Een uitstapje naar de Hautes-Côtes de Nuits

Domaine Patrick Hudelot (Hautes-Côtes de Nuits) (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Patrick Hudelot in Villars-Fontaine

Er wordt al decennialang wijn verbouwd op de westelijke hoogtes van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Dat was voorheen vooral wijn van de aligoté druif, maar vanaf de promotie in 1961 van zowel de Hautes-Côtes de Nuits als de Hautes-Côtes de Beaune tot een appellation régionale, werd het aanplanten van pinot noir en chardonnay de norm. Binnen de Hautes-Côtes liggen de wijngaarden verspreid. Over iedere plek is goed nagedacht waarbij de weersomstandigheden een grote rol spelen. Het is verder in de behoorlijk bosrijke heuvels van groot belang om de zon alle ruimte te geven.

De Hautes-Cotes de Nuits is kleiner dan de Hautes-Côtes de Beaune, maar het verschil valt mee wanneer je de cijfers wat betreft oppervlakte en hoeveelheid wijn in ogenschouw neemt. In beide districten domineert de pinot noir, maar de witte wijnen (bijna allemaal van de chardonnay druif) vormen zeker geen uitzondering. In de Hautes-Cotes de Nuits rijd je wel over smallere wegen en door kleinere dorpen. Hier geen coöperaties of winkels die de lokale wijnen in de etalage zetten. De Bourgognes van plaatselijke wijnboeren tref je hooguit aan in de restaurants van de dorpen. Hier dien je je wijn te kopen bij de plaatselijke domeinen.

In Villars-Fontaine wordt de scepter gezwaaid door de familie Hudelot. De broers Bernard en Henri Hudelot startten in 1973 gezamenlijk hun domein. Inmiddels zijn hun wegen gescheiden en volgen ze een eigen wijnfilosofie. Patrick Hudelot is een zoon van Henri en hij ging in 1999 geheel op de bio-tour. Het domein van Bernard wordt momenteel geleid door zijn dochter Armèle onder de naam Domaine Montmain en haar wijnen blijken verre van conventioneel te zijn. Maakt een kleine familiegeschiedenis duidelijk dat je binnen de Hautes-Côtes de Nuits een diversiteit aan wijnen aantreft en dit ligt voor een groot deel aan de individuele wijze waarop de wijnbouwers invulling geven aan hun werkzaamheden.

Ik mocht de hand schudden van Patrick Hudelot, voor de rest van mijn verblijf in zijn opvallend grote domein werd ik vergezeld door zijn vrouw Carine. Met onderkoelde toon pareerde zij iedere poging van mij om toch een wig trachten te drijven tussen de Hautes-Cotes de Nuits en de Hautes-Côtes de Beaune. De argilo-calcaire bodem is namelijk terug te vinden in beide Hautes-Côtes. Ook het karakter van de wijnen uit beide regio’s verschilt volgens Carine niet zo veel. Recente literatuur ondersteunt deze opvatting. Werden voorheen pogingen gedaan om verschillen te duiden tussen beide Hautes-Côtes (en dat met tegengestelde conclusies), momenteel worden in een standaardwerk over Bourgogne (Les Vins de Bourgogne) de algemene karakteristieken van beide Hautes-Côtes onder één noemer geschaard.

Carine had vooraf enkele flessen op een wijnton geplaatst. Het betrof de drie rode versies Hautes-Côtes de Nuits die het domein maakt. Ik vroeg echter eerst om de witte Hautes-Côtes de Nuits (‘Les Plançons’), waarvan meteen een fles werd geopend. Het is een eerlijke fruitrijke Bourgogne met een licht florale toets. Ik ontwaarde enige beschaafde tonen vanille en een vleugje onbeschaafde tonen boerenerf. Vol, rond en lekker. En laat ik vooral dat laatste niet vergeten. Het was moeilijk kiezen tussen de drie rode versies, maar mijn vinger wees uiteindelijk naar ‘Les Genevrières’. Nadat je Nuits-Saint-Georges hebt verlaten en een paar tellen later de Hautes-Côtes de Nuits binnenrijdt, ligt dit stijle climat meteen aan je rechterhand. Dicht bij de Côte de Nuits en mogelijk daarom het meer complexe, rijkgeschakeerde karakter van deze indrukwekkende Bourgogne.

N.b.: Domaine Patrick Hudelot kent vaste openingstijden. Een voorkeur om je bezoek middels een berichtje af te stemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.