De charmes van Cave de Lugny

Cave de Lugny (Wijn uit Bourgogne)
De nieuwe boutique van Cave de Lugny

Het was dit jaar niet alleen feest in Buxy, waar met veel toeters en bellen de gloednieuwe boutique van de lokale coöperatie werd geopend. Begin zomer deed men het in Lugny dunnetjes over. De plaatselijke coöperatie zette de bijl zelfs in enkele wijnranken, geen persbericht dat daarover repte, om een plek te creëren voor de behuizing van haar nieuwe boutique. Men tikte hiervoor meer dan twee miljoen euro neer. Eerlijk is eerlijk, ze hebben er in Lugny iets moois van gemaakt.

Het persbericht dat de opening van de boutique begeleidde, spreekt vooral over ‘transparantie’, hoe mooi het gebouw samenvalt met zijn omgeving, mede met behulp van de duurzame materialen die zijn gebruikt. Met al dat glas aan de achterzijde van het multifunctionele gebouw lijkt het inderdaad of je midden in een wijngaard staat. Je kijkt onder meer uit over het meest beroemde perceel van Lugny: ‘Les Charmes’. Begrijp je tevens de naam van de nieuwe boutique: ‘Au pied des Charmes’. Binnen ademt het gebouw rust en ruimte. Op een groot beeldscherm kun je kijken naar het succesverhaal van Cave de Lugny. Of moet ik het geheel een experience noemen? Wat innovatie betreft, is de coöperatie in Lugny menigmaal een voorloper geweest.

De Britse wijnschrijver Hugh Johnson benoemt Cave de Lugny steevast als één van de drie beste coöperaties in de Mâconnais. Tot voor kort schreef Johnson als toelichting dat je haar ‘Les Charmes’ moet proberen. In de laatste edities van zijn jaarlijkse wijngids laat hij dit echter achterwege. Wellicht omdat de lokale concurrentie groot is geworden, zowel in omvang als in kwaliteit. Vooral Domaine de Quintefeuille scoorde recentelijk goed met zijn ‘Les Charmes’. Saillant detail: ooit leverde dit domein zijn druiven aan de lokale coöperatie, totdat het zich vlak voor de eeuwwisseling stapsgewijs ervan begon los te maken.

Op haar beurt ontwikkelde Cave de Lugny in 2014 een speciale cuvée met de beste druiven afkomstig van het Charmes-plateau: ‘Coeur de Charmes’. Deze witte Bourgogne is alleen al een reden om Lugny per omgaande te promoveren tot een appellation village, een kwalificatie waar het wijndorp decennialang naarstig naar smacht. Het is meteen de duurste stille wijn van de coöperatie. Toch is 14 euro geen geld voor zoveel zorg, toewijding en kwaliteit. Laat zich met gemak vergelijken met een goede Viré-Clessé of een Saint-Véran.

Meer nieuws over Cave de Lugny in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. De coöperatie zet, net zoals enkele andere coöperaties in het zuiden van de Bourgogne, de eerste stappen in de richting van de productie van biologische wijnen. Omdat mij, al slenterend langs de flessen en dozen, het bio-label niet opviel, wees een vriendelijke medewerker van de boutique naar de witte Bourgognes van Domaine la Croix Salain. Vanaf de komende oogst uit 2020 is het hele zaakje gecertificeerd en zullen wij het vertrouwde groene bio-label op de etiketten van de flessen aantreffen. Hopelijk is de veelgeprezen en reeds sulfietvrije Mâcon-Péronne ‘En Chassigny’ de opvolger binnen de serie bio-wijnen.

De hernieuwde kennismaking met Cave de Lugny beviel mij uitstekend. Medewerkers van de coöperatie zullen je na een vriendelijke begroeting meteen uitnodigen om haar wijnen te proeven. Maak aldus kennis met een gewogen aanbod. Zelfs met de voor de Mâconnais wat onwennige pinot noir druif (‘La Part des Anges’) weet men uitstekend raad. Trots zijn ze in Lugny vooral op haar nieuwe serie Crémants de Bourgogne. De naam ‘Sainchargny’ wordt zelfs apart, dus naast ‘Cave de Lugny’, op de folder vermeld. ‘Sainchargny‘ is een gekunstelde samenvoeging van de dorpsnamen Saint-Gengoux, Chardonnay en Lugny. Zet daarom voor een komend bezoek aan een onweerstaanbaar stukje charme in de Bourgogne simpelweg ‘Lugny’ in de agenda.

N.b.: een opmerkzame lezer las op de gevel onder ‘Cave de Lugny’: ‘Au coeur du Chardonnay’. Deze subtekst refereert aan de dominante druif in de Mâconnais én het is een knipoog richting het naburige wijndorp Chardonnay, waar een dependance van Cave de Lugny is gevestigd. De nieuwe boutique heet (echt) ‘Au pied des Charmes’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.