Fixin: het geheim van de Côte de Nuits

'Clos Napoléon' in Fixin (Wijn uit Bourgogne)

Toegang tot ‘Clos Napoléon’ in Fixin

Voor Bourgogne is er geen bon plan meer. Misschien dat je hier of daar nog een domein ontdekt met goede wijnen en verrassende prijzen, maar er is geen strijdplan meer uit te tekenen. Wat Bourgogne betreft lijken alle kaarten open op tafel te liggen. Ik dacht aan deze woorden van Stéphanie Bouhin, eigenaresse van La Petite Cave in Beaune, toen ik in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui een artikel las met de titel ‘Fixin, la Côte de Nuits secrète’.

De appellation village Fixin, gelijk aan de naam van het wijndorp, ligt in het noorden van de Côte de Nuits tussen de appellations Marsannay en Gevrey-Chambertin. In tegenstelling tot Marsannay heeft Fixin een aantal 1er cru wijngaarden, maar geen grand cru wijngaarden zoals Gevrey-Chambertin die wel heeft. Fixin werd lange tijd ondergewaardeerd en diende als opmaat voor ‘het echte werk’ binnen de bekende wijndorpen in de Côte de Nuits. De laatste jaren staat een Fixin ferm op zijn eigen benen en krijgt deze Bourgogne de nodige lof toegezwaaid. In de wijnliteratuur komt allereerst de donkere kleur van een rode Fixin naar voren. Fixin wordt daarnaast omschreven als een krachtige, tegelijkertijd een verfijnde Bourgogne, waarbij de klassieke smaak van pinot noir (klein rood en blauw fruit) niet mag worden vergeten. Hoewel in kleine hoeveelheid, in Fixin wordt ook witte wijn gemaakt.

Naast wijn heeft Fixin iets met Napoléon (Bonaparte). Een oud strijdmakker van Napoléon wilde begraven worden naast een beeld van de nationale held dat in 1845 middels de vaardigheden van de beeldhouwer Francois Rude het daglicht zag. Het grootse kunstwerk draagt een imposante titel: ‘Napoléon s’éveillant à l’immortalité’ en staat in het Parc Noisot dat is vernoemd naar de opdrachtgever en ligt aan de rand van het dorp. Minder eerbiedige critici zien het verbaasde gezicht van een bezoeker van een popfestival wiens tent ’s nachts is gestolen.

Terug in het centrum van Fixin verschaft een grote ijzeren poort de toegang tot de onvermijdelijke wijngaard ‘Clos Napoléon’. ‘Clos Napoléon’ (monopole) is in het bezit van Domaine Pierre Gelin, een van de belangrijkste producenten in Fixin. Draai je om en je ziet aan de andere kant van de weg La Cave du Clos, een moderne, goed gesorteerde wijnwinkel voor dat flesje wijn dat je graag aan je verzameling wilt toevoegen. Naast La Cave du Clos ligt het restaurant ‘Au Clos Napoléon’.

Vele vingers wijzen richting Domaine Berthaut als het gaat om het benoemen van een favoriet domein in Fixin. Een indrukwekkend aanbod, waarbinnen ik een Fixin village plus lieu-dit een perfecte aankoop vond. Voor de smallere beurs, er wordt ook een goede Côte de Nuits-Villages gemaakt. Het domein werd tot voor kort geleid door de broers Vincent en Denis. Inmiddels laat de volgende generatie zich gelden. Ik lees in een gerenommeerde wijngids dat Amélie Berthaut, dochter van Denis, die onder de naam Domaine Berthaut-Gerbet haar wijnen produceert, dé rijzende ster in Fixin is. Domaine Berthaut zal uiteindelijk door haar worden overgenomen, Ik begrijp uit de informatie die het domein op internet biedt dat haar vader haar momenteel bij deze transitie begeleidt. Laat Google je verder ervan overtuigen dat de jonge Amélie Berthaud inmiddels helemaal is gearriveerd.

Fixin heeft weinig of geen geheimen meer. Dat weet ook het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui donders goed. Vooruit, wat minder bekend binnen de Côte de Nuits (“un village un peu secret”) en waard om (opnieuw) te ontdekken. Een Fixin draagt namelijk het geheim in zich hoe fantastisch een goede rode Bourgogne uit de Côte de Nuits kan smaken. En daarvoor hoef je niet de schrikaanjagende prijs te betalen die de beroemde zuiderbuur vraagt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.