Kerst begint in Bourgogne

Clos Rodet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)

Clos Rodet in Mercurey

Drie maanden geleden liep ik op weg terug naar mijn bourgondische residentie weer langs Clos Rodet. Met vers brood in de hand, want langs de grote weg door Mercurey ligt een goede bakkerij. Ik maakte opnieuw wat foto’s van en rondom dit alleraardigste optrekje en bemerkte dat er bijna geen wolkje in de hemel was te bespeuren. Voor een toekomstige blog zal mijn gedachte zijn geweest. Wanneer ik schrijf over wijnen van Maison Antonin Rodet die onder meer in de schappen van onze Albert Heijn zijn te vinden.

En nu ik op zo’n herfstachtige namiddag achter de laptop zit, schrijf ik liever over het vervolg van de wandeling. Over de rare sculpturen op de binnenplaats van Clos Rodet. Over het gehucht Chamirey, de volgende etappeplaats, waar het gelijknamige kasteel ligt. Topwijnen worden er gemaakt onder de naam Château de Chamirey. Naast het kasteel ligt een winkel waar je die wijnen kunt kopen. Na Chamirey liep ik langs de meest zuidelijke 1er cru’s van Mercurey die wijnen voortbrengen met een stevig karakter. Over de mooie vergezichten. Bij helder weer kun je voorbij de vlakte van de rivier Saône zelfs de Mont Blanc zien.

Behalve met het toedichten van wat brave woorden over verschillende recente versies Rodet, die ik de afgelopen weken terloops kocht bij Albert Heijn, kan ik er verder weinig van maken. Aanvankelijk zijn de wijnen gelardeerd met allemaal van die leuke dingen die je zoekt in een goed glas wijn: wat betreft kleur, geur, fruittonen en mineraliteit. Maar nauwelijks na een eerste prettige en hoopvolle kennismaking pakken de wijnen alweer hun koffers en wij blijven verweesd, verward en soms, laat ik dat woord toch maar gebruiken, verzuurd achter. Het lijkt alsof gedurende de massaproductie daar in dat verre Quincié-en-Beaujolais, waar overigens meer supermarktwijnen worden gebotteld, de eindregie uit handen is gegeven. Alleen de Chablis 1er cru (‘Montmains’) wordt in Chablis gemaakt. “Een volle Chardonnay met frisse zuren”, vermeldt Albert Heijn op de internetsite. Een sobere frase die de lading van deze bescheiden wijn dekt. Maar ook een ‘Montmains’ mag heus wel een keer uit de band springen.

Maison Antonin Rodet is een heel goed wijnhuis. Een wereld van verschil, welhaast een ander universum, wanneer je de winkel op de binnenplaats van Clos Rodet in Mercurey binnentreedt. Toppers die september: voortreffelijke Rully van Château de Rully, mooie rode Bourgognes van Château de Mercey, een levendige Mercurey (‘En Sazaney’) van Domaine de la Bressande (ook van Rodet) en een intense Mâcon-Igé (‘En Thuzot’). Als je de wijnen bij Clos Rodet proeft en koopt, mag je rustig wat extra’s voor de kerst meenemen. Men dient te hooien als de zon schijnt.

One thought on “Kerst begint in Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.