La Vallée des Vaux

La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnaise

La Vallée des Vaux ligt ruim tien kilometer ten westen van Chalon-sur-Saône. Neem in Germolles de D48 en je rijdt na het plaatsje Mellecey het groene dal in. Een goede vakantiegids laat dit relatief onbekend stukje Bourgogne niet onvermeld. “Het pittoreske, hooggelegen dal van de Orbize”, schrijft de Groene Michelin Gids. “Landelijker dan hier in het achterland van de Côte Chalonnaise is Bourgondië nergens. Stiller ook niet”, schetst de blauwe ANWB-gids. Met enige bedrijvigheid hier en daar zou ik liever ‘verstild’ willen zeggen.

In het hart van La Vallée des Vaux vind je de drie Vaux-dorpen (Saint Jean-de-Vaux, Saint Denis-de-Vaux en Saint Mard-de-Vaux), waar de wijngaarden voornamelijk zijn geclassificeerd als AOC Bourgogne Côte Chalonnaise. De overige wijngaarden zijn bron voor generieke rode en witte Bourgognes en de niet te versmaden Bourgogne Aligoté. Met zijn rond de 350 inwoners is Saint Jean-de-Vaux het grootste van de Vaux-dorpen. Je vindt er een bakker, een kleine markt op woensdag en een camping met een zwembad. Deze camping heeft met een nieuwe eigenaar een verrassend goede keuken. Iedereen is welkom. De lokale wandeling (SJV1), die in het centrum van het dorp begint, biedt met haar bij vlagen prachtige vergezichten een goede kennismaking met La Vallée des Vaux.

Tussen Mellecey en de drie Vaux-dorpen ligt Saint-Martin-sous-Montaigu. Dit dorp is deels vernoemd naar Château de Montaigu. In de tijd van de bourgondische hertogen was het een indrukwekkend bouwwerk, nu slechts een ruïne. Het vergt een kleine klim naar de resten van het kasteel. Volg de wit-rode markering van de GR 7/76 richting het noorden (beide GR’s vallen hier samen). In La Vallée des Vaux heeft Saint-Martin-sous-Montaigu de belangrijkste wijntroef in handen. Tegen de 30 climats (wijngaarden) dragen de classificatie AOC Mercurey. Zes van deze climats zijn zelfs geclassificeerd als 1er Cru. Toen aan de AOC Mercurey vorig jaar de Saint-Vincent Tournante werd toebedeeld, waren ook de smalle straten van Saint-Martin-sous-Montaigu gevuld met duizenden liefhebbers van wijnen uit de AOC Mercurey.

La Vallée des Vaux is een ideaal stukje Bourgogne om goede wijnen te kopen tegen vriendelijke prijzen. In Saint Denis-de-Vaux (Domaine de l’Évêché) en in Saint Mard-de-Vaux (Domaine du Four Bassot) wonen gastvrije wijnbouwers. Ook bijzonder gastvrij is het domein Monneret Père et Fils dat ook in Saint Mard-de-Vaux is gevestigd. Hier proefde en kocht ik onder meer een heerlijke rode Givry 1er Cru. Hét voorbeeld dat ik aanhaal om te betogen dat het nog kan in Bourgogne: heel goed (de smaak van rijpe frambozen en kersen omringd door zachte tannines) en goedkoop (een tientje). Het domein vindt het prettig wanneer een bezoek van tevoren wordt aangekondigd. In Saint-Jean-de-Vaux is het vreemd genoeg dun gezaaid met domeinen. Soms zie ik enige reuring bij Domaine Chaumont, maar ik ken het domein en zijn Bourgognes verder niet. Michel Isaïe, ooit één van de beste wijnbouwers in La Vallée des Vaux, sloot een jaar of tien geleden de deuren van zijn domein. De goede man bleef voor een deel wat hij reeds was: burgemeester van Saint-Jean-de-Vaux.

Niet onlogisch dat in Saint-Martin-sous-Montaigu de meeste wijnbouwers wonen. Aan het centrale plein ligt tegenover het dorpshuis Domaine Narjoux-Normand. Hier werden tot voor kort vrij stevige, rustieke Bourgognes gemaakt. Met de opmerking dat ze ieder jaar verfijnder zijn geworden, nu de zoon het domein stapsgewijs van zijn vader overneemt. Begin met de toegankelijke rode Bourgogne Côte Chalonnaise of met de inmiddels voorbeeldige Bourgogne Aligoté. De rode Mercurey is ook een vertrouwde keuze.

Van de nieuwe namen in Saint-Martin-sous-Montaigu noem ik Pierre Virot (Domaine Virot) die het domein (4.6 ha) na een eerder leven als leraar in 2012 van zijn vader overnam en wiens Bourgognes grotendeels bio zijn gecertificeerd (Ecocert). Zijn weergaloze Mercurey 1er Cru ‘Clos de Paradis’ valt regelmatig in de prijzen. De Mercurey 1er Cru ‘Clos des Montaigu’ (2018) schopte het tot de Sélection Guide Hachette 2021. Ook bij dit domein ben je van harte welkom, maar alleen na het maken van een telefonische afspraak of na het sturen van een e-mail. Vervolgens neemt Pierre wel de tijd om jou alles te vertellen over zijn charmante domein en zijn innemende Bourgognes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.