Geen Bourgogne zonder Beaune

Basilique Notre-Dame in Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Basilique Notre-Dame in Beaune

Beaune is en blijft een vaste prik tijdens mijn bezoeken aan Bourgogne. Ik kom er graag, maar ben verder niet lyrisch over de stad. “Beautiful if a little dull”, schreef Patrick Matthews ooit. De bekende en meestal drukke zaterdagochtendmarkt is een van de beste redenen om Beaune te bezoeken. Plaatsnemen op een terras aan het meer rustige Place Carnot is altijd een groot genoegen. Maar ik mis in de stad een gevoel van bezieling. In juli en augustus is er genoeg opwinding, maar dat bedoel ik niet. Het lijkt alsof het leven uit de stad is gezogen. Te veel geld en te dure wijnen in de etalages van de vele wijnwinkels domineren de stad. Maar hoe je het verder wendt of keert: wijntoerisme in Bourgogne = een bezoek aan Beaune.

Want Beaune is om te beginnen meer dan wijn. Een bezoek aan de Basilique Notre-Dame biedt een mooi begin van de dag. Met gasten die ik Bourgogne ontving, ben ik menigmaal Hôtel Dieu – Hospices de Beaune binnengelopen. Twee redenen om één van de topattracties in Bourgogne opnieuw te bezoeken: de binnenplaats biedt een mooie gelegenheid om naar gekleurde daken te kijken zoals je deze alleen in deze regio aantreft én in een speciale ruimte kun je het oorspronkelijke altaarretabel ‘Het Laatste Oordeel’ van Rogier van der Weyden bewonderen, een van de meest indrukwekkende schilderijen uit onze westerse kunstgeschiedenis.

Schuin tegenover de Hospices ligt één van de twee ingangen tot Athenaeum de la Vigne et du Vin, een winkel waarin wijn centraal staat en gastronomie niet wordt vergeten. Je vindt hier allereerst een grote keuze aan wijnbenodigdheden: van wijnglazen, karaffen, kurkentrekkers tot aan luxe crachoirs (bakjes om wijn in uit te spuwen). Verder bestaat een groot deel van de winkel uit boeken over wijn. Ik laat bewust de frase ‘uit Bourgogne’ weg, want de schappen zijn ook rijkelijk gevuld met boeken over de andere wijnregio’s in Frankrijk. Prettig ook dat veel boeken in de Engelse taal zijn geschreven (of vertaald). Sinds het gedeelte waar men wijn verkoopt enkele jaren geleden werd gemoderniseerd, biedt men louter Bourgognes aan van prestigieuze domeinen. Ik heb sinds die transformatie geen fles wijn meer bij de kassa neergezet. Simpelweg te duur, mede door een stevige marge. Maar je kunt mij gerust de rest van de middag achterlaten in deze prachtwinkel.

Begeef je naar de andere ingang van de winkel en je staat op Place Carnot. Het plein biedt mijn terrasmoment van de dag, zeker wanneer ik me opmaak om de winkel van Denis Perret te bezoeken. Denis Perret verkoopt wijn van vijf klassieke handelshuizen uit Beaune en heeft iedere maand een tiental interessante aanbiedingen. Een bezoek aan de winkel van Maison Champy (12 Place de la Halle), ook een bekend handelshuis in Beaune, is om twee redenen de moeite waard. Het is het oudste handelshuis van de stad en de wijnen zijn ook nog een keer bio. Het was het handelshuis Patriarch dat jaren geleden een indrukwekkende rondgang in de wijnkelders onder Beaune verzorgde. Patriarch is een naam in Bourgogne met een klein laagje stof, maar het handelshuis is nog steeds serieus te nemen. Het herbergt namen zoals Château de Marsannay en Château de Meursault, twee topdomeinen met een rijk scala wijnen uit de Côte d’Or.

Charmant door eenvoud en kleinschaligheid is La P’tite Cave (6B Avenue de la République). De winkel, waarvoor je enkele trappen omlaag moet nemen, staat onder de hoede van de vriendelijke Stéphanie Bouhin. Haar kennis over de Bourgogne is groot en deze deelt ze graag met jou. Stéphanie koopt de wijnen rechtstreeks bij de domeinen, opent de dozen in haar kelder en plaatst slechts enkele wijnen in schappen. Een bezoek aan La P’tite Cave lijkt daarom welhaast op een bezoek aan een domein ergens midden op het platteland van de Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.