Verscholen achter de heuvel: Pernand-Vergelesses

Pernand-Vergelesses (Wijn uit Bourgogne)
Pernand-Vergelesses

Het noorden van de Côte de Beaune wordt voor een groot deel gedomineerd door Corton, de heuvel die een aantal van de bekendste Bourgognes voorbrengt: onder meer de rode ‘Corton’ en de witte ‘Corton-Charlemagne’. Ook binnen de gemeentegrenzen van Pernand-Vergelesses ligt een deel van de Grand Cru-wijngaard ‘Corton-Charlemagne’. Het kleine wijndorp (240 inwoners) ligt verscholen ten noordwesten van de beroemde heuvel tussen de bekendere wijndorpen Aloxe-Corton en Savigny-lès-Beaune. Het woord ‘Pernand’ is afgeleid van een oud Frans woord dat ‘verloren bron’ betekent. ‘Vergelesses’ is, naast ‘Île des Vergelesses’, één van de beste 1ers Crus climats (wijngaarden) van het dorp.

Binnen de AOC Pernand-Vergelesses *) liggen acht climats met een 1er Cru classificatie, waarvan er drie louter witte Bourgognes voorbrengen. Van deze drie climats wordt ‘Sous Frétille’ als het beste beschouwd. Met verder de aantekening dat Pernand-Vergelessen tot rond de eeuwwisseling ook bekend was vanwege zijn uitstekende Bourgogne Aligoté. Maar uiteindelijk viel met de chardonnay druif meer te verdienen, zeker na de promotie van enkele gemeentelijke wijngaarden tot 1ers Crus climats. Een aantal gerenommeerde domeinen in Pernand-Vergelesses biedt nog steeds een Bourgogne Aligoté aan. Het draagt er in ieder geval toe bij dat de AOC Pernand-Vergelesses meer witte dan rode Bourgognes voortbrengt.

Het waren lange tijd de mineralige en levendige witte Bourgognes uit Pernand-Vergelesses die de voorkeur genoten boven de “strenge” en “stugge” rode Bourgognes, die op hun beurt als ‘rustiek’ te boek stonden. Tot rond de eeuwwisseling waren de nodige rode wijnen van het dorp aangewezen op een plekje achter een etiket met het label ‘Côte de Beaune-Villages’. Er zijn echter weinig AOC’s waarbinnen de rode Bourgogne zo snel naam heeft gemaakt. Reeds in 2005 omschreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews Pernand-Vergelesses als volgt: “This appellation for me encapsulates what’s special about Burgundy – deliciousness, subtlety and the ability to surprise you.” Vooral de 1ers Crus climats brengen heden ten dage voortreffelijke rode Bourgognes voort, neem het eerder vermelde ‘Vergelesses’ en ‘Île de Vergelesses’ (“des vins plus denses en puissants”). Sommige wijnschrijvers menen inmiddels dat het laatste climat zelfs een Grand Cru classificatie verdient. De keerzijde van dit verhaal: in het wijndorp Pernand-Vergelesses zijn geen koopjes meer te vinden.

De grote naam in het dorp Pernand-Vergelesses is Domaine Bonneau du Martray, uniek in Bourgogne omdat het domein alleen Grands Crus produceert. Laten wij het als een losse aantekening beschouwen, want dit betekent geen Pernand-Vergelesses en er wordt verder niet aan de deur verkocht. Een andere heel grote naam in het dorp: Domaine Chandon de Briailles. Bij het maken van lijstjes met favorieten behoren steevast ook de volgende drie domeinen: Domaine Rapet Père et Fils, Domaine Rollin Père et Fils en Domaine Dubreuil-Fontaine.

Alle sympathie richting de twee domeinen die het charter van ontvangst Vignobles & Découvertes hebben ondertekend: Domaine Denis Père et Fils en Domaine Françoise Jeanniard. Maken zij Bourgognes van mindere kwaliteit? Welnee. Met respectievelijk de rode ‘Île des Vergelesses’ 2017 en de witte ‘Sous Frétille’ 2017 verwierven beide domeinen een welverdiende plekje in de recent uitgebrachte Le Guide Hachette des Vins (editie 2021). Zelfs de generieke rode Pernand-Vergelesses 2019 van Domaine Denis Père et Fils werd onlangs door het proefpanel van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui gekwalificeerd als een ‘vin exceptionel’. Kijk bij Domaine Françoise Jeanniard ook uit naar zijn rode Pernand-Vergelesses ‘cuvée vieilles vignes’.

Alle sympathie en een ruime schep erbovenop voor het vriendelijke en gastvrije Domaine Luc et Lise Pavelot. Luc en Lise zijn broer en zus en het domein is bio-gecertificeerd. Twee jaar geleden had ik de gelegenheid om een aantal Bourgognes van het domein te mogen proeven. De rode ‘Île de Vergelesses’ 2016 had alles wat je van een goede Bourgogne mag vragen: structuur, balans, vele smaakreserves, maar ook een verfijning en souplesse die de 2016 reeds verrassend drinkbaar maakte.

Ten slotte heeft een aantal handelshuizen in Beaune een gezonde interesse in Pernand-Vergelesses met hier en daar zelfs een lieu-dit als monopole. Doorgaans worden in de wijngidsen Louis Jadot en Chanson als beste naar voren geschoven. Het is alweer een poos geleden, maar ik herinner me van Louis Latour een werkelijk onberispelijke rode ‘Île de Vergelesses’. Een klassieke Bourgogne: verleidelijk in de neus, aromatisch, intens en in de mond die betoverende smaak van klein rood fruit (frambozen) en een aangenaam boeketje kruiden. Ik vermeld hem omdat het één van de pakweg tien Bourgognes is die mijn liefde voor deze wijnregio heeft verankerd.

*) De Grands Crus climats ‘Corton-Charlemagne’ en ‘Charlemagne’ vallen buiten de AOC Pernand-Vergelesses. Stel dat je een ‘Corton’ of ‘Corton-Charlemagne’ (om welke reden dan ook) declassificeert, heb je te maken met een Aloxe-Corton (1er Cru). Ook al zijn de druiven geplukt binnen de gemeentegrens van Pernand-Vergelesses.

2 gedachten over “Verscholen achter de heuvel: Pernand-Vergelesses

  1. Leuk artikel! De producent Pierre-Yves Colin-Morey maakt tegenwoordig ook zeer goede Pernand, waaronder premier cru. Volgens mij van ingekocht fruit. Topniveau!

    Like

  2. Toeval of niet, Wouter, Pierre-Yves Colin-Morey (Chassagne-Montrachet) kreeg in Hugh Johnson’s Pocket Wine Book 2021 onder het kopje ‘Pernand-Vergelesses’ een eerste en meteen warme aanbeveling! Mijn keuze om, behoudens enkele handelshuizen, alleen lokale domeinen te vermelden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.