Geen Bourgogne zonder Beaune

Basilique Notre-Dame in Beaune (Wijn uit Bourgogne)

Basilique Notre-Dame in Beaune

Beaune blijft een vaste prik tijdens mijn bezoeken aan Bourgogne. Ik kom er graag, maar ben verder niet lyrisch over de stad. “Beautiful if a little dull”, schreef Patrick Matthews ooit. De zaterdagochtendmarkt is een van de beste redenen om deze stad te bezoeken. Plaatsnemen op een terras aan Place Carnot is een waar genoegen. Maar ik mis in de stad een gevoel van bezieling. In juli en augustus is er genoeg opwinding in de stad, maar dat bedoel ik niet. Het lijkt alsof het leven uit de stad is gezogen. Te veel geld en te dure wijnen domineren de etalages van de vele wijnwinkels. Maar hoe je het verder wendt of keert: wijntoerisme in Bourgogne = een bezoek aan Beaune.

Beaune is meer dan wijn en een bezoek aan de Basilique Notre-Dame is een passend begin van een dag. Met gasten die ik Bourgogne ontving, ben ik steevast Hôtel Dieu – Hospices de Beaune binnengelopen. Twee redenen om een van de topattracties in Beaune opnieuw te bezoeken: de binnenplaats biedt een mooie gelegenheid om naar gekleurde daken te kijken zoals je deze alleen in Bourgogne aantreft; in een speciale ruimte kun je het oorspronkelijke altaarretabel  ‘Het Laatste Oordeel’ van Rogier van der Weyden bewonderen, een van de mooiste en indrukwekkendste schilderijen uit onze westerse kunstgeschiedenis.

Schuin tegenover de Hospices ligt één van de twee ingangen tot Athenaeum de la Vigne et du Vin, een winkel waarin wijn centraal staat. Je vindt hier allereerst een grote keuze aan wijnbenodigdheden: van wijnglazen, karaffen, kurkentrekkers tot aan luxe crachoirs (bakjes om wijn uit te spuwen). Verder bestaat een groot deel van de winkel uit boeken over wijn. Ik laat bewust de frase ‘uit Bourgogne’ weg, want de schappen zijn ook rijkelijk gevuld met boeken over andere wijnregio’s in Frankrijk. En ja, men verkoopt in de winkel ook wijn. Sinds het wijnverkoopgedeelte enkele jaren geleden werd gemoderniseerd, biedt men louter Bourgognes aan van vermaarde domeinen. Ik heb sinds die transformatie geen fles wijn meer bij de kassa neergezet. Maar je kunt mij gerust de rest van de middag achterlaten in deze prachtwinkel.

Loop door de winkel, neem de andere ingang en je staat op Place Carnot. Het plein biedt mijn terrasmoment van de dag, zeker wanneer ik me opmaak om de winkel van Denis Perret te bezoeken. Denis verkoopt wijn van vijf bekende lokale handelshuizen en heeft iedere maand interessante aanbiedingen. Een bezoek aan de winkel van Maison Champy (12 Place de la Halle), ook een bekend handelshuis in Beaune, is om twee redenen de moeite waard. Het is het oudste handelshuis van de stad en de wijnen zijn ook nog een keer bio. Het was het handelshuis Patriarch waar ik jaren geleden de meest indrukwekkende rondgang in de wijnkelders onder Beaune maakte. Patriarch is een wat bejaarde naam in Bourgogne, maar het huis is nog steeds serieus te nemen. Het herbergt namen zoals Château de Marsannay en Château de Meursault, twee topdomeinen met een rijk scala wijnen uit de Côte d’Or.

Charmant door eenvoud en kleinschaligheid is ‘La P’tite Cave’ (6B Avenue de la République). De winkel, waarvoor je enkele trappen omlaag moet nemen, staat onder de hoede van de vriendelijke Stéphanie Bouhin. Stéphanie koopt de wijnen rechtstreeks bij de domeinen, opent de dozen in haar kelder en plaatst slechts enkele wijnen in schappen. Haar kennis over Bourgogne is groot en deze deelt ze graag met jou. Ik hervind immer mijn zinnen in deze winkel, omdat het lijkt alsof ik een domein bezoek ergens midden op het platteland van Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.