Santenay: mondain Bourgogne

La Maladière in Santenay

Santenay: 1er Cru wijngaard ‘La Maladière’

De Côte de Beaune kent een aantal regelrechte toppers, zoals Meursault en Volnay. Dan zijn er de minder bekende appellations villages, zoals Ladoix en Saint-Romain. Maar waar Santenay te plaatsen? Ergens in het midden dan maar? Gelet op de relatief grote naamsbekendheid en de nog redelijke prijs die je voor een Santenay dient te betalen, is dat geen slechte overweging.

De appellation village Santenay ligt in het zuiden van de Côte de Beaune met in het zuidwesten Maranges als buur. Ondanks dat Maranges ook de status van een appellation village heeft, sloeg deze naam lange tijd niet aan en brachten de lokale wijnbouwers hun wijnen uit achter het etiket Côtes de Beaune-Villages. Een ander verhaal over de noorderbuur van Santenay: Chassange-Montrachet. Een aantal 1er Cru wijngaarden van deze bekende appellation village grenst aan de wijngaarden van Santenay.

In Santenay zet vooral de rode wijn (100% pinot noir) de toon. Wij hebben te maken met een relatief stevige Bourgogne die zich niet snel prijsgeeft. Een generieke Santenay herbergt onder meer de smaak van (klein) rood fruit (tot aan aardbeien toe) en amandelen. Een 1er Cru heeft veelal een meer floraal karakter (viooltjes). Met de jaren kan onder meer de smaak van rijpe pruimen en zelfs walnoten naar voren treden. Tegenover vijf flessen rode wijn wordt er in Santenay één fles witte wijn gemaakt. Laat deze niet links liggen, want hij kan verrassend aromatisch zijn met behoud van de nodige mineraliteit. Vorig jaar was het de beurt aan mijn eerste witte Santenay, eentje van Domaine Maurice Charleux et Fils uit Dezize-lès-Maranges. Ik dronk hem samen met mijn bourgondische gastheer. Wij waren allebei enthousiast.

Het dorp Santenay werd vanwege de heilzame werking van het water in de 19e eeuw een kuuroord. Bij een kuuroord hoort natuurlijk een casino. In het centrum is het goed vertoeven met onder meer een aantal bars, restaurants en hotels. De recente aanleg van het toeristische fietspad van Nolay naar Santenay (Voie Verte) zorgt voor extra levendigheid in het dorp. Aan de noordrand van Santenay ligt een kasteel dat ooit in het bezit was van de Bourgondische hertog Filips de Stoute. Château de Santenay is vandaag een verdienstelijk domein met wijnen van diverse appellations. Het kasteel is te bezoeken, de wijnen zijn te proeven (men vraagt een kleine vergoeding) en uiteraard worden ze ook te koop aangeboden.

Naast Château de Santenay ligt in het centrum van het dorp ook een goed adres om met Santenay kennis te maken: Le Caveau de Santenay. Hier vind je een uitgelezen keuze Bourgognes van top domeinen die vooral uit Santenay en Maranges afkomstig zijn. Om deze Bourgognes een extra steuntje in de rug te geven, zijn met de producenten prijsafspraken gemaakt. Le Caveau de Santenay heeft aldus de functie van een caveau collectif. Wil je een domein bezoeken in Santenay, dan kan dat in de meeste gevallen alleen middels een rendez-vous.

Samen met zijn vrouw Anne-Marie maakte Jean-Marc Vincent van zijn domein in rap tempo een succesverhaal. Het domein kreeg aandacht van de wijnpers door te kiezen voor wijnbouw in een biodynamische geest. Inmiddels plaatsen onder meer Hugh Johnson en Patrick Matthews Jean-Marc Vincent bij hun lijstjes favorieten. Mede daarom was de 1er Cru ‘Les Gravières’ omgeven met hoge verwachtingen. En die werden helemaal ingevuld. Deze Santenay kende een intense neus door de krachtige aroma’s en in de mond een scala van smaaksensaties. De subtiele houttonen bleven op de achtergrond. Je ontwaarde een eerste aanzet tot een fluwelig, zijdeachtig karakter dat oudere Bourgognes kenmerkt. Het bleek al met al een uitstekend advies te zijn van Le Caveau de Santenay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.