Bourgognes proeven in de Lage Landen

Op weg naar Monneret Père et Fils in Saint-Mard-de-Vaux (Wijn uit Bourgogne)
Op weg naar het domein Monneret Père et Fils in Saint-Mard-de-Vaux (Côte Chalonnaise)

November en het is de tijd voor zowel de wijnproducenten als tussenpersonen om met hun Bourgognes naar buiten te treden middels beurzen, salons, degustaties en open dagen. In Nederland zijn het de grotere wijnhandels die de Bourgognes ontkurken voor het publiek. In België is de keuze meer divers met een groot aantal beurzen en salons, waarbij de wijnproducenten menigmaal zelf aanwezig zijn. In Frankrijk zijn er naast de salons en beurzen, natuurlijk de portes ouvertes bij de afzonderlijke wijnproducenten. Wat en waar dan ook, dit zijn laagdrempelige gelegenheden en uitgelezen momenten om kennis te maken met een groot aanbod Bourgognes.

In Nederland google je een slag in de rondte om een proeverij te vinden, dus ben je blij dat je een uitnodiging krijgt van een wijnhandel waar je af en toe enkele Bourgognes koopt. Onze zuiderburen hebben een overzicht van beurzen en salons samengesteld die is te raadplegen via de internetsite www.lesvins.be. In Frankrijk heeft het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) een site gemaakt met een overzicht van beurzen, salons en individuele openstellingen waar je te allen tijde Bourgognes zult aantreffen: Rencontres avec les Bourgognes.

Wij haken in bij de vorige inbreng, toen de Open Huis Dagen van Wijnkoperij Colaris in  Weert werden bezocht. Op de tafel van Domaine de la Creuze Noire stonden traditiegetrouw hun witte wijnen uit de Mâconnais. De Saint-Véran ‘Les Colanges’, hoewel de jaren duidelijk verschillen van karakter, is een immer een valeur sûre. Verder noemenswaardig is de Crémant de Bourgogne (Blanc de Blanc) met zijn vriendelijke bubbel en het zachte en sappige fruit op de voorgrond. Meer witte Bourgognes op een belendende tafel: wijn uit Saint-Aubin van de lokale wijnproducent Sylvain Langouraux. Opvallend hoe de 1er Cru ‘En Remily’ uit 2017 op een indrukwekkende wijze zijn genereuze aroma’s reeds prijsgeeft. Die mag met Kerstmis gerust al op tafel. Rode Bourgognes waren afkomstig uit Mercurey en werden ingebracht door Domaine Tupinier-Bautista. Tip: de Mercurey ‘vieilles vignes’. Ben je ooit in de buurt van Mercurey, het domein heeft een gloednieuwe accommodatie gebouwd, inclusief proefruimte (in Touches om precies te zijn, een gehucht nog geen kilometer ten zuiden van Mercurey).

In het Belgische Sint-Michiels (Brugge) was ik te gast bij Regine Verhoye die Franse wijnen inkoopt onder de naam Louise Brison, gelijk aan de naam van een champagnehuis, waarmee zij een exclusief contract heeft. De Bourgognes die op de proeftafels stonden, getuigden van een originele, tegelijkertijd gewogen keuze. Van Domaine Verret uit het noordelijke Saint-Bris-le-Vineux proefde ik een heerlijke Côtes d’Auxerre (100% chardonnay) en een indrukwekkend Irancy (‘Palotte’). Dit domein is letterlijk en figuurlijk een prijswinnaar. Prestigieuze rode Bourgognes uit de Côte de Beaune waren afkomstig van het bekende Domaine Michiel Gay et Fils uit Chorey-lès-Beaune. De Chorey-lès-Beaune (2014) is een klassieke rode Bourgogne met een mooi parfum en de smaak van klein rood fruit.

En dan was daar in Sint-Michiels de tafel van Monneret Père et Fils uit Saint-Mard-de-Vaux (Côte Chalonnaise). De vader was in Bourgogne gebleven, dus voerde ik het gesprek met de zoon Cédric. Cédric Monneret was speciaal voor de salon van Louise Brison naar Sint-Michiels gereisd. Toen ik opmerkte dat dit een behoorlijke stukje rijden is, zuchtte hij diep, maar met een dienstbare glimlach. Ik zuchtte vervolgens op mijn beurt en niet alleen vanwege de zeldzaam vriendelijke prijs-/kwaliteitsverhouding van zijn overheerlijke Bourgognes. Zijn rode Givry 1er Cru (zonder verdere duiding) is een grote favoriet van mij. Het domein Monneret Père et Fils ligt namelijk langs mijn dagelijkse wandelronde in La Vallée des Vaux, op nog geen drie kilometer van mijn bourgondische residentie. Ogen dicht en ik was weer terug in de Bourgogne. Wat die salons toch kunnen bewerkstelligen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.