Witte druiven in Saint-Bris-le-Vineux

Saint-Bris-le-Vineux
Saint-Bris-le-Vineux

In het boekje En route vers les Bourgogne wordt ieder jaar een steelse blik geworpen op het wijngebied dat aan de oostelijke oever van de Loire ligt: een korte kennismaking, een route langs de wijngaarden en enkele adressen om te proeven en te kopen. Wanneer je strikt de regionale grens voor ogen houdt, behoren deze wijngaarden tot de regio Bourgogne. Maar de wijnen worden gerekend tot het wijndistrict Vignobles du Centre-Loire. Hier regeert de witte sauvignon blanc druif.

De sauvignon blanc druif is in het midden van de vorige eeuw vanuit de wijngaarden langs de Loire naar het noorden van Bourgogne overgewaaid en aangeplant rondom het plaatsje Saint-Bris-le-Vineux. De wijnbouwers uit deze plaats wisten blijkbaar raad met deze druif. Inmiddels bestaat er een appellation village voor deze verdienste: Saint-Bris (100% savignon blanc). Iets vergelijkbaars tref je ook aan in de Côte Chalonnaise, waar het wijndorp Bouzeron zijn naam op het etiket mag plaatsen voor het nobele werk met de aligoté druif. In en rondom Saint-Bris-le-Vineux wordt de aligoté druif ook verbouwd, net zoals de in de Bourgogne vertrouwde chardonnay druif. De namen voor deze twee witte Bourgognes luiden achtereenvolgens ‘Bourgogne Aligoté’ en (doorgaans) ‘Bourgogne Côtes d’Auxerre’ of simpelweg ‘Bourgogne’). Deze namen vallen allemaal binnen de classificatie appellation régionale.

Zoveel domeinen, zoveel Saint-Bris. Ik dronk meestal een frisse, wit fruitige Saint-Bris met minerale tonen. Niet verbazingwekkend wanneer je op de kaart ziet dat hemelsbreed nog geen 10 kilometer ten westen van Saint-Bris-le-Vineux de wijngaarden van Chablis beginnen. Wat perceptie en stijl betreft vind ik een Saint-Bris op een Chablis lijken, hoewel wat karakter en smaak betreft het een heel ander verhaal is.

Een jaar of twee geleden ontdekte ik, al dolend in Saint-Bris-le-Vineux, dat het Maison du vignoble Auxerrois (14 route de Champs) niet meer bestaat. De winkel is overgenomen door Domaine Verret dat aan de overkant van de weg ligt. Hier kocht ik onder meer een Saint-Bris en een (witte) Bourgogne Côtes d’Auxerre. De laatste was weer te vergelijken met een zeer geslaagde Mâcon-Villages. Interessant vergelijkingsmateriaal: de Saint-Bris en de Bourgogne Côte Auxerrois. Een bourgondische proefavond is meteen geslaagd met dit interessante stel.

Midden in het dorpje Saint-Bris-le-Vineux tref je in één straat twee domeinen aan met dezelfde achternaam: Domaine Pierre-Louise et Jean-Francois Bersan en Domaine Jean-Louis et Christophe Bersan (resp. op 5 en 20, rue du Docteur Tardieux). Sla Le Guide Hachette des Vins open en beide domeinen blijken hun strepen te hebben verdiend. Eerder dit jaar nam ik de tijd om het laatste domein beter te leren kennen. Drie redenen om Domaine Jean-Louis et Christophe Bersan extra onder de aandacht te brengen: een eerlijke en zuivere Saint-Bris en een steeds betere Bourgogne Aligoté. Ooit ging het domein geheel op de bio-toer en dat gegeven is een derde ‘hoera’ waard.

Beperk je jouw bezoek aan het noorden van Bourgogne tot de plaats Chablis, dan zou je de winkel van Jean-Marc Brocard (3 Place Charles de Gaulle) kunnen bezoeken, waar ook een uitstekende Saint-Bris in de etalage staat (de vrouw van Jean-Marc is geboren in Saint-Bris-le-Vineux). Waarmee ik tot de conclusie kom dat de wijnbouwers uit het noorden van de Bourgogne uitblinken in hun specialiteiten, tegelijkertijd van veel markten thuis zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.