De Beaujolais vandaag

Beaujolais Aujourd'hui
Beaujolais Aujourd’hui (voorjaar 2019)

Twee maal per jaar heeft het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui een bijlage met de titel Beaujolais Aujourd’hui. Dit voorjaar stond de oogst uit 2017 van de tien noordelijke Crus centraal (in alfabetische volgorde: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié en Saint-Amour). Maar liefs 500 flessen kregen de goedkeuring van het proefpanel. Dit najaar kwamen de generieke Beaujolais en de Beaujolais-Villages uit de zuidelijke wijngaarden van de wijnregio aan de orde (oogst 2018). In beide editorialen lezen wij in het kort de stand van zaken. En het is bijna alleen maar goed nieuws. Eerst over ‘bijna’.

De Beaujolais is de malaise nog niet helemaal te boven. De verkoopcijfers blijven nog achter. Wanneer wij maar begrijpen dat het niet meer ligt aan de kwaliteit van de wijnen. Het herstel van de Beaujolais ging met vallen en opstaan. Daar was de financiële crisis van tien jaar geleden die vele kleine zelfstandige domeinen de das omdeed. Verder blijkt de Beaujolais bijna ieder jaar een magneet te zijn voor hagelbuien. In 2017 werd onder meer het gebied rondom Fleurie en Moulin-à-Vent getroffen. Ondanks deze kleine smet bombardeerde Beaujolais Aujourd’hui het oogstjaar 2017 tot ‘un très grand millésime de plus’. Samen met het alom bejubelde oogstjaar 2018 kan de Beaujolais weer de concurrentie aan met de andere wijnregio’s in Frankrijk. Laten wij er maar van genieten, want de oogst van 2019 staat in het teken van vorst, hitte en … hagelbuien. Maar wat uiteindelijk in de fles zal belanden, is naar verluidt weer van uitstekende kwaliteit.

Ten minste twee zaken spelen een belangrijke rol bij de renaissance, revival, zo je wil de wederopstanding van de Beaujolais. Allereerst is er de jonge generatie wijnbouwers die aan de domeinen in de Beaujolais leiding geeft en veel respect toont voor het terroir. Onlangs werden de tien beroemde Crus onderworpen aan een diepgaand bodemonderzoek en de uitslagen bevestigden de complexiteit en uniciteit van het terroir in het noorden van de Beaujolais. Kijk op het etiket van een fles en je treft bij een Cru Beaujolais steeds vaker de naam aan van een specifiek climat (afzonderlijke, unieke wijngaard).

De jonge generatie wijnbouwers is er verder van overtuigd “opnieuw de ware uitdrukking van Beaujolais te kunnen bewerkstelligen”. Men doet dit onder meer door weinig of geen sulfiet aan de wijnen toe te voegen, de zogenaamde methode vins nature(ls), maar ook in de productie van vins bio et vins biodynamiques. Wijnbouw op een meer natuurlijk verantwoorde wijze is in het nieuwe millennium the way to go in de Beaujolais. Als voorbeeld worden in Beaujolais Aujourd’hui twee domeinen belicht, die biologisch zijn gecertificeerd. Onder de noemer ‘valeur sûre‘ (kwaliteit verzekerd) korte portretten van Château Javernand uit Chiroubles en Château des Ravatys uit Saint-Lager (ten zuiden van Villié-Morgon).

Hoe goed de Beaujolais zich momenteel in de schijnwerpers weet te plaatsen, blijkt uit het succes van Arnaud Aucoeur. Deze wijnbouwer uit Villié-Morgon werd door Le Guide Hachette des Vins 2020 verkozen tot wijnmaker van jaar. Met maar liefst drie wijnen (één maal een Morgon en twee maal een Moulin-à-Vent) wist hij in de meest recente wijngids een zogenaamde coup de coeur te bemachtigen. Aucoeur geeft in de eerste plaats in zijn wijnen de uniciteit van het terroir een centrale rol. Hij kiest verder voor een verlaging van de opbrengsten en om meer oog te hebben voor kwaliteit, ten slotte ook voor de meer gezonde traditie. Wijnen van Vignoble Aucoeur vind je onder meer bij onze zuiderburen in de schappen van Carrefour. Helaas trof ik bij een laatste bezoek aan een vestiging van deze supermarkt geen kakelverse exemplaren aan, maar de Saint-Amour uit het gecompliceerde jaar 2016 was meer dan de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.