Het grote succes van Domaine Jeannin-Naltet

Domaine Jeannin-Naltet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
‘Clos des Grands Voyens’ is een monopole van Domaine Jeannin-Naltet

Ruim twee jaar geleden bezocht ik de jaarlijkse porte ouverte van Domaine Jeannin-Naltet in het wijndorp Mercurey en deed verslag. De generieke rode Mercurey ‘vieilles vignes’ van het domein was enkele jaren geleden mijn definitieve bekering tot Mercurey. Niet dat de wijnen uit dit toonaangevende wijndorp in de Côte Chalonnaise mij niet bevielen, ik liet ze simpelweg te vaak links liggen. Maar nu ik meer dan tien jaar resideer in de buurt van Mercurey met de wijngaarden van de AOC Mercurey om de hoek, krijgt die zegswijze over goede buren en verre vrienden steeds meer inhoud en betekenis. Intussen was er de afgelopen twee jaar bijna geen ontkomen aan de vele verhalen en recensies, waarin wijnjournalisten Domaine Jeannin-Naltet alle lof toezwaaiden. Wanneer je het domein ook nog een keer hebt leren kennen als vriendelijk en gastvrij, aarzel je niet om het nog een keer de verdiende aandacht te schenken.

Oorspronkelijk opgeleid tot ingenieur, maakte Benoît Eschard in 2013 een wending van 180 graden in zijn carrière door Domaine Jeannin-Naltat over te nemen. Dit domein was oorspronkelijk in het bezit van een oom van zijn vrouw Emilie. Met een gezonde passie voor wijn en een opleiding aan het Lycée Viticole in Beaune ging de enthousiaste Eschard aan de slag en schreef binnen relatief korte tijd een indrukwekkend succesverhaal. Het domein heeft inmiddels 12 ha aan wijngaard, voornamelijk binnen de AOC Mercurey, met als mooiste bezit de monopole ‘Clos des Grands Voyens’, een climat dat bijna 5 ha groot is en op een flinke steenworp afstand van het domein ligt (op de foto in het verlengde van bovenkant paaltje). Vanaf de oogst uit 2019 maakt Eschard een ‘Cuvée Jeanne’, een Mercurey 1er Cru met een strenge selectie druiven van ‘Clos des Grands Voyens’.

Er zijn momenteel talloze zaken waar Benoît Eschard trots op kan zijn, maar een tweede ster in de toonaangevende Franse wijngids Le Guide des Meilleurs Vins de France, een uitgave van het wijntijdschrift La Revue du Vin de France, doet hem het meeste deugd. Hij schaart zich hiermee in de ogen van de wijngids tussen de beste domeinen in de Côte Chalonnaise. In de bourgondische Top 100, eerder dit jaar samengesteld door het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui, verwierf hij een welverdiende plek samen met een select aantal domeinen in en rondom Mercurey. Verder blijft Eschard met zijn individuele Bourgognes de aandacht trekken van andere wijntijdschriften, maar ook bijvoorbeeld van de gezaghebbende wijngids Le Guide Hachette des Vins.

Na de gecompliceerde oogst van dit jaar (het domein spreekt over een rendement van ongeveer 50%) te hebben binnengehaald, biedt Domaine Jeannin-Naltet ons het gebottelde oogstjaar 2019 aan. Hoewel bij het rendement van dat oogstjaar ook de nodige kanttekeningen zijn te plaatsen, gelukkig niet over de kwaliteit van de wijnoogst. Benoît Eschard: “Wat kwaliteit betreft zelfs op punten beter dan het klassieke oogstjaar 2018. De Bourgognes zijn uitstekend in balans en ondanks de opvallende concentratie van het druivensap bezitten zij een verbazingwekkende finesse.” Eschard neemt verder wat betreft de actuele situatie in de Bourgogne geen blad voor de mond: “Relatief weinig rendement (denk aan de drie recente oogstjaren) en een aanhoudende uitstekende kwaliteit, zal vroeger of later weerslag hebben op de beschikbaarheid én op de prijzen van de wijnen.” Overigens opgetekend door een man met een zeer aimabel karakter.

Reeds in de zomermaanden mocht het proefpanel van Bourgogne Aujourd’hui kennis nemen van de wijnoogst uit 2019 en het waren drie 1er Crus Mercurey die de professionals bovenaan de lijst zetten: ‘Les Naugues’, ‘Le Clos L’Evêque’ en ‘Clos des Grands Voyens’. Net zoals de 2018, die ik bij een eerdere gelegenheid mocht proeven, wordt de ‘Les Naugues’ 2019 gedomineerd door rijp klein blauw fruit (cassis). Dit is een volle, krachtige wijn die als laatste dient te worden geproefd, wanneer de verschillende Bourgognes van het domein op de proeftafel staan. Toch weet Benoît Eschard ieder jaar van zijn ‘Les Naugues’ een harmonieuze, elegante en verfijnde Mercurey te maken. De ‘Clos des Grands Voyens’ is al jaren één van mijn favorieten van het domein: een voorbeeldige allround Mercurey met de smaak van klein rood fruit, florale impressies en een vriendelijke trosje kruiden. Le Guide Hachette des Vins 2022 beloont op zijn beurt ‘Le Clos L’Evêque’ uit 2019 met een ster: “De nodige tannines, die overigens een vriendelijk, verfijnd karakter dragen, geven aan deze Mercurey de nodige structuur. Sappig, geconcentreerd en met een mooie, lange afdronk.”

Intussen werd de rode Mercurey ‘vieilles vignes’ van het domein de grote publiekslieveling. Toen Bourgogne Aujourd’hui onlangs de eerste samples van 2020 mocht proeven, bombardeerde het wijntijdschrift deze Mercurey tot de beste Bourgognes 2020 uit de gehele Côte Chalonnaise met een 18,5/20 beloning: “Un grand village tout simplement.” En dat terwijl de gebottelde versie uit 2019 door Le Guide des Meilleurs Vins de France eerder werd omschreven als dé perfecte interpretatie van de AOC Mercurey: “Accesible, fruité, mûr et toujours élégant.” Benoît Eschard begreep dat alleen al met deze twee recensies het alle hens aan dek is en in zijn meest recente nieuwsbrief kondigde hij aan slechts één doosje Mercurey ‘vieilles vignes’ per klant te zullen verkopen, opdat zoveel mogelijk liefhebbers kunnen genieten van deze grootse Bourgogne.

Kijk intussen ook uit naar zijn rijkgeschakeerde witte Mercurey 2019 (een ster in Le Guide Hachette des Vins 2022) en wanneer nog op voorraad, want hij wordt in een kleine hoeveelheid geproduceerd, de verrassend frisse en smaakvolle ‘L’Envol’, een witte Vin de France (85% aligoté/15% chardonnay). Ik vraag aan het einde van een bezoek aan het domein altijd of er nog Crémant de Bourgogne verkrijgbaar is. Benoît Eschard maakt zijn bourgondische bubbels middels een blend van pinot noir en chardonnay druiven. Elke cuvée is een gewogen keuze wat betreft een balans tussen de twee druivensoorten, al naar gelang de karakteristieken van de druiven binnen een bepaald oogstjaar.

Het mag duidelijk zijn, Benoît Eschard behoort met zijn Domaine Jeannin-Naltat inmiddels tot de top in de Côte Chalonnaise en zijn werk, en dat van andere talenten en gevestigde namen, zal dit fascinerende wijndistrict alleen maar een grotere boost geven. Bezoek aan het domein na afspraak. Een mooi en laagdrempelig alternatief is de jaarlijkse porte ouverte, die doorgaans plaatsvindt in het weekend tussen Hemelvaart en Pinksteren, met onder meer een wandeling langs enkele wijngaarden en een uitgebreide degustatie. Jouw interesse gewekt, maar met wat minder tijd? Zie uit naar een selectie Bourgognes van Domaine Jeannin-Naltat in Caveau Divin in Mercurey of in Maison des Vins in Chalon-sur-Saône (beide adressen berekenen een tarif propriété).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.