La Vallée des Vaux

La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

La Vallée des Vaux

La Vallée des Vaux ligt tien kilometer ten westen van Chalon-sur-Saône. Neem in Germolles de D48 en je rijdt na het plaatsje Mellecey het groene dal in. Een goede vakantiegids laat dit relatief onbekend charmant stukje Bourgogne niet onvermeld. “Het pittoreske, hooggelegen dal van de Orbize”, schrijft de Groene Michelin Gids. “Landelijker dan hier in het achterland van de Côte Chalonnaise is Bourgondië nergens. Stiller ook niet”, schetst de blauwe ANWB-gids.

In het hart van de vallei vind je de drie Vaux-dorpen (Saint Jean-de-Vaux, Saint Denis-de-Vaux en Saint Mard-de-Vaux), waarvan de wijngaarden voornamelijk de appellation régionale Bourgogne Côte Chalonnaise dragen. De overige wijngaarden zijn veelal de bron voor generieke Bourgogne en Bourgogne Aligoté. Enkele domeinen bieden ook Crémant de Bourgogne aan. Met zijn rond de 350 inwoners is Saint Jean-de-Vaux het grootste van de Vaux-dorpen. Je vindt er een bakker, een kleine markt op woensdag en zelfs een camping met een zwembad. Deze camping heeft sinds kort een verrassend goede keuken en iedereen is welkom. De vrij gemakkelijke lokale wandeling (SJV1) biedt met haar bij vlagen prachtige vergezichten een goede kennismaking met La Vallée des Vaux.

Tussen Mellecey en de drie Vaux-dorpen ligt Saint-Martin-sous-Montaigu. Dit dorp is mede vernoemd naar Château de Montaigu. In de tijd van de Bourgondische hertogen was het een indrukwekkend bouwwerk, nu slechts een ruïne. In La Vallée des Vaux heeft Saint-Martin-sous-Montaigu de belangrijkste wijntroef in handen. Tegen de 30 wijngaarden dragen de appellation village Mercurey. Zes van deze wijngaarden (climats) dragen zelfs de 1er Cru status. Toen aan Mercurey vorig jaar de Saint-Vincent tournante werd toebedeeld, waren ook de smalle straten van Saint-Martin-sous-Montaigu gevuld met duizenden bourgogneliefhebbers.

La Vallée des Vaux is een ideaal stukje Bourgogne om goede wijnen te kopen tegen vriendelijke prijzen. In Saint Denis-de-Vaux (Domaine de l’Évêché) en in Saint Mard-de-Vaux (Domaine du Four Bassot) wonen gastvrije wijnbouwers. In Saint-Jean-de-Vaux is Domaine Chaumont inmiddels de bekendste naam. Minstens zo gastvrij is Monneret Père et Fils in het eerder vermelde Saint Mard-de-Vaux. Hier proefde ik onder meer een heerlijke rode Givry 1er Cru. Hét voorbeeld dat ik aanhaal om te betogen dat het nog kan in Bourgogne: goed (frambozen en kersen omringd door zachte tannines) en goedkoop (precies een tientje).

Niet onlogisch dat in Saint-Martin-sous-Montaigu de meeste wijnbouwers wonen. Aan het centrale plein ligt tegenover het dorpshuis Domaine Narjoux-Normand. Hier worden doorgaans stevige, rustieke Bourgognes gemaakt. Met de opmerking dat ze ieder jaar verfijnder worden. Laat het je sowieso er niet van weerhouden om het domein te bezoeken. Begin met de toegankelijke rode Bourgogne Côte Chalonnaise of met de inmiddels voorbeeldige Bourgogne Aligoté. Van de nieuwe namen in Saint-Martin-sous-Montaigu noem ik Pierre Virot (Domaine Virot) die het domein onlangs van zijn vader overnam en wiens Bourgognes deels bio zijn. Zijn Mercurey 1er Cru ‘Clos de Paradis’ valt regelmatig in de prijzen. Ook hier ben je van harte welkom om te proeven en te kopen, maar alleen na het maken van een telefonische afspraak.

2 gedachten over “La Vallée des Vaux

  1. Pingback: Een week in Bourgogne | WIJN UIT BOURGOGNE

  2. Pingback: Rondom Mercurey | Wijn uit Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.