Ontmoetingen met Bourgognes

Lille (Wijn uit Bourgogne)
De stad Lille in Noord-Frankrijk is sowieso een bezoek waard

Bourgognes proeven en kopen wat dichter bij huis? Het najaar is een uitgelezen periode. Zowel in Frankrijk, België als Nederland. Dit weekend wordt in het Noord-Franse Lille weer de beurs Salon des Vins des Vignerons Indépendants georganiseerd. Vele bourgondische wijnproducenten zijn tijdens deze salon aanwezig. Verder biedt de salon een goede kennismaking met de Beaujolais. De nodige wijnbouwers uit deze wijnregio zijn aangesloten bij het Franse professionele syndicaat. Ben je dit najaar waar dan ook in Frankrijk, raadpleeg de speciale site Rencontres avec les Bourgognes van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) of er een wijnbeurs in de buurt is waar Bourgognes op de proeftafel staan.

Op hun beurt hebben onze Belgische zuiderburen ook een overzicht van wijnbeurzen (www.lesvins.be). De lijst heeft een update nodig, maar er zijn nog voldoende data om je agenda mee te vullen. De vermelde beurzen en salons vinden vooral plaats in Wallonië. Ben je in Nederland aangesloten bij een wijnhandel, dan mag je je rond deze dagen verheugen op een uitnodiging voor een ‘Open Huis’. Na twee jaar vond ik het tijd om terug te keren naar een salon, waarin louter wijnen uit de Bourgogne centraal staan.

De Belgische plaats Jalhay (onder de rook van Verviers) onderhoudt reeds twintig jaar een stedenband met het Bourgondische Nolay (Hautes-Côtes de Beaune). Eén van de activiteiten die men in Jalhay organiseert in het kader van deze stedenband is een jaarlijkse Salon des Vins de Bourgogne. Het zijn doorgaans dezelfde (vijf) domeinen uit Bourgogne die ieder jaar in Jalhay aanwezig zijn. Verder is één domein is afkomstig uit de Beaujolais en één uit de Champagne. Al met al stonden er rond de 50 flessen op tafel en dat was meer dan voldoende voor een geslaagde middag. Daarbij stond dit jaar een nieuwe naam op het affiche.

In Jalhay kon namelijk worden kennisgemaakt met Domaine Alain Jeanniard uit Morey-Saint-Denis (Côte de Nuits). De geschiedenis van Alain Jeanniard met wijn is gelijk aan de uitdrukking ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Ooit werkzaam in een industriële baan, besloot hij begin deze eeuw wijnbouwer te worden: een roeping die in de lijn van zijn voorouders ligt, die ook wijnbouwers waren. Alain Jeanniard ontwikkelde in de loop der jaren drie activiteiten: werk in zijn eigen wijngaarden en wijnkelders, werkzaamheden voor de Hospices de Beaune in een Grand Cru wijngaard in Gevrey-Chambertin en hij zette een handelsonderneming op waarmee hij druiven kan kopen.

Een indrukwekkende gamma wijnen op de proeftafel: van een witte Côte de Nuits-Villages en Coteaux Bourguignons (rosé) tot klinkende namen van wijndorpen uit de Côte de Nuits, zoals Gevrey-Chambertin en Chambolle-Mussigny. Verder maakt het domein met de nodige zorg en aandacht een Morey-Saint-Denis ‘vieilles vignes’ (de druiven zijn afkomstig van slechts één perceel). In deze laatste ferme, volle Bourgogne met geconcentreerd druivensap valt reeds duidelijk het klein rood fruit op. Je dient deze Bourgogne het beste door hem enkele jaren te bewaren. Ik werd verder gewezen op de Nuits-Saint-Georges 1er Cru (‘Les Damodes’). Het geheim van deze zijdeachtige Bourgogne (ik proefde de versie uit 2017) is de ligging van het climat: vlak bij de prestigieuze wijngaarden van Vosne-Romanée. Je bevroedt het wellicht: de duurste Bourgogne op de proeftafel.

Vooruit, nog drie toffe Bourgognes uit 2018 die ik de vorige week in Jalhay mocht proeven. Allereerst een zonnige witte wijn uit de Mâconnais: de met fruit overladen Mâcon-Bussières van Domaine des Vieilles Pierres (van Jean-Jacques Litaud) uit Vergisson. Een nog compacte, maar reeds indrukwekkende, verrassend fruitige rode Santanay ‘Les Charmes Dessous’ van Domaine Nicolas uit Nolay. Ten slotte had Domaine Duvenay Père et Fils uit Mercurey zijn assortiment wijnen uitgebreid met een mooie witte Rully. Daar maak je me altijd blij mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.