Ladoix: poort tot de Côte de Beaune

Maison Clavelier et Fils (Wijn uit Bourgogne)

Het is goed wijn kopen langs de Route des Grands Crus

Een wedstrijdje uitschrijven welke de minst bekende appellation village is binnen de Côte d’Or (Côte de Nuits én Côte de Beaune), grote kans dat Ladoix als winnaar uit de bus komt. Ladoix-Serrigny is een dorp in het uiterste noorden van de Côte de Beaune dat net zoals zijn zuidelijke buur Chorey-lès-Beaune aan de oostzijde van de D974 ligt. In tegenstelling tot Chorey-lès-Beaune liggen de meeste wijngaarden van appellation Ladoix (zonder ‘Serrigny’) aan de westzijde van de D974. Hier ligt de bekende heuvel Corton. Ladoix pikt wat graantjes mee van de beroemde wijngaarden die tegen deze heuvel liggen. Maar liefst elf climats dragen de 1er Cru status. En dat geldt zowel voor rode als voor witte wijnen.

De literatuur is vrij eensgezind over een rode Ladoix. Er wordt veelal geschreven over een soepele en toegankelijke Bourgogne met fijne, discrete tannines. Een rode Ladoix kan verder aromatisch zijn met de smaak van onder meer kersen en frambozen. Ook de meer zeldzame witte wijnen kunnen zich ontwikkelen tot ferme, indrukwekkende Bourgognes met fruit en mineraliteit innig verstrengeld. Nu zou het interessant zijn om verder mee te delen dat je binnen deze relatief onbekende appellation village nog goedkope Bourgognes op de kop kunt tikken. Helaas, je betaalt al snel 20 euro voor een generieke Ladoix. Ook in Bourgogne.

Het boek Ontdek Bourgogne! beveelt twee plaatselijke producenten aan. Het eerste domein dat wordt vermeld is een van de bekendste in Ladoix-Serrigny: Domaine Chevalier. Hiervan mag je onder meer de rode Ladoix ‘Les Corvées’ uit 2016 in de gaten houden. Verder wordt Domaine Maratray-Dubreuil genoemd. Dit domein presenteert ieder jaar zijn wijnen tijdens de Salon des Vins de Bourgogne in het Belgische Jalhay (nabij Verviers). Dit jaar vindt de Salon plaatst in het weekend van vrijdag 8 tot en met 10 november a.s. Als Bourgogne-liefhebber is deze gelegenheid niet te missen en wat een mooie kans om met dit mooie domein en zijn wijnen kennis te maken. Laat je onder meer verrassen door de rode én witte ‘Les Naget’ (1er Cru en zogenaamde monopole). Beide versies uit 2017 schopten het tot de recent verschenen Guide Hachette des Vins 2020.

Terug in Bourgogne en een stop bij Cave Bourgognes Maison Clavelier et Fils in Comblancien, vijf kilometer ten noorden van Ladoix-Serrigny. Het handelshuis koopt een groot deel van de druiven, maar is tevens in het bezit van een aantal eigen wijngaarden. De cave ligt langs de D974, de zogenaamde Route des Grands Crus (het huis heeft nog een winkel in Nuits-Saint-Georges). Omdat men nog bezig was met het plakken van etiketten van het jaargang 2016, had ik de keuze uit een Ladoix uit 2012 en 2013. Voordeel: deze twee jaren waren meteen te drinken. Mijn voorkeur ging uit naar de 2013: een klassieke Ladoix met rijpe rode vruchten (vooral frambozen, wat minder kersen) omgeven door vriendelijke florale tonen. Rond, vol en tot het einde toe zacht. Omdat deze Ladoix wat ouder was, begon hij een fluweelachtige textuur te ontwikkelen. Maison Clavelier et Fils is niet altijd terug te vinden in de lijstjes ‘aanbevolen producten’, wellicht omdat het huis niet naar voren treedt met die ultiem distinctieve Bourgognes. Wat mij betreft blijft het huis een vertrouwd adres om goede Bourgognes te kopen. Zoals wederom bleek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.