Santenay: mondain Bourgogne

La Maladière in Santenay (Wijn uit Bourgogne)
‘La Maladière’ (1er Cru climat) in Santenay

De Côte de Beaune kent een aantal regelrechte toppers, zoals Meursault en Volnay. Dan zijn er de minder bekende AOC’s, zoals Ladoix en Saint-Romain. Maar waar Santenay te plaatsen? Ergens in het midden dan maar? Gelet op de relatief grote naamsbekendheid en de nog redelijke prijs die je voor een Santenay dient te betalen, is dat wellicht geen slechte overweging.

AOC Santenay ligt in het zuiden van de Côte de Beaune met in het zuidwesten AOC Maranges als buur. Ondanks dat Maranges dezelfde classificaties draagt (village en 1er Cru), sloeg deze naam lange tijd niet aan en brachten de lokale wijnbouwers hun wijnen uit achter het etiket Côtes de Beaune-Villages. Een ander verhaal over de noorderbuur van Santenay: AOC Chassange-Montrachet. Een aantal 1er Cru wijngaarden van deze bekende AOC grenst aan de wijngaarden van Santenay.

In Santenay tref je vooral rode wijn, gemaakt van de pinot noir druif, aan. Wij hebben te maken met een vrij stevige Bourgogne die zich niet snel prijsgeeft. Een generieke (village) Santenay herbergt onder meer de smaak van klein rood fruit (tot aan de bosaardbei toe) met soms een nootachtige toets. Een 1er Cru heeft doorgaans een meer floraal karakter (viooltjes). Met de jaren kan de smaak van rijpe pruimen naar voren treden. In die nootachtige toets kun je uiteindelijk walnoten ontwaren. Tegenover vijf flessen rode wijn wordt er in Santenay één fles witte wijn gemaakt. Laat deze laatste niet links liggen, want hij kan verrassend aromatisch zijn met behoud van de nodige mineraliteit. Vorig jaar was het de beurt aan mijn eerste witte Santenay, eentje van Domaine Maurice Charleux et Fils uit Dezize-lès-Maranges. Ik dronk hem samen met mijn bourgondische gastheer. Wij waren allebei zeer enthousiast. Intussen wordt het domein ferm omarmd door het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui.

Het dorp Santenay werd vanwege de heilzame werking van het water in de 19e eeuw een kuuroord. Bij een kuuroord hoort natuurlijk een casino. In het centrum is het verder goed vertoeven met onder meer een aantal bars, restaurants en hotels. De recente aanleg van een toeristisch fietspad van Nolay naar Santenay (Voie Verte) zorgt voor extra reuring in het mondaine wijndorp, dat in een reisgids ooit werd getypeer als het Nice van Bourgogne. Aan de noordrand van Santenay ligt een kasteel dat ooit in het bezit was van de bourgondische hertog Filips de Stoute. Château de Santenay is vandaag een verdienstelijk domein met wijnen van diverse appellations. Het kasteel is te bezoeken, de wijnen zijn te proeven (men vraagt een kleine vergoeding) en uiteraard worden ze ook te koop aangeboden.

Naast Château de Santenay ligt in het centrum van het dorp ook een goed adres om met Santenay kennis te maken: Le Caveau de Santenay. Hier vind je een uitgelezen keuze Bourgognes van topdomeinen, gelegen in Santenay en de drie wijndorpen die de AOC Maranges vormen. Om deze Bourgognes een extra steuntje in de rug te geven, zijn met de producenten prijsafspraken gemaakt (Les vins à prix vignerons‘). Le Caveau de Santenay heeft aldus de functie van een caveau collectif. Wil je een domein bezoeken in Santenay, dan kan dat in de meeste gevallen alleen middels een rendez-vous.

Samen met zijn vrouw Anne-Marie maakte Jean-Marc Vincent van zijn domein in rap tempo een succesverhaal. Het domein kreeg aandacht van de wijnpers door te kiezen voor wijnbouw met een biodynamisch gedachtegoed. Inmiddels plaatsen onder meer Hugh Johnson en Patrick Matthews Jean-Marc Vincent hoog in hun lijstjes favorieten. Mede daarom was de 1er Cru ‘Les Gravières’ (2016) omgeven met hoge verwachtingen. En die werden helemaal ingevuld. Deze Santenay kende een intense neus door de krachtige aroma’s en in de mond een scala aan smaakreserves. De subtiele houttonen bleven op de achtergrond. Je ontwaarde een eerste aanzet tot een fluwelig, zijdeachtig karakter dat oudere Bourgognes kenmerkt. Misschien was het beter geweest deze Bourgogne nog een paar jaar te bewaren. Enfin, ik heb ervan genoten. Het bleek al met al een uitstekende keuze te zijn van de kundige en vriendelijke medewerker die bij Le Caveau de Santenay werkzaam is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.