Kerst begint in Bourgogne

Clos Rodet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)

Clos Rodet in Mercurey

Drie maanden geleden liep ik, op weg terug naar mijn bourgondische residentie, weer langs Clos Rodet. Met vers brood in de hand, want langs de grote weg door Mercurey ligt een goede bakkerij (La Savoureuse). Ik maakte wat foto’s van en rondom dit alleraardigste optrekje en bemerkte dat er bijna geen wolkje in de hemel was te bespeuren. Voor een toekomstige blog was mijn gedachte. Wanneer ik weer schrijf over de wijnen van Maison Antonin Rodet die onder meer in de schappen van onze Albert Heijn zijn te vinden.

En nu ik op een herfstachtige namiddag achter de laptop zit, schrijf ik liever over het vervolg van de wandeling. Over de rare sculpturen op de binnenplaats van Clos Rodet. Over het gehucht Chamirey, de volgende etappeplaats, waar het gelijknamige kasteel ligt. Topwijnen worden er gemaakt onder de naam Château de Chamirey. Naast het kasteel ligt een winkel waar je die wijnen kunt kopen. Na Chamirey liep ik langs de meest zuidelijke 1er Cru’s van Mercurey die wijnen voortbrengen met een stevig karakter. Over de mooie vergezichten. Bij helder weer kun je voorbij de vlakte van de rivier Saône zelfs de Mont Blanc zien.

Behalve met het toedichten van wat brave woorden over verschillende recente versies Rodet, die ik de afgelopen weken kocht bij Albert Heijn, kan ik er verder weinig van maken. Aanvankelijk zijn de wijnen gelardeerd met allemaal van die attractieve zaken die je zoekt in een goed glas wijn: wat betreft kleur, geur, fruit, mineraliteit en wat niet meer. Maar nauwelijks na de eerste prettige en hoopvolle kennismaking pakken de wijnen alweer hun koffers en wij blijven verweesd, verward en soms, laat ik dat woord toch maar gebruiken, verzuurd achter. Het lijkt alsof gedurende de massaproductie in dat verre Quincié-en-Beaujolais, waar overigens meer supermarktwijnen worden gebotteld, de eindregie uit handen is gegeven en de druiven te prooi vielen aan een goedkoop productieproces. Alleen de Chablis 1er Cru (‘Montmains’) wordt in Chablis gebotteld. “Een volle Chardonnay met frisse zuren”, vermeldt Albert Heijn op de internetsite. Een sobere frase die de lading van deze te bescheiden Chablis grotendeels dekt.

Laat het duidelijk zijn: Maison Antonin Rodet is een fantastisch wijnhuis. Een wereld van verschil, welhaast een ander universum, wanneer je de boutique van Clos Rodet in Mercurey binnentreedt. Toppers die september: voortreffelijke Rully van Château de Rully, rode Bourgognes van Château de Mercey, een levendige Mercurey (‘En Sazaney’) van Domaine de la Bressande (ook van Rodet) en een intense Mâcon-Igé (‘En Thuzot’). Wanneer je de wijnen bij Clos Rodet proeft en koopt, mag je wat extra’s voor de kerst meenemen. Men dient te hooien als de zon schijnt.

Een gedachte over “Kerst begint in Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.