Grands Jours de Bourgogne 2018 (1er jour)

Grands Jours de Bourgogne’ is een tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn uit Bourgogne (wijnhandelaren, importeurs, slijterijen, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht meer dan 1.000 wijnmakers samen die tegen de 10.000 wijnen presenteerden aan ongeveer 2.500 bezoekers. Een impressie van de eerste dag in Chablis.

Grands Jours de Bourgogne: Chablis (Wijn uit Bourgogne)

De eerste dag in Chablis

Iedere manifestatie in het kader van Grands Jours de Bourgogne droeg een welluidende titel en dat was bij de ouverture niet anders: Les Portes d’Or de la Bourgogne. Tegen de 140 wijnproducten gaven in Chablis acte de présence, net zoals twee coöperaties en de gerenommeerde handelshuizen. Het was druk in de twee nogal kleine tenten, bij de bekende namen drukker, maar je had immer de gelegenheid om met een wijnproducent enkele woorden te wisselen.

Wij waren in Chablis te gast in La Maison de la Vigne et des Vins, de lokale residentie van het organiserende Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne. Met proefglas, dik notitieboekje en potlood in de hand (ging in de loop van de week steeds beter) liep ik langs veel Chablis en weinig Bourgognes uit de (Grand) Auxerrois. Het geïmproviseerde strijdplan voor deze eerste dag was het proeven van zoveel mogelijk ‘generieke’ Chablis.

Het jaar 2016 is naar verluidt geen topjaar voor Chablis. Hugh Johnson: “Hagel, vorst, nog meer hagel en weinig wijn.” Voor liefhebbers van een mineralige, ziltige Chablis toch een jaar om in de gaten te houden. De beste domeinen, zoals Domaine Pinson, wisten er wel raad mee en presenteerden puntgave Chablis uit het boekje. Domaine Long-Depaquit (in bezit van Maison Albert Bichot) wist zelfs een licht romig en bloemig karakter aan de Chablis toe te voegen. Een crowdpleaser, maar ik mocht ‘m wel na menige staligheid die ik aantrof in de versies van andere wijnproducenten.

Van Domaine Durup proefde ik een Chablis die van zien, ruiken tot drinken mij zeer aangenaam verraste. De wijn stond niet in het notitieboekje vermeld: ‘Carré de César’. Het bleek een 1er Cru te zijn en ik stond er niet van te kijken. Ik liep overigens niet voor alle 1er Cru’s warm. Een aantal 1er Cru’s uit 2016 bleek een stuk strenger dan de doorgaans opulente versies uit 2015. Alsof de medewerker van een domein mijn gedachte raadde: “Oui, le 2016, c’est un goût typique.

Hoewel niet in grote getale aanwezig, ze waren er gelukkig wel: domeinen uit de Chablis omringende (Grand) Auxerrois. Hoog op het lijstje deze dag stond het proeven van de meest recente Bourgogne Chitry van Olivier Morin. Morin is sinds mijn bezoek aan Chitry vorig jaar een van mijn favoriete producenten in het noorden van Bourgogne. Met de prijzen van Chablis, die alleen maar omhooggaan, is de Bourgogne Chitry een alternatief om in de gaten te houden. Zeker de twee versies van Morin. Wij mochten de ‘Constance’ uit 2017 proberen. Op het moment van proeven nog niet in de fles. Alvast mijn coup de coeur.

Floris Masson (Domaine du Val Grévin) verdient ten slotte een warme vermelding voor de meest hartelijke ontvangst. Zijn verhelderende uitleg over de wijnen uit Tonnerre en Épineuil maakte duidelijk dat ook buiten Chablis op een bevlogen manier wijn wordt gemaakt. Hij schonk onder meer een Bourgogne Tonnerre ’Champs Boudons’ 2015 (‘vieilles vignes’) in. Zoals meer wijnen eerder die dag: slank en mineralig. Minder complex, wel puur, zuiver met een aantal verleidelijke fruittonen. Mij meteen voorgenomen om tijdens een volgend bezoek aan Bourgogne dit domein te bezoeken. Mijn beeldvorming over Bourgogne Tonnerre behoeft blijkbaar de nodige aanpassingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.