De leukste wijnwinkel in Bourgogne

Robe Grenat in Givry (Wijn uit Bourgogne)
De wijnwinkel Robe Grenat in Givry

Tijdens mijn laatste bezoek aan Bourgogne liet ik af en toe de naam Robe Grenat vallen en ik bemerkte dat iedereen enthousiast reageerde. Blijkbaar ben ik niet de enige die een soft spot heeft voor deze wijnwinkel. Een goede wijnwinkel behoort een springplank te zijn en dient inspiratie te bieden om verder op onderzoek uit te gaan. Een mooie gedachte en ook nog een keer de lijfspreuk van Robe Grenat.

Robe Grenat ligt in het centrum van Givry aan Place de l’Eglise in de schaduw van de opvallende neoclassicistische kerk. De winkel opende ruim tien jaar geleden zijn deuren op initiatief van Philippe Strauel. Strauel proeft al meer dan twintig jaar wijn voor onder meer het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Met zijn kennis en ervaring plaatst hij in zijn winkel wijnen van zowel nieuwe talenten als van gevestigde namen. Alle wijnen die je in Robe Grenat aantreft, vooral Bourgognes natuurlijk, zijn van tevoren geproefd. Kwaliteit en een constante prijs vormen de belangrijkste criteria om ze in de verkoop aan te bieden. Verwacht geen overdadig aanbod, de winkel is hiervoor simpelweg te klein. Maar je treft er voldoende flessen aan om in verlegenheid te geraken. Geen nood, je wordt bij je keuze vakkundig en vriendelijk terzijde gestaan.

Vanaf Robe Grenat is het een paar minuten lopen naar de nieuwe vestiging van de plaatselijke VVV in het oude postkantoor (Place de la Poste). Daar kun je vanaf vorig jaar wijnen van domeinen uit Givry kopen, een initiatief van de Union des Producteurs des Vins de Givry. Vier bekende domeinen in Givry besloten om niet met de VVV/Union in zee te gaan, omdat zij hun contract met Robe Grenat niet wilden verbreken. Daarom vind je bij Robe Grenat nog steeds Bourgognes aan van één van de bekendste wijnproducenten in Givry: Clos Salomon.

Clos Salomon is niet alleen de naam van een domein, maar ook van zijn grootste climat (wijngaard), een zogenaamde monopole waar alleen de pinot noir druif is aangeplant en als 1er Cru is geclassificeerd. Een plaatselijke wandeling (G1) brengt je bij het domein met zijn mooie stenen toegangspoort. ‘Clos Salomon’ begint bij de asfaltweg voor het domein en loopt door tot een hoger gelegen bebossing die het begin vormt van de Chaume van Givry. Je mag mede vanwege de nuances in de bodemsamenstelling een complexe wijn verwachten, één van de beste rode Bourgognes uit de Côte Chalonnaise. In de wijnliteratuur wordt aan deze Givry “de fluweligheid van een Volnay en de elegantie van een Chambolle-Musigny” toegedicht. Het loont om deze Bourgogne zeker een jaar of vijf te bewaren alvorens te openen.

Bij Robe Grenat vind je ook een voorbeeldig aanbod witte wijnen, onder meer van een ander gerenommeerd domein in de Côte Chalonnaise: Domaine Vincent Dureuil-Janthial uit Rully. “Waarschijnlijk de beste wijnmaker van de Côte Chalonnaise”, schreef La Revue du vin de France. ‘Dégustation sur rendez-vous’, staat op een plaquette te lezen die boven de ingang van het domein is bevestigd. Zelfs deze uitnodiging biedt geen garantie dat je er wijn kunt kopen. Dankzij Robe Grenat wist ik door de jaren heen toch enkele mooie flessen Rully van het domein te kopen. Wat te denken van zijn pièce de résistance: de Puligny-Montrachet 1er Cru ‘Les Champs Gains’? Niet goedkoop, maar nog altijd een stuk goedkoper wanneer je hem in een wijnwinkel in Nederland of België koopt. En óf het de prijs waard is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.