Ladoix: poort tot de Côte de Beaune

Maison Clavelier et Fils (Wijn uit Bourgogne)
Het is goed wijn kopen langs de Route des Grands Crus.

Een peiling houden welke de minst bekende AOC is binnen de Côte d’Or (Côte de Nuits én Côte de Beaune tezamen), grote kans dat Ladoix als winnaar uit de bus komt. Ladoix-Serrigny is een dorp dat het uiterste noorden van de Côte de Beaune markeert. Het ligt net zoals zijn zuidelijke buur Chorey-lès-Beaune aan de oostzijde van de D974 ligt. In tegenstelling tot Chorey-lès-Beaune liggen de meeste wijngaarden van de AOC Ladoix (zonder ‘Serrigny’) aan de westzijde van de D974. Hier ligt de heuvel Corton. Ladoix pikt enkele graantjes mee van de beroemde wijngaarden die tegen deze heuvel liggen. Maar liefst elf climats zijn als 1er Cru geclassificeerd en die brengen zowel rode als witte Bourgognes voort. Binnen de gemeentegrenzen van Ladoix-Serrigny bevinden zich geen Grands Crus wijngaarden. Niet getreurd.

Wijnliteratuur is vrij eensgezind over een rode Ladoix. Er wordt doorgaans geschreven over een soepele en toegankelijke Bourgogne met fijne, discrete tannines. Een rode Ladoix kan verder aromatisch zijn met de smaak van onder meer kersen en frambozen. De meer zeldzame witte wijnen kunnen zich ontwikkelen tot ferme, indrukwekkende Bourgognes met fruit en mineraliteit innig verstrengeld. Nu zou het interessant zijn om verder mee te delen dat je binnen deze relatief onbekende wijngemeente nog goedkope Bourgognes op de kop kunt tikken. Helaas, je betaalt al snel 20 euro voor een Ladoix. Ook in Bourgogne.

Het boek Ontdek Bourgogne! beveelt twee plaatselijke producenten aan. Het eerste domein dat wordt vermeld is één van de bekendste in Ladoix-Serrigny: Domaine Chevalier. Hiervan mag je onder meer de rode Ladoix ‘Les Corvées’ uit 2016 in de gaten houden. Verder wordt Domaine Maratray-Dubreuil aangehaald. Dit domein presenteert ieder jaar zijn wijnen tijdens Salon des Vins de Bourgogne in het Belgische Jalhay (nabij Verviers). Dit jaar vindt de Salon plaatst in het weekend van vrijdag 8 tot en met 10 november a.s. Als liefhebber van goede Bourgognes is deze gelegenheid niet te missen en een unieke kans om met dit uitstekende domein en zijn prachtige wijnen kennis te maken. Laat je onder meer verrassen door de rode én witte ‘Les Naget’ (1er Cru en een zogenaamde monopole). Beide versies uit 2017 verwierven een plek in Le Guide Hachette des Vins 2020.

Terug in Bourgogne en een stop bij Cave Bourgognes Maison Clavelier et Fils in Comblancien, vijf kilometer ten noorden van Ladoix-Serrigny. Het handelshuis koopt een groot deel van de druiven in, maar is tevens in het bezit van enkele wijngaarden. De cave ligt langs de D974, de zogenaamde Route des Grands Crus. Omdat men nog bezig was met het plakken van etiketten met daarop het jaargang 2016 vermeld, had ik de keuze uit een Ladoix uit 2012 en 2013. Voordeel: deze twee jaren waren perfect op dronk. Mijn voorkeur ging uit naar de 2013: een volle en ronde Ladoix met rijpe rode vruchten (vooral frambozen met op de achtergrond kersen) omgeven door vriendelijke florale tonen. Omdat deze Ladoix wat ouder was, begon hij een mooie fluweelachtige textuur te ontwikkelen. Maison Clavelier et Fils is niet altijd terug te vinden in de lijstjes ‘aanbevolen producten’, wellicht omdat het huis niet naar voren treedt met ultiem onderscheidende Bourgognes. Het huis bleek toch weer een vertrouwd adres om een goede, attractieve Bourgogne te kopen. Tot de laatste druppel genoten van deze onberispelijke Ladoix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.