Fixin: het geheim van de Côte de Nuits

Clos Napoleon in Fixin (Wijn uit Bourgogne)
Toegang tot ‘Clos Napoleon’ in Fixin

Er is voor de Bourgogne geen bon plan meer. Misschien dat je hier of daar nog een domein ontdekt met goede wijnen en verrassende prijzen, maar er is binnen deze wijnregio geen allround strijdplan meer uit te tekenen. In de Bourgogne lijken inmiddels alle kaarten open op tafel te liggen. Ik dacht aan deze woorden van Stéphanie Bouhin, eigenaresse van La P’tite Cave in Beaune, toen ik in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui een artikel las met de titel ‘Fixin, la Côte de Nuits secrète’.

De AOC Fixin, gelijk aan de naam van het wijndorp, ligt in het noorden van de Côte de Nuits tussen de AOC’s Marsannay en Gevrey-Chambertin. In tegenstelling tot Marsannay heeft Fixin wel een aantal 1ers Crus wijngaarden, maar geen Grands Crus wijngaarden zoals in Gevrey-Chambertin. De Bourgognes uit Fixin werden lange tijd ondergewaardeerd en dienden als opmaat voor de meer bekende wijndorpen in de Côte de Nuits. De laatste jaren staat een Fixin gelukkig ferm op zijn eigen benen en krijgen de Bourgognes uit dit wijndorp de nodige lof toegezwaaid.

In de wijnliteratuur komt allereerst de donkere kleur van een rode Fixin naar voren. Een Fixin wordt omschreven als een krachtige, tegelijkertijd verfijnde Bourgogne, waarbij de klassieke smaak van de pinot noir druif (klein rood en blauw fruit, florale toets, vleugje mineraliteit) niet onvermeld mag blijven. In Fixin wordt ook in kleine hoeveelheid verdienstelijke witte wijn gemaakt, meestal van de vertrouwde chardonnay druif, soms van de zeldzame bourgondische druif pinot beurot (pinot gris) of pinot blanc.

Naast wijn heeft Fixin iets met Napoléon (Bonaparte). Een oud strijdmakker van Napoléon wilde begraven worden naast een beeld van de nationale superheld. De beeldhouwer François Rude voltooide in 1845 het kunstwerk, dat de welluidende titel Napoléon s’éveillant à l’immortalité meekreeg. Minder eerbiedige critici zien in het beeld het verbaasde gezicht van een bezoeker van een popfestival wiens tent ’s nachts is gestolen. Je kunt het beeld aanschouwen in het Parc Noisot. Het park is vernoemd naar zijn opdrachtgever en ligt aan de rand van het dorp. In het park ligt ook een klein museum dat is opgedragen aan Napoléon.

Terug richting het centrum van Fixin verschaft een grote ijzeren poort de toegang tot de onvermijdelijke wijngaard ‘Clos Napoléon’. ‘Clos Napoléon’ (monopole) is in het bezit van Domaine Pierre Gelin, één van de bekendste wijnproducenten in Fixin. Draai je om en je ziet aan de andere kant van de weg La Cave du Clos, een goed gesorteerde wijnwinkel voor de fles die je graag aan je verzameling wilt toevoegen. Naast La Cave du Clos ligt het restaurant Au Clos Napoléon.

Vele vingers wijzen richting Domaine Berthaut bij het benoemen van een favoriet domein in Fixin. Een indrukwekkend aanbod, waarbinnen ik de Fixin (plus vermelding climat of lieu-dit) kan aanbevelen. Als alternatief kun je denken aan een Côte de Nuits-Villages, bij dit domein immer een betrouwbare keuze. Domaine Berthaut werd tot voor kort geleid door de broers Vincent en Denis. Inmiddels treedt de volgende generatie nadrukkelijk naar voren. Amélie Berthaut, dochter van Denis, die onder de naam Domaine Berthaut-Gerbet haar wijnen distribueert, is dé rijzende ster in Fixin. Domaine Berthaut zal uiteindelijk door haar worden overgenomen. Tot dan wordt zij door haar vader begeleid tijdens het transitieproces.

Fixin heeft weinig geheimen meer. Dat weet ook het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui drommels goed. Vooruit, wat minder bekend binnen de Côte de Nuits (“un village un peu secret”) en nog steeds waard om opnieuw te ontdekken, voor zover je dat nog niet hebt gedaan. Een Fixin draagt namelijk het geheim met zich mee hoe bijzonder een goede rode Bourgogne uit de Côte de Nuits kan zijn. Daarvoor hoef je in Fixin nog niet die schrikaanjagende prijs te betalen die de meer beroemde zuiderburen voor hun Bourgognes vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.