Als een pelgrim tussen de wijngaarden

Chablis (Wijn uit Bourgogne)
Chablis: nog 2076 km te gaan tot Santiago de Compostella

Wanneer je vanuit Nederland of België te voet naar Santiago de Compostella pelgrimeert, kun je in het Belgische Namen de Grande Randonnée of Grote Routepad (GR) 654 nemen. Het bourgondische Vézelay is de eerste bestemming van de tweedelige GR 654. Je wandelt in het noorden van Bourgogne eerst door een aantal bekende wijndorpen, zoals Chablis, Irancy en Vézelay zelf. De tweede deel van de GR 654 buigt na Vézelay af richting het westen naar de rivier de Loire om vervolgens via de stad Nevers Bourgogne te verlaten.

Van de GR 654 bestaan twee boekjes uitgegeven door FFRandonnée: van Namen tot Vézelay en vanaf Vézelay tot aan de GR 65 in Zuid-Frankrijk. De GR 65 is de klassieke Franse wandelroute van Le Puy-en-Velay (Haute-Loire) tot net over de Spaanse grens (Roncevaux). Inmiddels zijn er ook wandelboekjes die je van Vézelay naar Le Puy-en-Velay leiden. Een alleraardigste, inspirerende omweg die je in het begin van de route door de bergachtige Morvan leidt.

Tijdens de wandeling van Vézelay naar Le Puy-en-Velay zal van het aanschouwen van wijngaarden geen sprake meer zijn. Die liggen voornamelijk een stuk oostelijker. Duitse pelgrims hebben wat dat betreft meer geluk, want zij pikken in Bourgogne de GR 7 op. In de plaats Arcenant (ten westen van Nuits-Saint-Georges en bekend vanwege de zwarte bes) verlaten ze de GR 7 en buigen zij via de GR 76 naar het zuiden. Met de GR 76 is het mogelijk om in het zuiden van Bourgogne langs de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap Taizé te lopen om vervolgens te arriveren in Cluny met zijn imposante resten van het voormalige benedictijner klooster. Vanaf Cluny pelgrimeert men via gemarkeerde routes (historisch en modern, opgetekend in verschillende boekjes) naar Le Puy-en-Velay om van daaruit de eerder genoemde GR 65 richting de Pyreneeën te bewandelen.

Omdat de GR 76 door en langs de wijngaarden van de Côte d’Or leidt, heeft deze wandelroute in dit bourgondische wijndistrict een aparte status (als een zogenaamde GR de Pays) en zelfs een unieke naam (Le Chemin des Grands Crus). De 87 kilometer lange wandelroute loopt van het noorden van de Côte d’Or (Dijon) tot het zuiden van de Côte de Beaune (Santenay). Wandelaars, zo je wil pelgrims, passeren beroemde wijndorpen zoals Savigny-lès-Beaune, Volnay, Chassagne-Montrachet en eindigen Le Chemin des Grands Crus in Santenay. De GR 76 en Le Chemin des Grands Crus overlappen elkaar voor een groot deel. De verschillen zijn er vooral aan het begin en aan het einde om Le Chemin des Grands Crus een duidelijk begin- en eindpunt te geven. Het begin van Le Chemin des Grands Crus is in het zuiden van Dijon (AOC Marsannay), het einde in Santenay (treinstation). Een GR is altijd te herkennen aan haar wit-rode markering, een GR de Pays aan haar geel-rode markering.

Wanneer de wandelaars het departement Saône-et-Loire binnenlopen, hebben zij Le Chemin des Grands Crus achter zich gelaten en zoeken zij weer de wit-rode markering van de GR 76 op *) richting het zuiden van Bourgogne. Zij zullen allereerst alle appellations villages van de Côte Chalonnaise kunnen aanschouwen. Ten zuiden van Mercurey, in het gehucht Touches, vallen de GR 76 en de GR 7 weer even samen. Binnen de AOC Montagny, waar de GR 7 lichtjes naar het westen afbuigt, blijven de pelgrims de GR 76 trouw tot in Cluny. Zij zien dan de meest westelijke wijngaarden van de Mâconnais. Op weg naar Le Puy-en-Velay mogen de pelgrims zich laven aan Beaujolais.

Van de GR’s 7, 76 en de GRP Le Chemin des Grands Crus bestaan geen boekjes. De routes zijn wel ingetekend op de betrouwbare blauwe IGN-kaarten. De markeringen onderweg worden in het veld goed onderhouden. Soms zie je als markering een gele schelp tegen een blauwe achtergrond. Je loopt dan over een historische route naar Santiago de Compostella. Sinds kort is het bewandelen van Le Chemin des Grands Crus in de Côte d’Or nog gemakkelijker (en leuker) door gebruik te maken van de app Ballades en Bourgogne Côte d Or (warm aanbevolen!).

*) Een technisch loopdetail: Le Chemin des Grands Crus verlaat aan het einde de GR 76 en buigt af naar het bekende wijndorp Santenay, terwijl de GR 76 je via Saint-Aubin, Remigny naar Bouzeron en Rully in de Côte Chalonnaise leidt. Er is een mogelijkheid om van Santenay naar Bouzeron te wandelen. Dit kan via een andere geel-rood gemarkeerde GR de Pays: Au Fil des Vignes et des Vallées. De meeste pelgrims houden simpelweg de GR 76 aan, waarmee genoeg wijnplezier valt te beleven. Ultreia!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.