Fixin: het geheim van de Côte de Nuits

'Clos Napoléon' in Fixin (Wijn uit Bourgogne)

Toegang tot ‘Clos Napoléon’ in Fixin

Voor de Bourgogne is geen bon plan meer. Misschien dat je hier of daar nog een domein ontdekt met goede wijnen en verrassende prijzen, maar er is geen allround strijdplan meer uit te tekenen. Wat de Bourgogne betreft lijken onder-hand alle kaarten open op tafel te liggen. Ik dacht aan deze woorden van Stéphanie Bouhin, eigenaresse van La P’tite Cave in Beaune, toen ik in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui een artikel las met de titel ‘Fixin, la Côte de Nuits secrète’.

De appellation village Fixin, gelijk aan de naam van het wijndorp, ligt in het noorden van de Côte de Nuits tussen de appellations villages Marsannay en Gevrey-Chambertin. In tegenstelling tot Marsannay heeft Fixin wel een aantal 1er Cru wijngaarden, maar geen Grand Cru wijngaarden zoals in Gevrey-Chambertin. Fixin werd lange tijd ondergewaardeerd en diende als opmaat voor de meer bekende wijndorpen in de Côte de Nuits. De laatste jaren staat een Fixin gelukkig ferm op zijn eigen benen en krijgt de  Bourgognes uit dit wijndorp de nodige lof toegezwaaid. In de wijnliteratuur komt allereerst de donkere kleur van een rode Fixin naar voren. Fixin wordt daarnaast omschreven als een krachtige, tegelijkertijd verfijnde Bourgogne, waarbij de klassieke smaak van de pinot noir druif (klein rood en blauw fruit) niet onvermeld mag blijven. In Fixin wordt een klein beetje witte wijn gemaakt, meestal van de vertrouwde chardonnay druif.

Naast wijn heeft Fixin iets met Napoléon (Bonaparte). Een oud strijdmakker van Napoléon wilde begraven worden naast een beeld van de nationale held. De beeldhouwer Francois Rude voltooide in 1845 het kunstwerk, dat de imposante titel ‘Napoléon s’éveillant à l’immortalité’ meekreeg. Minder eerbiedige critici zien het verbaasde gezicht van een bezoeker van een popfestival wiens tent ’s nachts is gestolen. Je kunt het beeld aanschouwen in het Parc Noisot. Het park is vernoemd naar zijn opdrachtgever en ligt aan de rand van het dorp.

Terug in het centrum van Fixin verschaft een grote ijzeren poort de toegang tot de onvermijdelijke wijngaard ‘Clos Napoléon’. ‘Clos Napoléon’ (een zogenaamde monopole) is in het bezit van Domaine Pierre Gelin, een van de bekendste wijnproducenten in Fixin. Draai je om en je ziet aan de andere kant van de weg La Cave du Clos, een goed gesorteerde wijnwinkel voor de fles die je graag aan je verzameling wilt toevoegen. Naast La Cave du Clos ligt het restaurant Au Clos Napoléon.

Vele vingers wijzen richting Domaine Berthaut bij het benoemen van een favoriet domein in Fixin. Een indrukwekkend aanbod, waarbinnen ik de Fixin village (plus lieu-dit) kan aanbevelen. Als alternatief kun je denken aan een Côte de Nuits-Villages, bij dit domein immer een betrouwbare keuze. Domaine Berthaud werd tot voor kort geleid door de broers Vincent en Denis. Inmiddels treedt de volgende generatie nadrukkelijk naar voren. Amélie Berthaut, dochter van Denis, die onder de naam Domaine Berthaut-Gerbet haar wijnen distribueert, is dé rijzende ster in Fixin. Domaine Berthaut zal uiteindelijk door haar worden overgenomen. Tot dan wordt zij door haar vader begeleid tijdens de transitie.

Fixin heeft weinig geheimen meer. Dat weet ook het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui drommels goed. Vooruit, wat minder bekend binnen de Côte de Nuits (“un village un peu secret”) en waard om te ontdekken, voor zover je dat nog niet hebt gedaan. Een Fixin draagt namelijk het geheim met zich mee hoe bijzonder een goede rode Bourgogne uit de Côte de Nuits kan zijn. En daarvoor hoef je niet de schrikaanjagende prijs te betalen die de meer beroemde zuiderburen vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.