Kennismaking met de Côtes du Couchois

Saint-Sernin-du-Plain
Côtes du Couchois rondom Saint-Sernin-du-Plain

Côtes du Couchois is het verstilde achterland van de Côte Chalonnaise. Of het onbekende zuiden van de Hautes-Côtes de Beaune. Het kleine bourgondische wijndistrict is in ieder geval uniek: steeds glooiend, afwisselend (de wijngaarden liggen verspreid) en het landschap vertoont alle kleuren groen. Je rijdt niet alleen langzaam en voorzichtig vanwege de vele bochten in de wegen, maar ook omdat je de rust in plaatsen zoals Saint-Maurice-lès-Couches en Saint-Sernin-du-Plain niet wilt verstoren. Ik volgde de bewegwijzering richting Mazenay, een klein dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Saint Sernin-du-Plain.

Want bovenaan mijn lijst wijnproducenten stond Cave de Mazenay. Dit is geen lokale coöperatie, maar een handelshuis dat in 1963 is opgericht door de heren Marinot en Verdun. Cave de Mazenay kreeg recent twee impulsen die een boost moeten geven aan de reputatie van de Côtes du Couchois en aan het handelshuis zelf. Vorig jaar werd de dagelijkse leiding van Cave de Mazenay overgenomen door de vriendelijke en geëngageerde Aurélien Merle. Het was Aurélien die mij rondleidde binnen het opvallend grote complex. Cave de Mazenay heeft verder samen met de nieuwe eigenaar van Château de Couches de handen ineengeslagen. De wijn van het kasteel wordt nu in Mazenay gebotteld onder de naam ‘Blason de Vair’ en deze is zowel te koop in Cave de Mazenay als binnen de muren van het bekende kasteel. Met net zoveel enthousiasme vertelde Aurélien over al die andere wijnen uit Bourgogne die onder auspiciën van Cave de Mazenay worden grootgebracht, gebotteld en verkocht.

Cave de Mazenay biedt twee districtswijnen aan, om te beginnen met de Côte (zonder ‘s’) du Couchois (2016) ‘Les Parisiennes’. Dit is een Bourgogne met een kleine aanloop. De donkerrode wijn biedt een volle, rijke neus. Stevig in de mond. Op het moment dat de tannines lijken te gaan overheersen, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Wat rest is de smaak van geconcentreerd klein rood fruit. De tweede wijn is een Côte du Couchois ‘Blasson de Vair’ (l’emblème du Château de Couchois) ‘Cuvée Clin d’Oeil’ (2015). Dat is een mondvol en zo ook de wijn. Hier meer onverbloemd klein rood fruit. Een frisse, zuivere Bourgogne met een vleugje vanille (licht houtachtig in de mond). Deze Bourgogne is verder mooi in balans en heeft een goede structuur. Een verrassend attractieve, karaktervolle Bourgogne.

Het devies van Cave de Mazenay luidt al jaren ‘de grands vins à petits prix‘. Ik trof een Bouzeron aan voor nog geen zes euro. Een Maranges 1er Cru of een Pouilly-Fuissé kost rond de twaalf euro. Het zijn klassieke, soms stevige Bourgognes. Het pakt bij onder meer de Pouilly-Fuissé goed uit. Het hout geeft rijke, smaakvolle accenten aan het weldadige fruit en een goede structuur aan de Bourgogne zelf. De Maranges had juist opvallend zachte tannines. Ik vroeg me af of wijn uit Bourgogne in de vorige eeuw zo is grootgebracht en zo heeft gesmaakt. Respect voor traditie staat tenslotte hoog in het vaandel van Cave de Mazenay.

Oh ja, die lijst. Bezoek je alleen Couches, dan is Domaine Royet een goed adres om kennis te maken met de plaatselijke wijnen. Het domein maakt trouwens een prima Crémant de Bourgogne. In Saint-Sernin-du-Plain staan de deuren bij Domaine Daniel Magnien voor jou open. Hetzelfde geldt voor Domaine Le Clos Voyen in Saint-Maurice-lès-Couches. Raadpleeg de internetpagina’s van de domeinen voor de openingstijden c.q. voor het maken van een afspraak. Cave de Mazenay is geopend van maandag tot en met zaterdag: 8.00 – 12.00 uur en 14.00 – 18.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.