Vele wegen leiden naar Nuits-Saint-Georges

Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)
Nuits-Saint-Georges

Tot ver in de 19e eeuw heette Nuits-Saint-Georges Nuits-sous-Beaune en gaf het aldus naam aan het noordelijke deel van de Côte d’Or: Côte de Nuits. Net zoals enkele omringende wijndorpen voegde Nuits-sous-Beaune de naam van zijn meest prestigieuze wijngaard (‘Les Saints-Georges’) achter zijn plaatsnaam. In dit geval werd het verfoeilijke ‘sous-Beaune’ in 1897 vervangen door ‘Saint-Georges’. Een Nuits-Saint-Georges werd gedronken in de roman De reis om de maan van Jules Verne en hierdoor geïnspireerd gaf de Apollo XV missie de naam ‘Saint-Georges’ aan een door haar ontdekte maankrater. Een betere pr kunnen de plaats Nuits-Saint-Georges en zijn wijnen zich niet wensen.

Na Beaune is Nuits-Saint-Georges de belangrijkste wijnstad van Bourgogne. In beide plaatsen is dan ook een groot aantal handelshuizen gevestigd. Maar net zoals de naambekendheid van de wijnen uit Beaune lijkt te worden overtroffen door de wijnen uit Volnay en Pommard, geldt dit ook voor een Nuits-Saint-Georges, die op zijn beurt in de schaduw staat van Vosne-Romanée en Gevrey-Chambertin. Eén van de mogelijke redenen van deze relatief mindere naamsbekendheid is het ontbreken van Grand Cru wijngaarden. Ooit besloten de wijnbouwers uit Nuits-Saint-Georges geen behoefte te hebben aan die Grands Crus, teneinde geen onnodige verschillen te creëren tussen hun beste wijngaarden. En dit besluit staat nog steeds ferm overeind.

Rode Bourgognes domineren binnen de AOC Nuits-Saint-Georges, die in het zuiden ook wijngaarden uit de buurgemeente Premeaux erbij betrekt. Wij hebben te maken met één van de meest stevige, tanninerijke Bourgognes uit de Côte de Nuits. Bourgogne Aujourd’hui raadt ons aan de 2016, met zijn geconcentreerde en gesloten karakter, nog even te bewaren. De opbrengst uit 2016 is trouwens relatief klein gelet op de stevige hagelbuien in april van dat jaar. Exemplaren uit 2017, met hun meer zachte en zijdeachtige karakter, kunnen reeds voorzichtig worden geopend. Het is nog mogelijk om tussen de 25 en 30 euro een goede Nuits-Saint-Georges te vinden. La Maison des Vignerons aan de oostrand van Nuits-Saint-Georges, dat de functie heeft van een caveau collectif (met tarifs propriétés), is een goede start.

Wat betreft het aanbod dranken is Nuits-Saint-Georges een plaats met een grote diversiteit. In het achterland van Nuits-Saint-Georges wordt de zwarte (cassis) bes verbouwd. De stad zelf heeft Le Cassissium (museum en winkel), voor een interactieve ervaring met de bes. De belendende boutique (alleen kopen, niet proeven) is apart te bezoeken. Niet de hoofdstad van Crémant de Bourgogne, maar L’Imaginarium (La Magie des Bulles) biedt eenzelfde interactieve ervaring met bubbels. L’Imaginarium is een initiatief van Groupe Boisset, waaronder de gerenommeerde bubbelproducent Maison Louis Bouillot valt. Ten slotte zijn er in Nuits-Saint-Georges, wellicht geïnspireerd door die bes, opvallend veel fruitdranken te koop. Je zult er in ieder geval niet sterven van de dorst.

Langs de D974, in het centrum van Nuits-Saint-Georges, liggen de Halles Centrales, locatie voor de wekelijkse markt op de vrijdagochtend. Deze markt is een goed alternatief voor de populaire en meestal vrije drukke weekmarkt in Beaune. Vlak in de buurt, ten westen van de chicane in het centrum van Nuits-Saint-Georges ligt het rustige Place de la Republique met winkels, eet- en drinkgelegenheden en de nodige terrassen. Een kleine oase tijdens je reis door Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.