Rondom Auxerre

Auxerre (Wijn uit Bourgogne)
Auxerre

Auxerre, de hoofdstad van het departement Yonne, is na Dijon, Chalon-sur-Saône en Nevers de vierde stad van de inmiddels voormalige regio Bourgogne. Ten zuiden van de stad liggen wijngaarden die behoren tot het wijndistrict ‘Auxerrois’. Binnen de Auxerrois zijn Irancy en Saint-Bris-le-Vineux de bekendste wijndorpen. Verder verwijderd van Auxerre tref je wijngaarden aan rondom de plaatsen Joigny, Tonnerre en Vézelay. Samen met de ‘Auxerrois’ vallen zij onder het wijndistrict ‘Grand Auxerrois’. Wijn rondom een plaats slechts 20 kilometer ten oosten van Auxerre staat op zijn eigen benen: Chablis.

In het gehucht Vaux, dat inmiddels tot de gemeente Auxerre behoort, worden ook druiven verbouwd. De Bourgognes, gemaakt van de vertrouwde pinot noir en chardonnay druiven, dragen de appellation régionale Bourgogne Côtes d’Auxerre. Wijn uit de dorpen Augy, Saint-Bris-le-Vineux, Quenne en Vincelottes doet met deze appellation mee. Onder de naam ‘Corps de Garde’ maken Guilhem en Jean-Hugues Goisot (Domaine Goisot) zowel een voortreffelijke witte als rode Côtes d’Auxerre. De Engelse wijnschrijver Hugh Johnson: “Nobody else comes close.” Wijnen van Domaine Goisot zijn helaas niet gemakkelijk verkrijgbaar. Mocht je tot de gelukkigen behoren die bij het domein wijn mogen proeven, zelfs dan geen garantie dat je ze er kunt kopen. Gemakkelijk verkrijgbare alternatieven, wij hebben het nog steeds over heel goede Bourgognes, vind je bij Domaine Bersan en Domaine Verret. Verder een naam die steeds vaker in wijngidsen opduikt: Domaine Petitjean. De vier genoemde domeinen liggen allemaal in Saint-Bris-le-Vineux.

Eén van Frankrijks oudste wijngaarden en één van de meest curieuze, ligt binnen de muren van de stad Auxerre. ‘La Clos de la Chaînette’ werd vanaf de 7e eeuw tot aan de Franse Revolutie onder handen genomen door de monniken van de nabijgelegen Abbaye Saint-Germain. Momenteel wordt de wijngaard (ruim 4 ha) onderhouden door Centre Hospitalier Spécialisé de l’Yonne. De wijnen (80% chardonnay tegenover 20% pinot noir) dragen een speciale appellation régionale (Bourgogne ‘La Clos de la Chaînette’). Deze Bourgogne kost ongeveer een tientje en is in eerste instantie bestemd voor medewerkers van het ziekenhuis. Voor buitenstaanders alleen verkrijgbaar na intekening. Dat kan door aan de directeur van het ziekenhuis een brief te schrijven. Het domein is niet te bezichtigen.

Het meest iconische plaatje van Auxerre schiet je vanaf de Pont Paul Bert door je camera te richten op de imposante Cathedrale Saint-Etienne. De brug verbindt de oevers van de rivier Yonne die het departement zijn naam geeft. De Yonne zorgde eeuwen lang voor het transport van de wijnen naar Parijs tot aan de hofhouding van Versailles toe. Maar ook in en rondom Auxerre sloeg eind 19e eeuw de phylloxeridae (druifluis) hard toe. Vanaf de meest recente millenniumwisseling is de (Grand) Auxerrois weer booming. Het resulteerde onder meer in de toekenning van een drietal appellations villages: Irancy, Saint-Bris en onlangs Vézelay. Over het algemeen zijn de Bourgognes rondom Auxerre prettig geprijsd, maar het volume is te klein om te kunnen concurreren met (vooral) de Mâconnais. Ze kunnen echter een goed alternatief zijn voor de steeds duurder wordende wijnen uit Chablis. Denk hierbij onder meer aan de Bourgogne Chitry en aan de eerder vermelde Bourgogne Côtes d’Auxerre.

Auxerre is een van de mooiste en vooral rustigste steden in Bourgogne. Zelfs tijdens de drukkere vakantieperiode is het een genoegen om een stadswandeling te maken door het centrum met zijn grote kathedraal en door de omringende wijken met de vele houten vakwerkhuizen. Prettig dat in een groot deel van het centrum geen gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten. Die keren parkeerde ik de auto aan de oostoever van de Yonne bij E.Leclerc. Niet voor niets, want naast de gratis parkeerplek vind je binnen deze supermarkt veel Bourgognes van regionale producenten tot wijnbouwers in Joigny aan toe.

Het is vanaf E.Leclerc ongeveer tien minuten lopen naar het centrum van Auxerre, waar je naast ‘La Clos de la Chaînette’ geen ander domein aantreft. Zo ook geen coöperatie of caveau collectif. Voor een goede Bourgogne ben je derhalve aangewezen op een wijnwinkel. La Bourgogne en toute simplicité (12 Rue Fourrier) doet het helemaal op haar bourgondisch. La Cave du Maréchal (5 Rue de l’Horloge), vlak in de buurt, is ook niet onaardig. Een dikke 500 meter ten zuiden van Pont Bart Bart ligt Les Agapes (13 Rue de Preuilly), wellicht de beste wijnwinkel in Auxerre. Hier vind je een indrukwekkend aanbod regionale Bourgognes, onder meer van, jawel, het eerder vermelde illustere Domaine Goisot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.