Bienvenue chez les Vignerons Indépendants

Salon des Vins des Vignerons Indépendants (Wijn uit Bourgogne)
Salon des Vins des Vignerons Indépendants in het Franse Lille

Les Vignerons Indépendants organiseren in Frankrijk salons om hun wijnen aan het grote publiek te presenteren. Twee weken geleden was het de beurt aan het Noord-Franse Lille om meer dan duizend onafhankelijke wijnbouwers (maar liefst tegen de honderd uit de Bourgogne/Beaujolais) te ontvangen in het Grand Palais. Naast het proeven van de wijnen was het mogelijk om meteen tot koop over te gaan. Met prijzen gelijk aan deze bij het domein zelf, waren de chariots niet aan te slepen. Ik heb deze dag veel goede, soms heel goede Beaujolais geproefd, maar wij houden het in deze bijdrage bij de Bourgognes. Om te beginnen in de Mâconnais.

In het dorp Verzé zijn de meeste wijnbouwers aangesloten bij de grote coöperatie in Prissé (Terres Secrètes). Twee domeinen in Verzé opereren zelfstandig, waaronder Domaine de la Jobeline. Ik proefde zowel de witte als rode Mâcon-Verzé (2017) en moest verder maar snel langskomen om kennis te maken met het gehele gamma. Daar hoefde ik geen moment over na te denken. Het domein maakt Bourgognes waar stuk voor stuk de zon in doorbreekt. Inmiddels met de nodige bijval van de toonaangevende wijngidsen.

Wat is Lucien Thomas een sympathieke man en wat maakt hij onder de naam Domaine de la Feuillarde formidabele Bourgognes. Het domein, dat is gevestigd in Prissé, staat onder meer garant voor uitstekende Saint-Véran. De ‘Maison Rouge’ is nog steeds eentje om voor te gaan. Voor ruim een tientje geen geld voor een Bourgogne van de bovenste plank. Enkele wijnen van het domein zijn ook te koop bij Cave des Vignerons de Mancey (net ten noorden van Tournus, vlak bij de A6).

Naar de Côte Chalonnaise en wij blijven bij wit. Om te beginnen met een Montagny ‘Les Crêts’ (prachtige minerale tonen) van Domaine Feuillat-Juillot. Het domein staat voor Bourgognes die ofwel de typicité van een climat onderstrepen ofwel het maakt mooie, uitgebalanceerde cuvées. Het domein werd onlangs omarmd door de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson in zijn meest recente wijngids. Wijnen van dit domein zijn ook verkrijgbaar bij Cave aux Montagny in Buxy, het gastvrije lokale caveau collectif met zijn tarifs propriétés.

Un superbe bourgogne” (18.5/20), schreef Bourgogne Aujourd’hui onlangs over de rode Bourgogne Côte Chalonnaise van Château de Chamilly. Fijn, hoef ik niet op zoek te gaan naar nog meer superlatieven. Ik verbaas me keer op keer over de groeiende kwaliteit van deze wijnproducent. Schaarde zich inmiddels tussen de beste domeinen in de Côte Chalonnaise. Blinkt verder uit met rode Mercurey en witte Montagny.

Een (witte) Rully van Domaine Rois Mages, afkomstig van de wijngaard ‘Plante Moraine’. Dit perceel ligt vlak bij het dorp Rully, waar de bodem kalkrijk is. Het is een complexe, aromatische Rully, een achtbaan wat smaakimpressies betreft en die gelukkig nergens uit de bocht vliegt. Domaine Rois Mages is een klein domein met een verrassend rijk aanbod wijnen: zes maal een Rully (twee rood), één Bouzeron (100% aligoté) en één rode Beaune 1er Cru (‘Les Sceaux’). Een telefoontje vooraf bij een bezoek aan het domein wordt op prijs gesteld.

Twintig kilometer naar het noorden en wij zijn in het hart van de Côte de Beaune. Domaine Dujardin in Monthélie is een goed adres voor een gelijknamige 1er Cru (2015). Er wordt door het domein ook witte wijn gemaakt. Deze Monthélie (‘La Goulotte’) biedt een waaier aan smaakimpressies (witte bloemen, wit fruit en vriendelijke citrusvruchten). Onder de streep een elegante en verfijnde Bourgogne. Het was trouwens mijn eerste witte Monthélie ever. Ik viel meteen met de neus in de boter.

De zon ging langzaam onder in Lille en ik begon met het proeven van de rode Bourgognes uit de Côte de Beaune. Een stevige, maar reeds opvallend toegankelijke Pommard van Domaine Moissenet-Bonnard (uit Pommard) en een robuuste Aloxe-Corton (‘vieilles vignes’) uit 2017 van Domaine Philippe Girard (uit Savigny-lès-Beaune). Die laatste was veelbelovend (mooie lengte), er gloorde veel moois aan de horizon. Ik zou over een aantal jaren deze Bourgogne nog een keer willen proeven.

Eén domein uit de Châtillonnais was aanwezig, het wijndistrict in het noorden van de Bourgogne waarbinnen de Crémant de Bourgogne de scepter zwaait. Niet verbazingwekkend, want de Châtillonnais grenst aan de Champagne. Domaine Brigand uit Massingy presenteerde onder meer zijn exclusieve ‘Carte d’Or’ (50% pinot noir/50% chardonnay). Waarom ik de Châtillonnais niet vaker bezoek, verzuchtte ik bij het proeven van deze weldadige bubbelbourgogne.

Dé verrassing in Lille was een Saint-Bris (100% savignon blanc) uit 2016. Domaine Félix uit Saint-Bris-le-Vineux tekende voor een ervaring ergens tussen verwondering en sensatie. Wat een scala aan indrukwekkende smaakreserves en alles op iedere verdieping perfect op zijn plaats. Ik bladerde na thuiskomst door Le Guide Hachette des Vins en trof deze Bourgogne aan met de volgende vermelding: “Behoort tot de top van de[ze] appellation village.” Beloond met twee sterren en een zogenaamde coup de coeur. Het mocht mij niet meer verbazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.