De lichtheid van een Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny (Wijn uit Bourgogne)
Restaurant Le Millésime met daarachter Caveau des Musignys in Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny is een klein, compact wijndorp in het hart van de Côte de Nuits. In het centrum zijn de straten smal. Het is daarom een goed idee om Chambolle-Musigny te voet te verkennen. Het kerkplein biedt voldoende parkeergelegenheid. Compact zijn ook de wijngaarden die het dorp omringen en op een natuurlijke wijze worden beschermd door een geografische vouw in het landschap. Sommige rotspartijen reiken tot de eerste huizen van het wijndorp. De prestigieuze wijnen van Chambolle-Musigny ontlenen hun karakter vooral aan de lichte kalkhoudende bodem.

Vergeleken met andere wijnen uit de Côte de Nuits is een Chambolle-Musigny relatief gemakkelijk te herkennen. Deze Bourgogne wordt omschreven als delicaat, vrouwelijk, zacht, elegant en met een grote finesse. Zelfs woorden zoals ‘broos’ en ‘teer’ passeren de revue. Een Chambolle-Musigny kan wat stijl en perceptie betreft het beste worden vergeleken met een Volnay, de bekende evenknie uit de Côte de Beaune. Mocht je denken dat wij te maken hebben met een vederlicht niemendalletje, een Chambolle-Musigny is een redelijk volle, compacte wijn. De beste 1ers Crus zijn stevig, geconcentreerd en hebben verder een verleidelijk boeket en een innemende smaak.

In de verder snel te vergeten documentaire Burgundy: People with a Passion for Wine (2016) schonk Véronique Drouhin-Boss, hoofd wijnmaker bij Maison Joseph Drouhinin, onder meer een Chambolle-Musigny in. Zij beschouwde deze Bourgogne als hét voorbeeld, hét summum van ‘finesse’ en ‘elegantie’. Zij gaf verder het dringende advies om de wijn te drinken in een groot rond glas. De versie van Joseph Drouhin is een goede en redelijk goedkope kennismaking met een Chambolle-Musigny. Koop hem direct bij het huis in Beaune, dan bespaar je jezelf de nodige euro’s, want in Nederland is hij vanzelfsprekend een stuk duurder.

Want, een Chambolle-Musigny is inderdaad één van de duurste wijnen uit de Côte de Nuits. Alleen de toppers uit Vosne-Romanée doen er nog een ruime schep bovenop. Bij een generieke Chambolle-Musigny mag worden gedacht aan rond de 40 euro, voor een 1er Cru mag je er de helft bijrekenen. De AOC Chambolle-Musigny kent twee Grands Crus. Vooral de Grand Cru ‘Les Musigny’, waaraan het wijndorp deels zijn naam heeft ontleed, wordt alom bewierookt. Dit climat ligt in het zuiden van het wijndorp en grenst aan ‘Clos de Vougeot’. In het noorden ligt ‘Les Bonnes-Mares’, een naam die doorloopt bij de buur Morey-Saint-Denis. Voor deze twee kanjers mag je tot ver in de drie cijfers rekenen.

In het verleden vond je de nodige Bourgognes van Maison Joseph Drouhin bij Gall & Gall, maar inmiddels dien je ook wat betreft een Chambolle-Musigny te kiezen voor een Jean-Claude Boisset. Dit bekent soms een betere kwaliteit, maar meestal ook de noodzaak tot een diepere greep in je geldbuidel. Ik zag in de grootste Gall & Gall van mijn stad nog een versie uit 2014 liggen, terwijl reeds één jaar gelegen de versie uit 2015 reeds een vermelding kreeg in Le Guide Hachette des Vins (mét een ster): “Une cuvée bien typée de son appellation”. Mocht de 2015 in de winkel belanden en je koopt deze (of beter: vraag ‘m cadeau), deze Bourgogne wordt extra gediend door hem nog twee jaar te bewaren.

Terug in het wijndorp Chambolle-Musigny. Zoals binnen de Côte de Nuits inmiddels gebruikelijk is, en voor zover ze überhaupt zijn geopend voor publiek, dien je bij een bezoek aan een domein van tevoren een afspraak te maken. Eén adres in dit wijndorp, het verdienstelijke Domaine Boursot Père et Fils, ondertekende het gastvrije charter Vignobles & Découvertes. Inmiddels dien je ook een bezoek aan dit domein vooraf kenbaar te maken middels een RDV. Raadpleeg de internetsite van het domein voor de proefarrangementen. Intussen heeft het restaurant Le Millésime in Chambolle-Musigny een eigen wijnkelder (Caveau des Musigny), waar het heerlijk grasduinen is tussen al dat moois uit de Côte de Nuits.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.