Kerst begint in Bourgogne

Clos Rodet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
Clos Rodet in Mercurey

Drie maanden geleden liep ik, op weg terug naar mijn bourgondische residentie, weer langs Clos Rodet. Met vers brood in de hand, want langs de grote weg door Mercurey ligt een goede en ook nog een keer bio-gecertificeerde bakkerij (La Savoureuse), waar ik meestal mijn baguette haal. Ik maakte wat foto’s van het alleraardigste optrekje en bemerkte dat er bijna geen wolkje in de hemel was te bespeuren. Voor een toekomstige blog was mijn gedachte. Wanneer ik weer schrijf over de wijnen van Maison Antonin Rodet, die onder meer in de schappen van onze Albert Heijn zijn te vinden.

En nu ik op een herfstachtige namiddag achter de laptop zit, schrijf ik liever over het vervolg van de wandeling. Over de rare sculpturen op de binnenplaats van Clos Rodet. Over het gehucht Chamirey, de volgende etappeplaats, waar het gelijknamige kasteel ligt. Topwijnen worden er gemaakt onder de naam Château de Chamirey. Naast het kasteel ligt een winkel waar je die wijnen kunt kopen. Na Chamirey liep ik langs de zes meest zuidelijke 1ers Crus van Mercurey die wijnen voortbrengen met een doorgaans fermer karakter. Over de mooie vergezichten. Bij helder weer kun je voorbij de vlakte van de rivier Saône de Mont Blanc zien.

Behalve met het toedichten van enkele brave woorden over verschillende recente versies Rodet, die ik de afgelopen weken kocht bij Albert Heijn, kan ik er verder geen chocolade van maken. Aanvankelijk tref je in de meeste wijnen die attractieve zaken die je zoekt in een goede Bourgogne: wat betreft kleur, geur, fruit, minerale tonen en wat niet meer. Maar nauwelijks na de eerste prettige en hoopvolle kennismaking pakken de Bourgognes alweer hun biezen en wij blijven verweesd, verward en soms, laat ik dat woord toch maar gebruiken, verzuurd achter. Het lijkt alsof gedurende de massaproductie in dat verre Quincié-en-Beaujolais, waar overigens meer supermarktwijnen worden gebotteld, de eindregie uit handen is gegeven en de druiven te prooi vallen aan een goedkoop productieproces. Alleen de Chablis 1er Cru (‘Montmains’) wordt blijkbaar in de plaats Chablis zelf gebotteld. “Een volle Chardonnay met frisse zuren”, vermeldt Albert Heijn op de internetsite. Een sobere frase die de lading van deze te bescheiden Chablis grotendeels dekt.

Laat het duidelijk zijn: Maison Antonin Rodet is een uitstekend wijnhuis. Een wereld van verschil, welhaast een ander universum, wanneer je de boutique van Clos Rodet in Mercurey binnentreedt. De Bourgognes die Rodet naar Nederland verzendt, tref je hier niet aan. Toppers in Mercurey het afgelopen najaar: voortreffelijke witte Rullys (vooral de 1ers Crus) van Château de Rully, rode Bourgognes (bijvoorbeeld een volle en krachtige 1er Cru Maranges) van Château de Mercey, een levendige Mercurey (‘En Sazaney’) van Domaine de la Bressande (ook onder de auspiciën van Rodet) en een intense, verrassend complexe Mâcon-Igé (‘En Thuzot’). Wanneer je de Bourgognes bij Clos Rodet proeft en koopt, neem wat extra’s voor Kerstmis mee. Men dient namelijk te hooien als de zon schijnt.

Een gedachte over “Kerst begint in Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.