Een kleine slimme reisgids

Bourgogne 2021 - Petit-Futé (Wijn uit Bourgogne)

In de poging om alle caveaux collectifs in kaart te brengen, bezocht ik begin deze maand La Maison des Vignerons in Nuits-Saint-Georges. Na het verzamelen van enige informatie (het is inderdaad een caveau collectif) wilde ik niet zonder een aankoop vertrekken. Mijn keuze viel op een Nuits-Saint-George ‘Les Creux Fraîche-Eau’ 2017 van Guy & Yvan Dufouleur. Bleek Yvan Dufouleur als voorzitter van het plaatselijke syndicat vitocole aan de wieg te hebben gestaan van het Maison des Vignerons. Na voor de Bourgogne te hebben betaald, schoof de vriendelijke medewerkster van het huis mij de Petit Futé 2021 Bourgogne toe. In de gids staat namelijk zowel over het huis als over de wijnbouwer een klein portret. Opvallend, ik kreeg wel vaker na een bezoek aan een wijncollectief of wijnproducent een Petit Futé overhandigd. En niet alleen daarom, deze reisgids is uitgegroeid tot mijn favoriet. Vooral de inbreng over het onderwerp ‘wijn’ is zeker in de Petit Futé Bourgogne weldadig met de nodige aandacht voor individuele domeinen.

De eerste editie van de Petit Futé *), een toeristische gids over de stad Nancy, werd in 1976 uitgegeven door Dominique Auzias en Jean-Paul Labourdette, twee oud-studenten van de HEC (École des hautes études commerciales). Inmiddels is de Petit Futé één van de best verkochte Franse reisgidsen, achter de Guide du Routard en Guide Michelin, maar vóór de Lonely Planet. Wat de Petit Futé in ieder geval is: de goedkoopste reisgids. In 2000 startte de Petit Futé in maart 2000 zijn website. Het is vermeldenswaardig dat je voor een paar euro middels enkele zoektermen je eigen digitale gids kunt samenstellen. Sowieso bevat iedere papieren gids een code waarmee je de digitale versie gratis kunt downloaden. De uitgeverij van de Petit Futé brengt ook een Petit Futé Magazine uit, een tweemaandelijks tijdschrift gewijd aan vakanties, vrijetijdsactiviteiten en de zogenaamde ‘Weekendjes Weg’.

De Petit Futé is bovenal een compacte, praktische reisgids met veel reisinformatie. Verder is hij van alle gidsen verreweg het meest actueel. Ik hoor je denken: veel reisinformatie, dat lijkt mij nogal logisch voor een reisgids. Daarom een voorbeeld. De Petit Futé over Bourgogne weidt nog geen halve pagina uit over één van haar bekendste toeristische attracties: Musée des Beaux-Arts in Dijon. Kort, kernachtig en to the point. Blijven er nog ruim 599 pagina’s over wat Bourgogne je nog meer heeft te bieden tot de vele lokale restaurants in afgelegen wijndorpen toe. Kun je nagaan hoe ver de informatie strekt in een Petit Futé met een titel zoals Côte d’Or of Sud Côte Chalonnaise. Je wordt voortdurend geattendeerd op unieke adressen die in andere reisgidsen niet worden vermeld. Deze adressen kunnen vaak worden geschaard onder de noemer ‘modern wijntoerisme’.

Uiteraard biedt de Petit Futé Bourgogne de lezer een adequate inleiding over de bekende wijnregio. Dat het onderwerp ‘wijn’ nadrukkelijk naar voren wordt geschoven blijkt bijvoorbeeld uit de presentatie van een uitgebreide wijnagenda 2021-2022 en een overzicht van coöperaties in Bourgogne, inclusief een kort interview met de directeur van Vignerons de Buxy. In de gids over Bourgogne passeren vele tientallen domeinen de revue en daarmee doet deze reisgids zelfs niet onder voor de gespecialiseerde reisgids Oenotourisme en Bourgogne et Jura van Routard. Stelt de genoemde Routard soms in zijn schaduw. In Oenotourisme en Bourgogne et Jura bijvoorbeeld geen woord over de onbekende, maar verdienstelijke coöperatie in Sainte-Marie-la-Blanche nabij Beaune. In de Petit Futé wel. De Petit Futé over het zuiden van de Côte Chalonnaise biedt ruimte voor meer interviews met wijnbouwers, neem bijvoorbeeld met Sandrina Dovergne van het uitstekende Domaine de La Luolle in Moroges. Zelfs het gloednieuwe Domaine Lagarde, waarover ik onlangs berichtte, kreeg een sympathiek portretje toegedicht. “Niemand die mij heeft gevraagd”, vertrouwde een duidelijk verraste Lucile Lagarde me toe. Maar zij kon die inbreng zeker waarderen.

Het Frans dat in de gidsen wordt gebruikt is van een relatief eenvoudig niveau. Je wordt zeker niet bedolven onder dure woorden of complexe zinnen. De reisgids is daarmee ook toegankelijk voor diegene die de Franse taal minder machtig is. En voldoet een hotel niet aan een basiskwalificatie en wordt het gekwalificeerd als een hôtel de passe, dan zoek je de betekenis van deze charmante typering toch even op middels Google? Is er dan helemaal niets aan te merken op de Petit Futé? Ja, en wel dat deze reisgids soms té actueel is. Toen ik begin september in Marsannay-la-Côte zocht naar het plaatselijk Caveau des Vignerons, bleek deze door omstandigheden nog niet te zijn geopend. Het caveau collectif kreeg wel reeds een vermelding in de Petit Futé 2021 Bourgogne.

*) Futé betekent zoveel als slim, vandaar de tekening van een vos boven het woord ‘petit’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.