De Beaujolais vandaag

Beaujolais Aujourd'hui
Beaujolais Aujourd’hui (voorjaar 2019)

Twee maal per jaar heeft het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui een bijlage met de titel Beaujolais Aujourd’hui. Dit voorjaar stond de oogst uit 2017 van de tien noordelijke crus centraal (in alfabetische volgorde: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié en Saint-Amour). Maar liefs 500 flessen kregen de goedkeuring van het proefpanel. Dit najaar kwamen de generieke Beaujolais en de Beaujolais-Villages uit de zuidelijke wijngaarden van het wijndistrict aan de orde (oogst 2018). In beide editorialen lezen wij in het kort de stand van zaken. En het is bijna alleen maar goed nieuws. Eerst over die ‘bijna’.

De Beaujolais is de malaise nog niet helemaal te boven. De verkoopcijfers blijven nog achter, als wij maar begrijpen dat het niet meer ligt aan de kwaliteit van de wijnen. Het herstel van de Beaujolais ging met vallen en opstaan. Daar was de financiële crisis van tien jaar geleden die vele kleine zelfstandige domeinen de das omdeed. Verder blijkt de Beaujolais bijna ieder jaar een magneet te zijn voor hagelbuien. In 2017 werd onder meer het gebied rondom Fleurie en Moulin-à-Vent getroffen. Ondanks deze smet bombardeerde Beaujolais Aujourd’hui het oogstjaar 2017 tot ‘un très grand millésime de plus’. Samen met het alom bejubelde oogstjaar 2018 kan het wijndistrict de concurrentie weer aan met de andere wijndistricten in Frankrijk. Laten wij er maar van genieten, want de oogst van 2019 staat in het teken van vorst, hitte en … hagelbuien. Maar wat uiteindelijk in de fles zal belanden, is naar verluidt van uitstekende kwaliteit.

Ten minste twee zaken spelen een belangrijke rol in de renaissance, revival, zo je wil wederopstanding van de Beaujolais: een jonge generatie wijnbouwers die momenteel aan de domeinen in de Beaujolais leiding geeft, toont veel respect voor het terroir. Onlangs werden de tien crus in de Beaujolais onderworpen aan een diepgaand bodemonderzoek en de uitslagen bevestigden de complexiteit en uniciteit van de terroirs in het noorden van de Beaujolais. Kijk op het etiket van een fles en je treft bij een cru steeds vaker de naam aan van een specifiek climat (afzonderlijke wijngaard).

Deze jonge generatie wijnbouwers is ervan overtuigd “opnieuw de ware uitdrukking van Beaujolais te kunnen bewerkstelligen”. Men doet dit onder meer door weinig of geen sulfiet aan de wijnen toe te voegen, hetgeen resulteert in de zogenaamde vins nature. Beaujolais Aujourd’hui brengt een aantal van deze wijnbouwers, in Nederland door sommigen schertsend geduid als ‘De Bende Zonder Zwavel’, onder de aandacht. Wijnbouw op een natuurlijk verantwoorde wijze is in het nieuwe millennium the way to go in de Beaujolais. Als voorbeeld werden in het wijntijdschrift twee domeinen belicht, die biologische zijn gecertificeerd. Onder de noemer ‘valeur sûre‘ (kwaliteit verzekerd) korte portretten van Château Javernand uit Chiroubles en Château des Ravatys uit Saint-Lager (ten zuiden van Villié-Morgon).

Hoe goed de Beaujolais zich momenteel in de schijnwerpers weet te plaatsen, bewijst Arnaud Aucoeur. Deze wijnbouwer uit Villié-Morgon werd door Le Guide Hachette des Vins 2020 verkozen tot wijnmaker van jaar. Met maar liefst drie wijnen (één maal een Morgon en twee maal een Moulin-à-Vent) wist hij in de meest recente wijngids een zogenaamde coup de coeur te bemachtigen. Aucoeur geeft de uniciteit van terroirs een centrale rol in zijn wijnen. Hij koos er verder voor de opbrengsten te verlagen, meer oog te hebben voor kwaliteit, zo ook voor traditie. Wijnen van Vignoble Aucoeur vind je onder meer bij onze zuiderburen in de schappen van Carrefour. Helaas trof ik bij een laatste bezoek aan deze supermarkt geen kakelverse exemplaren aan, maar de Saint-Amour uit 2016 was nog meer dan de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.