Geen Bourgogne zonder Beaune

Basilique Notre-Dame in Beaune (Wijn uit Bourgogne)

Basilique Notre-Dame in Beaune

Beaune blijft een vaste prik tijdens mijn bezoeken aan Bourgogne. Ik kom er graag, maar ben verder niet lyrisch over de stad. “Beautiful if a little dull”, schreef Patrick Matthews ooit. De zaterdagochtendmarkt is een van de beste redenen om deze stad te bezoeken, plaatsnemen op een terras aan het Place Carnot is een groot genoegen, maar ik mis een gevoel van bezieling. In juli en augustus is er genoeg opwinding in de stad, maar dat bedoel ik niet. Het lijkt soms alsof het leven uit de stad is gezogen. Te veel geld en te dure wijnen domineren de stad en de etalages van de vele wijnwinkels. Maar hoe je het verder wendt of keert: wijntoerisme in Bourgogne = een bezoek aan Beaune.

Beaune is meer dan wijn en een bezoek aan de Basilique Notre-Dame is een passend begin van een dagje Beaune. Met gasten die ik Bourgogne ontving, ben ik menigmaal door Hôtel Dieu – Hospices de Beaune gelopen. Twee redenen om weer naar binnen te gaan: de binnenplaats biedt een mooie gelegenheid om naar gekleurde daken te kijken zoals je deze alleen in Bourgogne aantreft; in een speciale ruimte kun je het oorspronkelijke altaarretabel  ‘Het Laatste Oordeel’ van Rogier van der Weyden bewonderen, een van de mooiste kunstwerken die ik ooit mocht aanschouwen.

Schuin tegenover de Hospices ligt een van de twee ingangen tot Athenaeum de la Vigne et du Vin, een winkel waarin wijn centraal staat. Hier vind je een een grote keuze aan wijnbenodigdheden: van wijnglazen, karaffen, kurkentrekkers tot aan luxe crachoirs (bakjes om wijn in uit te spuwen). Verder bestaat een groot deel van de winkel uit boeken over wijn. Hier laat ik bewust de frase ‘uit Bourgogne’ weg, want de schappen zijn ook rijkelijk gevuld met boeken over andere wijngebieden uit Frankrijk. En ja, men verkoopt in de winkel ook wijn. Sinds men het wijnverkoopgedeelte enkele jaren geleden moderniseerde, biedt men alleen wijnen aan van vermaarde domeinen in Bourgogne. Ik heb sinds die ingreep geen fles wijn meer bij de kassa neergezet. Maar je kunt mij verder gerust de rest van de middag in deze prachtwinkel achterlaten.

Loop door de winkel, neem de andere ingang en je staat op het Place Carnot. Het plein biedt mijn terrasmoment van de dag, zeker wanneer ik me opmaak om de winkel van Denis Perret te bezoeken (zie ook: ‘Winkelen in Beaune’). Denis verkoopt wijn van vijf bekende handelshuizen. Een bezoek aan de winkel van Maison Champy (12 Place de la Halle), ook een bekend handelshuis in Beaune, is om twee redenen de moeite waard. Het is het oudste handelshuis in de stad en en de wijnen van dit handelshuis zijn bio. Het was volgens mij het handelshuis Patriarch waar ik jaren geleden een wandeling door de wijnkelders in Beaune maakte. Grote sympathie voor Patriarch. Het handelshuis is onder meer in het bezit van Château de Marsannay en Château de Meursault. Twee topdomeinen met een rijk scala wijnen uit de Côte d’Or.

Charmant door eenvoud en kleinschaligheid is het winkeltje ‘La P’tite Cave’ (6B Avenue de la République) onder de hoede van de vriendelijke Stéphanie Bouhin. Stéphanie koopt de wijnen direct bij de domeinen, zet de dozen in haar kelder, opent de dozen en plaatst slechts enkele wijnen in schappen. Voor de rest kun je jezelf laven aan de kennis die zij heeft over de wijnen uit Bourgogne. Ik hervind immer mijn zinnen in deze winkel omdat het bijna lijkt alsof ik bij een domein aanklop ergens midden op het platteland van Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.