Chagny: poort tot de Côte Chalonnaise

Chagny/Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
Place d’Armes in Chagny

Bourgogne heeft ook van die stadjes die hooguit een voetnoot zijn in de Groene Michelingids. Je kunt er rustig rondlopen, zonder dat je het idee hebt als vertaler te werken bij de Europese Unie. Je bemerkt tijdens een kleine rondwandeling dat het centrum vrij autoluw is, omdat de inrichting van de stad de automobilisten aanmoedigt om een klein ommetje te maken. Dus neem je aan het centrale plein plaats op een rustig terras om je moment en een versnapering te nemen. In dit geval neem ik plaats aan Place d’Armes in Chagny.

Het stadje Chagny (5.700 inwoners) ligt op een aantal kruispunten: op de weg van Chalon-sur-Saône naar Nolay in de Hautes-Côtes de Beaune en op de departementale weg van de stad Beaune naar Cluny in het zuiden van Bourgogne. In de wijnregio Bourgogne vormt Chagny de overgang van de Côte de Beaune tot de Côte Chalonnaise. Ten noorden van Chagny liggen de wijngaarden van Corpeau die behoren tot de Côte de Beaune en ten zuiden van Chagny liggen de wijngaarden van Rully, die op hun beurt tot de Côte Chalonnaise behoren. Niet te vergeten dat het Canal de Centre, de waterweg die uiteindelijk de rivieren Saône en Loire met elkaar verbindt, ook door Chagny loopt.

Chagny heeft één belangrijke bourgondische troef in handen, vandaar de voetnoot over deze stad in iedere reisgids. Aan Place d’Armes ligt het enige driesterrenrestaurant dat de regio Bourgogne-Franche-Comté momenteel rijk is: Maison Lameloise. Verloren in de loop der jaren de nodige restaurants van naam hun derde ster, Maison Lameloise bleef een rots in de bourgondische culinaire branding. Hubrecht Duijker een jaar of twintig geleden: “Er wordt fantastisch gekookt en de wijnkaart is subliem.” En die derde ster bleef in al die jaren behouden. Formule du midi: € 82 en reken voor het avondmaal minimaal het dubbele. Nee, nog nooit aangeschoven. Maison Lameloise is uiteraard niet het enige restaurant in Chagny. Als alternatief wordt er steeds vaker gewezen naar de moderne variant van Maison Lameloise: Pierre et Jean. Dit restaurant ligt in Rue de la Poste, op een steenworp afstand van Maison Lameloise.

De gemeente Chagny heeft wat wijnclassificaties betreft geen eigen AOC. Daarentegen lopen de wijngaarden van de zuidelijk gelegen AOC Rully door tot in de bebouwde kom van Chagny. Dit betekent dat er binnen de gemeentegrenzen van Chagny twee (Rully) 1ers Crus climats (wijngaarden) liggen: ‘Clôs du Chaigne (à Jean de France)’ en ‘Clos Saint-Jacques’. De kalkrijke bodem in het uiterste noorden van de Côte Chalonnaise geeft aan de wijnen mooie minerale tonen mee. Ten oosten van deze twee climats ligt het grotere climat ‘Les Saint-Jacques (-Ouest)’. Een uitstekende Rully ‘Saint-Jacques’ wordt geoogst door Domaine Laborbe Juillot en gebotteld binnen de muren van Les Vignerons de Buxy en in hun boutique te koop aangeboden. In Chagny liggen verder wijngaarden die bron zijn voor Bourgogne Côte Chalonnaise en generieke Bourgognes, denk hierbij bijvoorbeeld aan een Bourgogne Aligoté.

Verder ligt een uitloper van de Montagne de la Folie binnen de gemeentegrenzen van Chagny. De Montagne de la Folie scheidt de AOC Rully van de AOC Bouzeron, de laatste AOC het koninkrijk van de aligoté druif. Aan de noordkant van de heuvelrug, onder een grote watertoren die je van kilometers ver kunt zien, ligt het 12,5 hectare grote Domaine de la Folie, dat sinds 1870 het eigendom is van de familie Noël-Bouton. Vanaf 2010 overziet de vijfde generatie (Baptiste, een voormalig ingenieur, ondersteund door Clémence Dubrulle, een voormalige persvoorlichter) het familiedomein. In de wijngaarden gaat men milieubewust te werk en in de wijnkelder worden de wijnen voor een deel in houten vaten en voor een deel in stalen tonnen grootgebracht. Het domein is mede bijzonder vanwege een klein aantal monopoles, onder meer de twee eerder genoemde Rully 1ers Crus climats. Het Domaine de La Folie staat met één voet in de Côte Chalonnaise en meteen al te boek als één van de beste domeinen in dit wijndistrict.

In deze bijdrage over Chagny dient ten slotte Domaine Natalie Richez onder de aandacht te worden gebracht. De voormalige scheepsingenieur zag op 37-jarige leeftijd het vinologische licht en startte met een studie aan het bekende Lycée Viticole in Beaune. Haar domein heeft op dit moment een omvang van 15 ha en het centrum van activiteiten bevindt zich op nog geen 300 meter afstand van het treinstation van Chagny. De wijngaarden van het domein liggen verdeeld tussen de Côte Chalonnaise (onder meer Bouzeron), Côte de Beaune (onder meer Auxey-Duresses, Maranges en Santenay) tot in de Côte de Nuits (met de Nuits-Saint-Georges 1er Cru ‘Aux Bousselots’ als kroonjuweel) en de Hautes-Côtes de Beaune (zowel rood als wit). Tip: zowel de rode Hautes-Côtes de Beaune ‘La Justice’ als de rode Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Petites Combes’. Onder de naam ‘Cuvée des Lys’ maakt Natalie Richez een verdienstelijke witte Coteaux bourguignons.

N.b.: zowel Domaine de la Folie als Domaine Natalie Richez staat vermeld in de meest recente Guide des Caves 2022. Het charter Vignobles & Découvertes is ondertekend. Hiermee maken beide domeinen duidelijk geoutilleerd te zijn om belangstellenden te ontvangen (wel graag een bezoek van tevoren afstemmen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.