Avec le coeur lourd

Grands Jours de Bourgogne 2018 (Wijn uit Bourgogne)
Grands Jours de Bourgogne 2018

Elke twee jaar treden wijnproducenten uit Bourgogne op een grootste wijze naar buiten om hun wijnen te presenteren en wel tijdens de Grands Jours de Bourgogne. Dit jaar zijn er 12 proefsalons, waar ruim 1.000 producenten meer dan 6.000 verschillende Bourgognes op de proeftafels plaatsen. Toegang tot de Grands Jours de Bourgogne is gereserveerd voor specialisten en journalisten. Onder de eerste groep vallen de professionele wijnkopers. Wat de tweede groep betreft (ruim 200 personen), is men in Bourgogne gelukkig ruimdenkend in de zin dat men oog heeft voor zowel de nieuwe online media als de oude gekapte bomen media.

Ik vernam het gistermiddag via de regionale media. Spoedig daarna ontving ik per mail het officiële persbericht: het evenement Grands Jours de Bourgogne, dat maandag 8 maart a.s. zou beginnen en een week zou duren, is geannuleerd. De mogelijkheid tot het vaststellen van een alternatieve datum zal worden bestudeerd. Reden van annulering: de snelle evolutie van de COVID-19 epidemie. De inschrijvingen geven aan dat bijna 2.500 mensen uit meer dan 50 landen, waaronder verschillende uit risicogebieden en -landen (met name China en Italië, maar ook delen van Frankrijk) hadden gepland om deel te nemen aan de Grands Jours de Bourgogne. Het samenbrengen van de vele nationaliteiten in besloten ruimtes is in Frankrijk niet langer mogelijk gelet op het inmiddels geldende stade 2 de l’alerte sanitaire. Het moet een pijnlijke beslissing zijn geweest voor de organisatie, mede gelet op de woordkeuze in het persbericht.

Rest mij nog een keer de agenda van de Grands Jours de Bourgogne 2020 tot mij te nemen. Centraal zouden de Bourgognes uit Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Maconnais staan. Ook was er ruimte gereserveerd voor Grand Auxerrois, beide Hautes-Côtes en Crémant de Bourgogne. De feestelijke 20e editie van Grands Jours de Bourgogne kende als extra’s onder meer Dégustation Exception’Elles (met louter vrouwelijke wijnproducenten), Dégustation Presse Mâconnais (Bourgognes uit de Mâconnais met het jaartal 2018) en Dégustation Passion Jura (wijnen uit de Jura vallen tenslotte binnen de nieuwe regio Bourgogne-Franche-Comté). Verder zou in Beaune Dégustation IGP (Indication Géographique Protegée) plaatsvinden met wijnen uit de Auxois, Saône-et-Loire en Sainte-Marie-la-Blanche, waarop ik mij bijzonder had verheugd. Ondanks deze indrukwekkende agenda treur ik verder niet en kan uiteindelijk alleen maar respect en begrip opbrengen voor het transparante besluitvormingsproces dat tot deze ingrijpende beslissing heeft geleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.