La Vallée des Vaux

La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

La Vallée des Vaux

De mooie Vallée des Vaux ligt ruim tien kilometer ten westen van Chalon-sur-Saône. Neem in Germolles de D48 en je rijdt na het plaatsje Mellecey het groene dal in. Een goede vakantiegids laat dit relatief onbekend stukje Bourgogne niet onvermeld. “Het pittoreske, hooggelegen dal van de Orbize”, schrijft de Groene Michelin Gids. “Landelijker dan hier in het achterland van de Côte Chalonnaise is Bourgondië nergens. Stiller ook niet”, schetst de blauwe ANWB-gids.

In het midden van de vallei vind je drie Vaux-dorpjes (Saint Jean-de-Vaux, Saint Denis-de-Vaux en Saint Mard-de-Vaux), waarvan de wijngaarden voornamelijk de appellation Côte Chalonnaise dragen. De overige wijngaarden zijn veelal de bron voor generieke Bourgogne en Aligoté. Enkele domeinen bieden ook Crémant de Bourgogne aan. Met zijn rond de 350 inwoners is Saint Jean-de-Vaux het grootste van de Vaux-dorpjes. Je vindt er een bakker, een kleine markt op woensdag en zelfs een camping. De lokale wandeling (SJV1) biedt met haar bij vlagen prachtige vergezichten een goede kennismaking met La Vallée des Vaux.

Tussen Mellecey en de drie Vaux-dorpjes ligt Saint-Martin-sous-Montaigu. Dit plaatsje is vernoemd naar Château de Montaigu. In de tijd van de Bourgondische hertogen was het een groots bouwwerk, nu slechts een ruïne. In La Vallée des Vaux heeft Saint-Martin-sous-Montaigu de belangrijkste wijntroef in handen. Tegen de 30 lieux-dits dragen de appellation Mercurey. Zes van deze lieux-dits hebben zelfs een 1er cru-status. Toen aan de appellation Mercurey vorig jaar de Saint-Vincent tournante werd toebedeeld, waren ook de straten van Saint-Martin-sous-Montaigu gevuld met honderden wijnliefhebbers.

La Vallée des Vaux is een ideaal stukje Bourgogne om goede en goedkope wijn te kopen. In Saint Denis-de-Vaux (Domaine de l’Évêché) en in Saint Mard-de-Vaux (Domaine de Four Bassot) wonen gastvrije wijnbouwers, waarbij je overdag zonder afspraak kunt binnenlopen. In Saint-Jean-de-Vaux is Domaine Chaumont inmiddels de bekendste naam. Minstens zo gastvrij is het nieuwe Domaine Monneret in Saint Mard-de-Vaux. Hier proefde ik onder meer een mooie rode Givry 1er cru. Hét voorbeeld dat ik aanhaal om te betogen dat het écht kan in Bourgogne: goed (heerlijke frambozen en kersen) en goedkoop (een tientje).

Niet onlogisch dat in Saint-Martin-sous-Montaigu de meeste wijnbouwers wonen. Aan het centrale plein ligt tegenover het dorpshuis Domaine Narjoux-Normand. Daar wordt een stevige Bourgogne gemaakt. Laat het je er niet van weerhouden om het domein te bezoeken. De wijnen zijn namelijk zo goed dat ze, na blind te zijn geproefd, vaak terecht komen in de verkoop bij La Maison des Vin in Chalon-sur-Saône. Begin met de toegankelijke rode Bourgogne of met de Aligoté. Van de nieuwe namen in Saint-Martin-sous-Montaigu noem ik Pierre Virot (Domaine Virot), die het domein onlangs van zijn vader overnam en wiens Bourgogne en Mercurey (village en 1er cru) helemaal bio zijn. Proeven en kopen hier na afspraak.

One thought on “La Vallée des Vaux

  1. Pingback: Een week in Bourgogne | WIJN UIT BOURGOGNE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.