De lichtheid van een Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny (Wijn uit Bourgogne)
Restaurant Le Millésime met daarachter Caveau des Musignys in Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny is een klein, compact dorp in het hart van de Côte de Nuits. In het centrum zijn de straten smal. Daarom misschien een goed idee om het bekende wijndorp te voet te verkennen. Het kerkplein biedt een ruime parkeer-gelegenheid. Compact zijn ook de wijngaarden die het dorp omringen en gunstig zijn gelegen door een geografische vouw in het landschap. Sommige rotspartijen, die een natuurlijke bescherming vormen voor de wijngaarden, reiken tot de eerste huizen van het dorp. De prestigieuze wijnen van Chambolle-Musigny ontlenen hun karakter vooral aan de licht kalkhoudende bodem.

Vergeleken met menig andere Bourgogne uit de Côte de Nuits is een Chambolle-Musigny vrij gemakkelijk te herkennen. Deze wijn wordt omschreven als delicaat, vrouwelijk, zacht, elegant en met een grote finesse. Zelfs woorden zoals ‘broos’ en ‘teer’ passeren de revue. Een Chambolle-Musigny kan het beste worden vergeleken met een Volnay, de bekende evenknie uit de Côte de Beaune. Mocht je denken dat wij te maken hebben met een vederlicht niemansdalletje, een Chambolle-Musigny is een redelijk volle, compacte wijn. De beste 1er Crus zijn meer ferm en geconcentreerd en hebben een verleidelijk boeket en een innemende smaak.

In de verder snel te vergeten documentaire Burgundy: People with a Passion for Wine (2016) schonk Véronique Drouhin-Boss, hoofd wijnmaker bij Maison Joseph Drouhinin, onder meer een Chambolle-Musigny in. Zij beschouwde deze Bourgogne als hét voorbeeld, hét summum van ‘finesse’ en ‘elegantie’. Zij gaf verder het dringende advies om de wijn te drinken in een groot rond glas. De versie van Joseph Drouhin is een goede en redelijk goedkope kennismaking met de wijnen uit Chambolle-Musigny. Koop hem direct bij het huis in Beaune, dan bespaar je jezelf de nodige euro’s.

Want, een Chambolle-Musigny is een van de duurste wijnen uit de Côte de Nuits. Alleen de toppers uit Vosne-Romanée doen er nog een ruime schep bovenop. Bij een generieke Chambolle-Musigny mag worden gedacht aan rond de 40 euro, voor een 1er Cru mag je er de helft bijtellen. Chambolle-Musigny kent twee Grands Crus, waarvan vooral ‘Les Musigny’ wordt bewierookt. Dit climat ligt in het zuiden van de appellation village en grenst op zijn beurt aan ‘Clos de Vougeot’. In het noorden ligt ‘Les Bonnes-Mares’, een naam die doorloopt bij de buur Morey-Saint-Denis. Voor deze twee kanjers mag je tot ver in de drie cijfers rekenen.

Veel Maison Joseph Drouhin bij Gall & Gall, maar inmiddels dien je ook wat betreft een Chambolle-Musigny te kiezen voor een Jean-Claude Boisset. Dit bekent in de meeste gevallen een minstens gelijke hoge kwaliteit, maar ook de noodzaak tot een diepere greep in je portemonnee. Ik zag in de grootste Gall & Gall van mijn stad nog een versie uit 2014 liggen, terwijl reeds één jaar gelegen de versie uit 2015 een vermelding kreeg in Le Guide Hachette des Vins (mét een ster): “Une cuvée bien typée de son appellation”. Mocht de 2015 in de winkel belanden en je koopt deze (of vraag ‘m cadeau), deze Bourgogne wordt extra gediend door hem nog twee jaar te bewaren.

Terug in het wijndorp Chambolle-Musigny. Zoals in de meeste gevallen binnen de Côte de Nuits, voor zover ze überhaupt zijn geopend voor publiek, dien je bij een bezoek aan een domein van tevoren een afspraak te maken. Eén adres in dit wijndorp, het verdienstelijke Domaine Boursot Père et Fils, ondertekende het gastvrije charter ‘Vignobles & Découvertes‘. Maar ook bij een bezoek aan dit domein gaat een reservering vooraf. Raadpleeg de internetsite van het domein voor de arrangementen. Intussen heeft het restaurant Le Millésime in Chambolle-Musigny een eigen wijnkelder (Caveau des Musigny), waar het heerlijk grasduinen is tussen al dat moois uit de Côte de Nuits.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.