Op weg naar de toekomst met Domaine Chevrot et Fils

Domaine Chevrot et Fils (Wijn uit Nijmegen)
Domaine Chevrot et Fils brengt het paard terug in de wijngaard

Begin oktober 2020 kleurde Bourgogne weer in snel tempo rood. Het was onverstandig om langer te blijven, ondanks de interessante activiteiten die in de agenda waren genoteerd. Ik had mij vooral verheugd op de porte ouverte van Domaine Chevrot et Fils in Cheilly-lès-Maranges. Mijn bourgondische gastheer, een grote fan van Maranges (een AOC in het uiterste zuiden van de Côte de Beaune), wilde graag in de bres springen om mij te voorzien van de nodige informatie en foto’s. Net voor het bewuste weekend kondigde president Macron echter een tweede confinement af, waardoor uiteindelijk ook de porte ouverte sneuvelde. Desalniettemin volgt een bijdrage over dit bijzondere domein. Dankzij enkele proefnotities en enige correspondentie tussen mijn gastheer en Domaine Chevrot et Fils zelf.

Fernand Chevrot nam in 1967 de verantwoordelijkheid voor het familiedomein op zich na het vroege overlijden van zijn vader. De zonen van Fernand en Catherine Chevrot, Pablo en Vincent, beide oenologen, namen op hun beurt het domein begin van deze eeuw stapsgewijs over en begonnen in 2008 met een conversion en bio. Inmiddels is het domein een aantal jaren Agriculture Biologique (Ecocert) gecertificeerd. Daarbij bracht het domein het paard terug in de wijngaarden. Twee opmerkelijke zaken dienen verder nog te worden vermeld. De gestage groei van het domein van 5 ha tot 18 ha en de bekendheid die het verwierf rond de eeuwwisseling door de vervaardiging van een witte Maranges, twintig jaar geleden nog een zeldzaamheid binnen deze AOC.

Er zijn duizend-en-een redenen om het werken met een paard in een wijngaard met argwaan of met amusement te aanschouwen. Vooropgesteld dien je een paard en een tractor niet te zien als concurrenten van elkaar. De technieken die paard en tractor aan de wijnbouwer bieden, zijn vaak complementair. Als een wijngaard is ontworpen voor de tractor, bijvoorbeeld met brede gangen tussen de wijnstokken, is het werken met het paard simpelweg niet zinvol. Net zoals bij een tractor kan ook de conditie van de bodem ervoor zorgen dat de inzet van een paard geen meerwaarde heeft, vooral als deze te nat is.

Daarentegen zijn de voordelen van het paard in de wijngaard talrijk. Om te beginnen met de beperking van bodemverdichting en de afwezigheid van trillingen, beide gunstig voor de wijnstokken. Het paard maakt verder, mede door de goede wendbaarheid, nauwkeurig werk mogelijk, juist op die plekken die moeilijk met een tractor bereikbaar zijn. Bedenk in het geval van Domaine Chevrot dat de hellingen waartegen de AOC Maranges is aangeplant, behoren tot de meest steile in de Côte de Beaune. Ten slotte wordt de bodem minder beschadigd, wordt het afwateringsprobleem beperkt en de koolstofproductie tot een minimum teruggebracht. Al met al heeft de wijnbouw, ook in de Bourgogne, een imago te verdedigen. De sector wil zo dicht mogelijk bij de natuur werken en doet er alles aan om steeds schoner te worden. De terugkeer van het paard in de wijngaard is in de Bourgogne een serieuze aangelegenheid. Inmiddels verschenen enkele studies met als gemeenschappelijke conclusie: “Wie een paard heeft, heeft de toekomst!”

Met jaren aan expertise plus een oogstjaar dat als perfect kan worden beschouwd, de witte Maranges van Domaine Chevrot uit 2018 vervulde ieders hooggespannen verwachting. Een uitgebalanceerd smaakpalet met tonen rijp fruit (peer, perzik) ondersteund door kruidige citrusaroma’s. In de mond ontwaar je een zijdezachte textuur (rond, vol en soepel). Houttonen zijn keurig naar de achtergrond verwezen. Deze witte Maranges 2018 mag je gerust openen en is aldus een goed alternatief voor de klassiekers uit de Côte de Beaune die je jaren dient weg te leggen. Een coup de coeur in La Revue du vin de France (editie 2020). Meer goed nieuws wat witte Bourgognes betreft. Het domein maakt al jaren een goede ‘Cuvée des Quatre Terroirs’ en deze wordt gemaakt van de aligoté druif. De versie uit 2018 belandde in de meest recente Guide Hachette des Vins.

Een rode Maranges kan volgens het boekje een stevige Bourgogne zijn, in zijn jeugd soms een beetje hoekig. Bij Domaine Chevrot wordt deze kwalificatie met verve ontstegen. Ieder jaar maakt het domein een zeer goede tot soms exceptionele ‘Sur le Chêne’, de naam van een climat dat grenst aan de bebouwde kom van Cheilly-lès-Maranges. In zijn beste jaren heeft deze Maranges alles dat je mag wensen van een goede Bourgogne: klein rood en donker fruit, enige vriendelijke kruidigheid en een impressie van houtgewas. Uiteindelijk worden in het liefst ruime glas kracht en elegantie verenigd. Wat een Maranges 1er Cru betreft, kun je binnen dit domein onder meer kiezen tussen een ‘Les Fussières’ en een ‘Clos Roussots’, twee climats die dicht in de buurt liggen van de bekende buur Santenay. Dit zijn klassieke Bourgognes met de nodige smaakreserves en een groot (bewaar-)potentieel. Over Santenay gesproken, Domaine Chevrot voorziet verder zowel in uitstekende witte Santenay (twee villages) als in een rode Santenay ‘Clos Roussots’ (1er Cru). Jawel, Santenay heeft ook een climat met de naam ‘Clos Roussots’.

Formuleerde ik in deze bijdrage met zoveel woorden mijn eerste grote wens voor 2021: een bezoek aan Domaine Chevrot et Fils in Cheilly-lès-Maranges. Allereerst benieuwd naar de laat 18e-eeuwse wijnkelder en verder naar het prachtige uitzicht vanaf het domein over de plaatselijke wijngaarden. Dat het domein de wijnen van de Maranges in kwalitatief opzicht tot nieuwe hoogtes bracht en de inmiddels twintig jaar jonge AOC ferm op de wijnkaart van de Bourgogne plaatste, dat genoegen heb ik reeds letterlijk mogen proeven.

Bezoek aan Domaine Chevrot et Fils bij voorkeur na het maken van een afspraak.

Foto: © Domaine Chevrot et Fils

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.