Oenotourisme en Bourgogne et Jura

Oenotourisme en Bourgogne et Jura (Wijn uit Bourgogne)

Bourgogne is al een poos geen Bourgogne meer. De oude regio ging een kleine vijf jaar geleden (1 januari 2016) op in de nieuwe regio Bourgogne-Franche-Comté. Binnen de grenzen van Bourgogne-Franche-Comté is een ongekende weelde aan wijnen: van Chablis tot de Beaujolais, van Pouilly-Fumé op de oostelijke oever van de Loire tot de AOC Arbois in de Jura. Wat te denken van de beroemde wijnen uit de Côte d’Or? Zij komen allemaal aan de orde in het nieuwe boek Oenotourisme en Bourgogne et Jura uitgegeven door Le Routard. Wij houden het in deze bijdrage verder bij de wijnregio Bourgogne.

Oenotourisme en Bourgogne et Jura begint met 22 zogenaamde coups de coeur. Je zou hopen op een aantal insider tips, maar het is een vrij voorspelbaar lijstje, al dan niet wijngerelateerd (Hospices de Beaune, de wijngaarden van de Côte d’Or, La Roche de Solutré). Na deze obligate opwarmer volgt een goede, adequate inleiding tot de wijnen binnen de grenzen van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Waardevol om weer eens een actueel boek over wijn in de hand te hebben met aandacht voor recente economische ontwikkelingen en educatieve projecten tot de rol die de Bourgogne speelt in een aantal speelfilms en B.D.’s (bandes dessinées ofwel stripverhalen).

Vrijwel alle AOC’s en wijndorpen, klein of groot, komen aan de orde. Dit gegeven vormt de meerwaarde van de gids. In de beschrijving van het noorden van de Bourgogne ontbreken plaatsen zoals Coulanges-la-Vineuse en Tonnerre dan ook niet. Zelfs het relatief onbekende wijndistrict Châtillionais, waarbinnen de Crémant de Bourgogne de hoofdrol speelt, wordt verwend met maar liefst negen pagina’s. In het begeleidende overzicht ‘Waar wijn te proeven en te kopen’ (maar liefst acht suggesties) kan ik mij helemaal vinden. De opzet van de gids is om de lezer verder te informeren over een wijndistrict, bijvoorbeeld waar je kunt eten en waar je kunt slapen. Vrijwel alle AOC’s vermeldde ik eerder, want die arme Côtes du Couchois moet het weer een keer ontgelden. Geen woord, geen letter over dit ondergeschoven bourgondische wijndistrict. Dus ook geen foto van Château de Couches, toch een bekende bezienswaardigheid in Bourgogne.

Met het vermelden van domeinnamen in de vijf bekende wijndistricten in de Bourgogne, zeker wat betreft de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, is de wijngids zuinig. Wellicht dat de prestigieuze, duurdere domeinen niet staan te springen om tijdrovende toeristen die veel proeven en weinig kopen te ontvangen. Het excuus luidt: “De gids is uitputtend bedoeld, maar er moest vaak een moeilijke keuze worden gemaakt.” Dat is ook een manier om genoemd dilemma te beschrijven. De keuze van adressen in Beaune neigt naar het presenteren van populaire toeristische bestemmingen. Caves Patriarche vormen inderdaad één van de meest imposante ondergrondse gangenstelsels in Beaune, maar ik zou liever, met het oogmerk om ook goede Bourgognes te kopen, de meer bescheiden, maar nog altijd indrukwekkende kelders van Maison Joseph Drouhin bezoeken.

Helaas word je af en toe gewaar dat sommige beschrijvingen van domeinen weinig tot nietszeggend zijn. “Bij Domaine Chevrot wachten Bourgognes op ons gemaakt van de pinot noir, chardonnay en aligoté druif.” Tja, is dat niet bij de meeste, bijna alle domeinen in de Bourgogne? Het was interessanter geweest te vermelden dat dit domein volledig op de bio-tour is gegaan en de wijngaarden intrekt in het gezelschap van een trekpaard en ploeg. En dat tegen die steile hellingen rondom de drie dorpen die de AOC Maranges vormen. Het is verder niet altijd duidelijk of je een domein kunt bezoeken tijdens vaste openingstijden of dat een afspraak noodzakelijk is. (Domaine Chevrot werkt bijvoorbeeld exclusief middels een RDV ofwel rendez-vous).

In het hoofdstuk over het wijndistrict Côte Chalonnaise zou ik nog menig domein kunnen aanbevelen om het aanbod meer gewogen te maken. Tijdens een andere gelegenheid. Met een select aantal aanbevolen wijnbouwers, coöperaties en handelshuizen tegen een achtergrond waarin ieder aspect van wijnbouw wordt betrokken, dient deze gids te worden beschouwd als een goede introductie tot de wijnen uit de regio Bourgogne-Franche-Comté. Zoveel introducties tot de wijnen uit Bourgogne(-Franche-Comté) zijn er niet in de boekhandel te vinden. De aantrekkelijke lay-out van de gids en vele foto’s nodigen je uit om verder op ontdekkingsreis te gaan. Daarom, ben je een liefhebber van de wijnen uit de Bourgogne, dan zou ik voor slechts 14 euro deze nieuwe, actuele gids niet laten liggen in de bourgondische boekhandels. De Franse tak van Amazon vraagt dezelfde prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.