Witte druiven in Saint-Bris-le-Vineux

Saint-Bris-le-Vineux - Sauvignon Blanc Chardonnay (Wijn uit Bourgogne)

Een interessant stel uit Saint-Bris-le-Vineux

In het boekje En route vers les Bourgogne wordt ieder jaar een steelse blik geworpen op het wijngebied gelegen aan de oostelijk oever van de Loire: een korte kennismaking, een route langs de wijngaarden en een aantal adressen om te proeven en te kopen, zoals Cave de Pouilly-sur-Loire. Wanneer je strikt de departementale en regionale grenzen voor ogen houdt, behoort dit smalle wijngebied tot het departement Nièvre en dus tot de regio Bourgogne(-Franche-Comté). Maar wijn uit dit stukje Bourgogne wordt toch echt tot de wijnen van de Loire gerekend. Hier regeert de sauvignon blanc.

De sauvignon blanc is midden vorige eeuw vanuit de wijngaarden langs de Loire naar het noorden van Bourgogne overgewaaid en aangeplant in en rondom het plaatsje Saint-Bris-le-Vineux. De wijnbouwers uit deze plaats wisten blijkbaar raad met deze druif. Inmiddels bestaat er een appellation village voor deze verdienste: Saint-Bris (100% savignon blanc). Iets vergelijkbaars tref je ook aan in de Côte Chalonnaise, waar het dorpje Bouzeron zijn naam op het etiket mag plaatsen voor de verdienste met aligoté. De vertrouwde chardonnay wordt ook aangeplant rondom Saint-Bris-le-Vineux. In dat geval lees je ‘Bourgogne Côtes d’Auxerre’ op het etiket. Als derde witte variëteit treft je rond het dorp aligoté aan voor de Bourgogne Aligoté.

Zo veel domeinen, zo veel versies Saint-Bris. Ik dronk meestal een frisse, fruitige en mineralige Saint-Bris. Niet verbazingwekkend wanneer je op de kaart ziet dat hemelsbreed nog geen 10 kilometer ten westen van Saint-Bris-le-Vineux de wijngaarden van Chablis beginnen. Wat karakter betreft vind ik een Saint-Bris op een Chablis lijken, hoewel de smaken van beide wijnen een verschil kennen gelijk aan dat van …. sauvignon blanc tegenover chardonnay.

Een jaar of twee geleden kwam ik, al dolend in Saint-Bris-le-Vineux, erachter dat het Maison du vignoble Auxerrois (14 route de Champs) niet meer bestaat. De winkel is overgenomen door Domaine Verret dat aan de overkant van de weg ligt. Hier kocht ik onder meer een Saint-Bris en een (witte) Côtes d’Auxerre. De laatste was weer te vergelijken met een zeer geslaagde Mâcon-Villages. Interessant vergelijkingsmateriaal: de Saint-Bris en de Côte Auxerrois. Een Bourgondische proefavond is meteen geslaagd met dit interessante stel.

Midden in het dorpje Saint-Bris-le-Vineux tref je in één straat twee domeinen aan met dezelfde achternaam: Domaine Pierre-Louise et Jean-Francois Bersan en Domaine Jean-Louis et Christophe Bersan (resp. op 5 en 20, rue du Docteur Tardieux). Sla Le Guide Hachette des Vins open en beide domeinen blijken hun strepen te hebben verdiend. Eerder dit jaar nam ik de tijd om het laatste domein beter te leren kennen. Drie redenen om Domaine Jean-Louis et Christophe Bersan extra onder de aandacht te brengen: een eerlijke en zuivere Saint-Bris, een steeds betere Bourgogne Aligoté en het feit dat ze het bio doen. Probeer ook eens de Chablis van dit domein.

Beperk je de bezoek in het noorden van Bourgogne tot de plaats Chablis, dan zou je de winkel van Jean-Marc Brocard (3 Place Charles de Gaulle) kunnen bezoeken, waar ook een goede Saint-Bris in de etalage staat. Waarmee ik tot de conclusie kom dat de wijnbouwers uit het noorden van de Bourgogne uitblinken in hun specialiteiten, tegelijkertijd van alle markten thuis zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.