La Chablisienne: de grote coöperatie in Chablis

La Chablisienne in Chablis (Wijn uit Bourgogne)
La Chablisienne in Chablis

Een op alle niveaus betrouwbare (Hubrecht Duijker), voorbeeldige (Hugh Johnson) en misschien wel de beste (Patrick Matthews) coöperatie in Bourgogne. La Chablisienne heeft zelden te klagen gehad over negatieve pers en is terug te vinden in menig lijstje favoriete wijnproducenten in Chablis. La Chablisienne werd een kleine honderd jaar geleden (1923) opgericht en bijna 100 jaar later vinden de druiven van ruim een kwart van de wijngaarden in en rondom Chablis hun weg naar de lokale coöperatie.

Wanneer je in het wijndorp Chablis voor het grote gebouw van de coöperatie staat, zie je tegen de façade de naam La Chablisienne. Achter de façade van deze coöperatie schuilt een aantal gezichten. De grote bulk Chablis, veelal geproduceerd onder de noemer Union des Viticulteurs de Chablis, is bestemd voor de massadistributie richting de supermarkten en het buitenland. Ook de Chablis die plaatsneemt achter het etiket ‘Blason de Bourgogne’, een samenwerkingsverband tussen verschillende coöperaties in Bourgogne, is afkomstig van de lokale coöperatie. De beste wijnen van de coöperatie krijgen het label La Chablisienne en belanden in de onlangs gerenoveerde boutique van de coöperatie.

Met een omzet van ongeveer € 50 miljoen is La Chablisienne een grote en machtige speelster in Chablis. Wanneer een wijnbouwer zich bij de coöperatie heeft aangesloten, is hij of zij meteen aandeelhouder. Dit betekent dat het niet gemakkelijk en ook duur is om weer uit de coöperatie te stappen. Nu de naam ‘Chablis’ ferm is verankerd in de wijnwereld (en steeds duurder wordt), zie je een voorzichtige trend dat wijnbouwers, aangesloten bij de coöperatie, trachten zelfstandig te worden. Dit proces gebeurt vaak stapsgewijs, waarbij ieder jaar minder volume naar de coöperatie wordt gebracht.

Je zou van een coöperatie verwachten dat haar wijnen goedkoop zijn. Dat is op het eerste oog niet het geval bij La Chablisienne. Alle Chablis villages: ruim 10 euro, 1er Crus: rondom of meer dan 20 euro. Alle Grand Crus kosten 50 euro. Juist door haar grootte heeft de coöperatie een stevige vinger in de pap wat betreft het bepalen het prijsniveau van een Chablis. Het kan een stuk beleving zijn, maar ik heb weinige Bourgognes de afgelopen tien jaar zo in prijs zijn stijgen als Chablis. Bij La Chablisienne zijn de vele variëteiten Chablis hun prijs wel stuk voor stuk waard.

Alsof La Chablisienne op de hoogte is van haar machtspositie en de verantwoordelijkheid neemt door juist aan de onderkant van het prijssegment haar aanbod uit te breiden. Denk hierbij aan generieke rode en witte Bourgognes (de laatste met chardonnay druiven geplukt net buiten de grenzen van de AOC Chablis), Bourgogne Rosé en Bourgogne Aligoté. Ook met de twee versies Crémant de Bourgogne (brut en rosé), de Saint-Bris (100% sauvignon blanc) en twee versies Petit Chablis blijf je keurig onder het tientje. Op een andere manier een stukje verantwoordelijkheid nemen: de start van het bio-label ‘Dame Nature’. Met als eerste twee versies: Petit Chablis en Chablis. In beide gevallen een frisse, knisperverse Chablis.

De vijf generieke Chablis, ofwel Chablis villages, vormen dan wel niet het beste, maar wel het meest interessante aanbod van La Chablisienne. Het zijn allemaal cuvées. Ieder exemplaar is zorgvuldig samengesteld met de beste druiven afkomstig van wijngaarden die zich binnen deze classificatie bevinden. In de vijf cuvées komen de vele aspecten van het terroir rondom Chablis naar voren. ‘La Sereine’ kent een perfecte mix tussen fruit en minerale tonen. Bij ‘La Pierrelée’ (zowaar verkrijgbaar bij Gall & Gall) maakt een dosis fruit plaats voor enige florale toetsen. Deels opgevoed in een houten ton kent ‘Les Vénérables’ op zijn beurt ook enige tonen geroosterde nootjes. Zeg bij het proeven waar je voorkeur naar uit gaat (fruit, bloemen, mineraliteit of een combinatie ervan) en men schenkt voor jou de passende Chablis in.

Hoger op de ladder en wij treffen tien versies Chablis 1er Cru aan. Negen 1ers Crus zijn afkomstig van unieke climats en één 1er Cru (‘Grande Cuvée’) is een samengestelde (blend) Chablis. Ook binnen het segment 1ers Crus een keuze uit Chablis met al zijn geliefde karakteristieken: ‘Fourchaume’ (fruit), Côte de Lechet (bloemen) en ‘Les Lys’ (minerale tonen en geliefd bij de medewerkers van de coöperatie). Nu wij ons op 1er Cru niveau bevinden, betreft het Chablis met meer nuances, diepgang en lengte. En een hogere prijs.

Op haar top biedt La Chablisienne vier Grands Crus aan. In 1999 kocht La Chablisienne ‘Château Grenouilles’, dat een Chablis Grand Cru produceert met druiven van ‘Grenouilles’, één van de zeven Grands Crus climats in Chablis. De coöperatie bezit door deze aankoop 7,50 van de in totaal 9,38 ha ‘Grenouilles’, welhaast een monopole en mede daardoor hét paradepaardje van de coöperatie. La Revue de Vin de France over de versie uit 2016: “La précision aromatique et l’intensité de saveurs du Château Grenouilles forcent le respect […] un superbe 2016. Het tijdschrift adviseert wel om de aankoop snel te vergeten en deze grootse Chablis ten minste tien jaar in de kelder te bewaren.

Intussen kan er worden genoten van al dat andere moois van La Chablisienne, de coöperatie die een uitstekende kennismaking biedt met de AOC Chablis en een bezoek beslist waard is. Al is het maar vanwege haar laagdrempelige karakter, haar mooie boutique en de vriendelijke medewerkers. En ja, juist in het wijndorp Chablis is het vervolgens letterlijk en figuurlijk een kleine stap naar de vele individuele producenten. Weet ten slotte dat La Chablisienne het eerste weekend in oktober het zogenaamde Fête de Vendanges organiseert en men een korting aanbiedt van 10% op alle appellations régionales.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.