Grands Jours de Bourgogne 2018 (1er jour)

Grands Jours de Bourgogne’ is een tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn uit Bourgogne (wijnhandelaren, importeurs, slijterijen, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht meer dan 1.000 wijnmakers samen die tegen de 10.000 wijnen presenteerden aan ongeveer 2.500 bezoekers. Een impressie van de eerste dag in Chablis.

Grands Jours de Bourgogne I (Wijn uit Bourgogne)
De eerste dag in Chablis

Iedere manifestatie in het kader van Grands Jours de Bourgogne droeg een welluidende titel en dat was bij de ouverture niet anders: Les Portes d’Or de la Bourgogne. Tegen de 140 wijnproducten gaven in Chablis acte de présence, vooral individuele domeinen, maar ook een paar coöperaties en enkele handelshuizen. Het was druk in de twee speciaal voor deze gelegenheid gebouwde tenten, zeker bij de stands van de bekende namen. Je had echter altijd de gelegenheid om met een wijnproducent enkele woorden te wisselen en de gepresenteerde Bourgognes te proeven.

Wij waren de eerste dag van Grands Jours de Bourgogne te gast in La Maison de la Vigne et des Vins, de lokale residentie van het organiserende Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne. Met een mooi gegraveerd proefglas, een dik notitieboekje en een potlood in de hand (ik werd in de loop van de week steeds behendiger) liep ik langs veel Chablis en opvallend weinig Bourgognes uit de (Grand) Auxerrois. Het geïmproviseerde strijdplan voor deze eerste dag was het proeven van zoveel mogelijk ‘generieke’ Chablis.

Het oogstjaar 2016 is volgens vele wijnkenners geen topjaar voor Chablis. Hugh Johnson: “Hagel, vorst, nog meer hagel en weinig wijn.” Voor liefhebbers van een klassieke mineralige, ziltige Chablis toch een jaar om in de gaten te houden. De beste domeinen, zoals Domaine Pinson, weten er wel raad mee en presenteerden puntgave Chablis uit het boekje. Domaine Long-Depaquit (in bezit van Maison Albert Bichot) wist zelfs een licht romig en bloemig karakter aan zijn Chablis toe te voegen. Een crowdpleaser, maar ik mocht ‘m wel na de staligheid die menige Chablis van andere wijnproducenten karakteriseerden.

Van Domaine Durup proefde ik een Chablis die van kijken, ruiken tot proeven mij aangenaam verraste. Deze Chablis stond niet in het notitieboekje vermeld: ‘Carré de César’. Het bleek een 1er Cru te zijn en ik stond er niet van te kijken. Ik liep overigens niet voor alle 1ers Crus warm. Een aantal versies uit 2016 bleek een stuk strenger dan de doorgaans opulente versies uit 2015. Alsof de medewerker van een domein mijn gedachte raadde: “Oui, le 2016, c’est un goût typique.” Maar gelet op soms een bijna perfecte zuurgraad zou het zinvol zijn om een Chablis een aantal jaren in de kelder te bewaren. “Het zal ze zeker goeddoen”, merkte een andere wijnbouwer op.

Hoewel niet in groten getale aanwezig, zij waren er gelukkig wel: domeinen uit de Chablis omringende (Grand) Auxerrois. Hoog op het lijstje deze dag stond het proeven van de meest recente Bourgogne Chitry van Olivier Morin. Morin is sinds mijn bezoek aan Chitry vorig jaar één van mijn favoriete producenten in het noorden van Bourgogne. Met de prijzen van Chablis, die in een rap tempo stijgen, is de witte Bourgogne Chitry een uitstekend alternatief om onder de aandacht te houden. Zeker de twee versies van Morin. Wij mochten reeds kennis maken met de ‘Constance’ uit 2017. Op het moment van proeven nog niet in de fles, maar alvast mijn coup de coeur: mooi wit fruit, kleine witte bloemen en met ranke, kwieke zuren.

Floris Masson (Domaine du Val Grévin) verdient ten slotte een warme vermelding voor een hartelijke ontvangst bij zijn stand. De verhelderende uitleg over de wijnen uit Tonnerre en Épineuil maakte duidelijk dat ook buiten Chablis op een bevlogen manier wijn wordt gemaakt. Hij schonk voor mij onder meer een Bourgogne Tonnerre ’Champs Boudons’ 2015 (‘vieilles vignes’) in. Zoals meer wijnen eerder die dag: slank en mineralig. Minder complex, maar wel aangenaam fris en puur. In het middenpalet ragfijne tonen van wit fruit gevolgd door een zuivere afdronk. Mij meteen voorgenomen om tijdens een volgende bezoek aan Bourgogne dit domein te bezoeken. Mijn beeldvorming over de Tonnerrois dient blijkbaar te worden herzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.