IGP Sainte-Marie-la-Blanche

Cave Sainte-Marie-la-Blanche (Wijn uit Bourgogne)
Cave Sainte-Marie-la-Blanche

Naast de tientallen bekende AOC’s kent de wijnregio Bourgogne (sine de Beaujolais) vier minder bekende IGP’s (Indication géographique protégée), een classificatie die in 2009 de zogenaamde Vin de Pays verving. In 2019 bezocht ik IGP Coteaux de l’Auxois en dit wijndistrict werd gepresenteerd in twee bijdragen. Tijdens de voorbereiding op Grands Jours de Bourgogne 2020, leerde ik de namen van de drie andere IGP’s kennen: ‘Yonne’, ‘Saône-et-Loire’ en ‘Sainte-Marie-la-Blanche’. Ik was bekend met wijnbouw in en rondom Sainte-Marie-la-Blanche, maar wist tot voor kort niet dat de naam van het dorp gelijk is aan een heuse IGP.

Wij bevinden ons in een klein wijndistrict ten oosten van de laagste hellingen van de Côte de Beaune, waar de wijngaarden niet de classificatie AOC Bourgogne mogen dragen. Het landschap is vlakker, de bodem met zijn dichte kleigrond is vruchtbaarder en geschikt voor akkerbouw. Dit is een ander verhaal dan over de beroemde klei-/kalksteenbodem van de Côte de Beaune. Dat wil niet zeggen dat er geen wijnstokken worden aangeplant of dat er geen kwaliteitswijn wordt geproduceerd. De meeste wijngaarden van Sainte-Marie-la-Blanche zijn vooral aangeplant tegen hellingen waar natuurlijke afwatering mogelijk is.

Met een kleiachtige bodem kleuren de meeste wijnen rood door de pinot noir druif, die zich binnen deze conditie beter thuis voelt dan de chardonnay druif. De spaarzame informatie over IGP Sainte-Marie-la-Blanche leert ons dat er nauwelijks witte wijnen worden gemaakt. Maar dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen. Binnen de regels van de IGP mogen vele druivensoorten worden aangeplant, maar ook in en rondom Sainte-Marie-la-Blache treffen wij voor de wijnen vooral de bekende bourgondische druivensoorten aan (pinot noir en gamay voor rood en chardonnay en aligoté voor wit).

De lokale coöperatie biedt een allerbeste kennismaking aan met IGP Sainte-Blanche-Marie-la-Blanche. Cave Sainte-Marie-la-Blanche werd opgericht in 1957 en kent op dit moment 45 participerende wijnbouwers. Enerzijds probeert de coöperatie de authenticiteit van het unieke wijndistrict te behouden om anderzijds binnen dit kader de kwaliteit van de wijnen te verbeteren. Om deze doelstellingen te bereiken zocht Cave Sainte-Marie-la-Blanche commerciële samenwerking met twee andere bourgondische coöperaties: Nuiton-Beauroy in Beaune en Terres Secrètes in Prissé. De vinificatie van de wijnen vindt voor het grootste deel plaats in Beaune. Het bewaren van de wijnen gebeurt in Sainte-Marie-la-Blanche.

Cave Sainte-Marie-la-Blanche biedt allereerst en bovenal een rode wijn aan. De IGP Pinot Noir is een evenwichtige, lichte rode wijn gekenmerkt door de smaak van klein rood fruit (onder meer kersen). De laatste jaren heeft de coöperatie veel aandacht besteedt aan de kwalitatieve ontwikkeling van de zeldzamere witte wijnen. De typiciteit van druivensoorten, chardonnay en aligoté bleef behouden en dat betekent nog steeds ronde, genereuze en levendige wijnen met impressies van wit fruit (citrusvruchten), bloemige aroma’s en minerale tonen. De drie IGP-wijnen, denk hierbij ook aan rosé, kosten overigens drie euro en zestig cent de fles. Je hebt een goede en lekkere wijn in je glas. Vond ook mijn bourgondische gastheer, met wie ik de IGP Chardonnay deelde. Hij merkte meteen de aangename smaak van rijpe peren op. Het enige dat hij ‘miste’ was die lange afdronk. Zoek je ook niet bij een dergelijke vriendenwijn. Ik schonk simpelweg zijn glas nog een keer vol.

Wat Cave Sainte-Marie-la-Blanche ook, misschien wel vooral bijzonder maakt, is het aanbieden van een groot gamma Bourgognes uit de Côte d’Or (Côte de Nuits en de Côte de Beaune) en de beide Hautes-Côtes tegen zeer aantrekkelijke prijzen. De meer dan tien Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Beaune zijn allemaal onder de tien euro geprijsd. De witte, deels in een houten vat grootgebrachte ‘En Vallarot’ uit 2016 en door een medewerkster van de coöperatie aanbevolen Hautes-Côtes de Beaune, is de insider tip. Ook de appellations villages zijn vriendelijk geprijsd. Neem de fruitige rode Chorey-lès-Beaune voor een dikke twaalf euro of de rode Monthélie voor maar een euro meer. De 1er Crus (zelfs een Nuits-Saint-Georges of een Pommard) overstijgen niet of nauwelijks de dertig euro. De Grand Cru ‘Clos de la Roche’ (Morey-Saint-Denis), de duurste wijn van de coöperatie, blijft keurig onder de vijftig euro. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het bedrag op het prijsstickertje las.

Het was laat september toen ik van Sainte-Marie-la-Blanche in noordoostelijke richting reed. Reeds na vier kilometer bereikte ik de bebouwde kom van Beaune. Ik moest stilletjes lachen. In al die jaren heb ik een verrassend stukje Bourgogne letterlijk en figuurlijk over het hoofd gezien. En dat slechts enkele kilometers van Beaune, de wijnhoofdstad van Bourgogne.

Cave Sainte-Marie-la-Blanche is geopend van maandag tot en met zaterdag (9.00 – 12.00 uur / 14.00 – 18.00 uur). Wens je een toelichting over de IGP Sainte-Marie-la-Blanche, haar wijnen en de werkzaamheden van de lokale coöperatie, je wordt behulpzaam terzijde gestaan door een van de vriendelijke medewerksters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.