Bienvenue chez les Vignerons Indépendants

Salon des Vins des Vignerons Indépendants – Lille (Wijn uit Bourgogne)

Salon van Les Vignerons Indépendants in Lille

Les Vignerons Indépendants houden in Frankrijk door het jaar heen salons om hun wijnen te promoten. Twee weken geleden was het de buurt aan het Noord-Franse Lille om meer dan duizend onafhankelijke wijnbouwers (tegen de honderd uit Bourgogne/Beaujolais) te ontvangen in het Grand Palais. Naast de degustatie was het ook mogelijk om de wijnen te kopen. Met een prijs gelijk aan deze bij het domein zelf waren de chariots niet aan te slepen. Veel goede en soms heel goede Beaujolais teken ik nog aan. Maar we beginnen in de Mâconnais.

In het dorpje Verzé zijn de meeste wijnbouwers aangesloten bij de lokale coöperatie. Twee domeinen in Verzé opereren zelfstandig, waaronder Domaine de la Jobeline. Ik proefde zowel de witte als rode Mâcon-Verzé (2017) en moest maar snel het domein bezoeken om kennis te maken met het gehele gamma. Daar hoefde ik geen moment over na te denken. Afspraak.

Wat is Lucien Thomas een sympathieke man en wat maakt hij onder de naam Domaine de la Feuillarde formidabele wijnen. Het domein in Prissé staat onder meer garant voor uitstekende Saint-Véran. De ‘Maison Rouge’ is nog steeds mijn favoriet. Voor ruim een tientje geen geld voor een top Bourgogne. Ook te koop bij Cave des Vignerons de Mancey (Tournus).

Naar de Côte Chalonnaise en we blijven bij wit. Om te beginnen met een Montagny 1er cru ‘Les Crètes’ (mineraliteit!) van Domaine Feuillat-Juillot. Inmiddels wordt het domein omarmd door Hugh Johnson in zijn meest recente wijngids. Wijnen van dit domein zijn ook verkrijgbaar bij Cave aux Montagny (Buxy).

Un superbe bourgogne” (18.5/20), schreef Bourgogne Aujourd’hui onlangs over de rode Côte Chalonnaise van Château de Chamilly. Fijn, hoef ik niet op zoek te gaan naar nog meer superlatieven. Ik verbaas me keer op keer over de schier onbegrensde kwaliteit van deze wijnproducent. Behoort wat mij betreft absoluut tot de top binnen de Côte Chalonnaise.

Een (witte) Rully van Domaine Rois Mages. De wijngaard ‘Plante Moraine’ ligt vlak bij het dorpje Rully waar de bodem kalkrijk is. Een complexe Rully die niet uit de bocht vliegt. Domaine Rois Mages is een klein domein met een verrassend rijk aanbod wijnen: zes Rully’s (twee rood), een Bouzeron (100% aligoté) en een rode Beaune 1er cru (‘Les Sceaux’). Telefoontje vooraf bij een bezoek aan het domein.

Twintig kilometer naar het noorden en wij zijn in het hart van de Côte de Beaune. Domaine Dujardin in Monthélie is een best adres voor een gelijknamige 1er cru (2015). Er wordt door het domein ook witte wijn gemaakt. De Monthélie ‘La Goulotte’ is een achtbaan wat smaakimpressies betreft (witte bloemen, citrus, zacht fruit op de achtergrond). Het is en blijft een statige, elegante wijn.

De zon ging langzaam onder in Lille en ik begon met het proeven van de rode Bourgognes uit de Côte de Beaune. Een stevige, maar toegankelijke Pommard van Domaine Moissenet-Bonnard (uit Pommard) en een robuuste Aloxe-Corton (‘vieilles vignes’) uit 2017 van Domaine Philippe Girard (uit Savigny-lès-Beaune) die ik over een aantal jaren nog een keer zou willen proeven. Een vederlichte Chambolle-Musigny (Côte de Nuits) dronk ik puur voor mijn plezier.

Eén domein uit de Châtillonnais, een wijnstreek in het noorden van Bourgogne waarbinnen Crémant de Bourgogne centraal staat. Domaine Brigand uit Massingy presenteerde onder meer de exclusieve ‘Carte d’Or’ (50% pinot noir/50% chardonnay). Waarom ik de Châtillonnais niet vaker bezoek, verzuchtte ik bij het proeven van deze rijkgeschakeerde bubbelbourgogne.

De verrassing in Lille was een Saint-Bris (100% savignon blanc) uit 2016. Domaine Félix uit Saint-Bris-le-Vineux is verantwoordelijk voor een ervaring ergens tussen verbazing en sensatie. Ik bladerde enkele dagen later door Le Guide Hachette des Vins en trof de wijn aan middels een aparte vermelding: “Behoort tot de top van de[ze] appellation village.” Beloond met twee sterren en een coup de coeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.