Kennismaking met de Côtes du Couchois

Côtes du Couchois: Saint-Sernin-du-Plain (Wijn uit Boiurgogne)

Saint-Sernin-du-Plain (Côtes du Couchois)

Côtes du Couchois is het verstilde achterland van de Côte Chalonnaise. Of het onbekende zuiden van de Hautes-Côtes de Beaune, zo je wil. Het kleine wijndistrcit is in ieder geval uniek: steeds glooiend, afwisselend (ook de wijngaarden liggen verspreid) en het landschap toont alle kleuren groen. Je rijdt niet alleen langzaam vanwege de vele bochten in de wegen, maar ook omdat je de rust in plaatsen zoals Saint-Maurice-lès-Couches en Saint-Sernin-du-Plain niet wilt verstoren. Ik volgde de bewegwijzering richting Mazenay, een klein dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Saint Sernin-du-Plain.

Want bovenaan mijn lijst wijnproducenten stond Cave de Mazenay. Dit is geen lokale coöperatie, maar een handelshuis, in 1963 opgericht door de heren Marinot en Verdun. Cave de Mazenay kreeg recent twee impulsen die een boost moeten geven aan de reputatie van de Côtes du Couchois en het handelshuis zelf. Vorig jaar werd het roer van Cave de Mazenay overgenomen door de energieke en sympathieke Aurélien Merle. En het was Aurélien die mij rondleidde binnen het opvallend grote complex. Hij vertelde me dat Cave de Mazenay sinds vorig jaar eigenaar is van de wijngaarden die voorheen in het bezit waren van Château de Couches. De wijn wordt gebotteld onder de naam ‘Blason de Vair’ en deze is ook te koop binnen de muren van het bekende kasteel. Met net zoveel enthousiasme vertelde Aurélien mij over al die andere wijnen uit Bourgogne die onder auspiciën van Cave de Mazenay worden grootgebracht en verkocht.

Cave de Mazenay biedt twee rode streekwijnen aan, om te beginnen met de Côte (zonder ‘s’) du Couchois (2016) ‘Les Parisiennes’. Het is een Bourgogne met een kleine aanloop. De donkerrode wijn biedt een volle, rijke neus. Stevig in de mond. Op het moment dat de tannines lijken te gaan overheersen, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Wat rest is de smaak van geconcentreerd klein rood fruit. De tweede streekwijn is een Côte du Couchois ‘Blasson de Vair’ (l’emblème du Château de Couchois) ‘Cuvée Clin d’Oeil’ (2015). Dat is een mondvol en zo ook de wijn. Hier meer onverbloemd klein rood fruit. Een frisse, zuivere Bourgogne met een vleugje vanille (licht houtachtig in de mond). Deze Bourgogne is verder mooi in balans, heeft een goede structuur. Een aangename en karaktervolle wijn.

Al jaren luidt het devies van Cave de Mazenay: ‘De grands vins à petits prix’. Ik trof een Bouzeron aan voor nog geen zes euro. Een Maranges 1er Cru of een Pouilly-Fuissé kost rond de twaalf euro. Het zijn klassieke, soms stevige Bourgognes. Het pakt bij onder meer de Poully-Fuissé goed uit. Het hout geeft mooie accenten aan het fruit. De Maranges had juist opvallend zachte tannines. Ik vroeg me af of wijn uit Bourgogne in de vorige eeuw zo heeft gesmaakt. Respect voor traditie staat tenslotte hoog in het vaandel van Cave de Mazenay.

Oh ja, die lijst. Bezoek je alleen Couches, dan is Domaine Royet een goed adres om kennis te maken met de plaatselijke wijnen. Het domein maakt ook een verdienstelijke Crémant de Bourgogne. In Saint-Sernin-du-Plain staan de deuren bij Domaine Daniel Magnien voor jou open. Hetzelfde geldt voor Domaine Le Clos Voyen in Saint-Maurice-lès-Couches. Raadpleeg de internetpagina’s van de domeinen voor de openingstijden. Cave de Mazenay is geopend van maandag tot en met zaterdag tussen acht uur in de morgen en zes uur in de avond. Tussen twaalf en twee gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.