteerd op de middag- en avondzon. In het hoger gelegen deel (lichte mergel) wordt vooral de chardonnay druif verbouwd, in het midden en lager gelegen deel (klei- en kalksteen) vooral de pinot noir druif (verhouding 35% tegen 65%). Domaine Theulot-Juillot bezit ruim 1 ha van dit climat en gaat met twee percelen voor beide kleuren. Uiteindelijk in het glas met de rode Mercurey: tonen rijp klein rood en blauw fruit, een zijdeachtige structuur omgeven met de nodige finesse. Of doe het anders met het laatste woord uit de proefnotitie over ‘Les Champs Martin’ uit 2019 in een recente Bourgogne Aujourd’hui: superbe. Zie bij het domein ook uit naar de eerder vermelde 1ers Crus ‘Les Croichots’ en ‘Les Combins’. Doe ze wel een plezier door ze ten minste drie jaar, beter vijf jaar weg te leggen. Op village-niveau zou je de rode Mercurey ‘vieilles vignes’ kunnen proberen of mijn favoriet: de ‘Lieu-dit Château Mipont’, een rode Mercurey met de nodige complexiteit om tegen een 1er Cru classificatie aan te schurken.

Ik ben verder terughoudend met de vermelding van de wijnen van Domaine Theulot-Juillot, want het is aan jou bij een bezoek aan het domein om af te stemmen welke cuvées al dan niet gelimiteerd worden verkocht aan individuele klanten. Een teken aan de wand: veel succes, kwalitatief fantastische oogstjaren met relatief lage opbrengsten (2019 en 2020) doen de rest. Hebben wij het niet eens over het onzalige effect van de ronduit magere oogst uit 2021. Het wordt me allemaal een beetje te spannend, als je het mij vraagt.

Het legt wel duidelijk de prioriteit bloot wat te doen bij een eerstvolgend bezoek aan Mercurey: een telefoontje gericht aan Domaine Theulot-Juillot. Want dat telefoontje van tevoren wordt door het domein inmiddels zeer op prijs gesteld. Bezoek anders spontaan Caveau Divin Mercurey dat aan de Rue Grande ligt, schuin tegenover Hotellerie du Val d’Or. Hier zijn vast enkele flessen van het domein te koop en dat tegen een tarif propriété, zoals gebruikelijk bij dit promotiepunt van de lokale wijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.