Avec le coeur lourd

Grands Jours de Bourgogne 2018 (Wijn uit Bourgogne)
Grands Jours de Bourgogne 2018

Elke twee jaar treden wijnproducenten uit de Bourgogne op een grootste wijze naar voren om hun wijnen te presenteren en wel tijdens Grands Jours de Bourgogne. Dit jaar zijn er 12 manifestaties, waar ruim 1.000 producenten meer dan 6.000 verschillende Bourgognes op de proeftafels zullen plaatsen. Toegang tot de Grands Jours de Bourgogne is gereserveerd voor professionals en journalisten. Bij de eerste groep mag je denken aan wijnhandelaren, importeurs, eigenaren van slijterijen en sommeliers. Wat de tweede groep betreft, is men in Bourgogne ruimdenkend. Zowel de nieuwe online media als de oude papieren media is welkom na intekening.

Ik vernam het gistermiddag via de regionale media. Spoedig daarna ontving ik per mail het officiële persbericht: het evenement Grands Jours de Bourgogne, dat maandag 8 maart a.s. zou beginnen, is geannuleerd. De mogelijkheid tot het vaststellen van een alternatieve datum zal worden bestudeerd. Reden van annulering: de snelle evolutie van de COVID-19 epidemie. De inschrijvingen geven aan dat bijna 2.500 mensen uit meer dan 50 landen, waaronder verschillende uit risicogebieden en -landen (met name China en Italië, maar ook delen van Frankrijk) hadden gepland om deel te nemen aan Grands Jours de Bourgogne. Het samenbrengen van de vele nationaliteiten in besloten ruimtes is in Frankrijk niet langer mogelijk gelet op het inmiddels geldende stade 2 de l’alerte sanitaire. Mede gelet op de woordkeuze in het persbericht moet het voor de organisatie geen gemakkelijke beslissing zijn geweest.

Rest mij nog een keer de agenda van Grands Jours de Bourgogne 2020 tot mij te nemen. Centraal zouden de Bourgognes uit Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Maconnais staan. Ook was er ruimte gereserveerd voor Grand Auxerrois, beide Hautes-Côtes en Crémant de Bourgogne. De feestelijke 20e editie van Grands Jours de Bourgogne kende als extra’s onder meer Dégustation Exception’Elles (met louter vrouwelijke wijnproducenten), Dégustation Presse Mâconnais (Bourgognes uit de Mâconnais met het oogstjaar 2018) en Dégustation Passion Jura (wijnen uit de Jura vallen tenslotte binnen de nieuwe regio Bourgogne-Franche-Comté). Verder zou in Beaune Dégustation IGP (Indication Géographique Protegée) plaatsvinden met wijnen uit onder meer de Auxois en Sainte-Marie-la-Blanche. Vooral op deze laatste manifestatie had ik mij bijzonder verheugd. Ondanks deze indrukwekkende agenda treur ik verder niet en kan uiteindelijk alleen maar respect en begrip opbrengen voor het transparante besluitvormingsproces dat tot deze ingrijpende beslissing heeft geleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.