La Vallée des Vaux

La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnaise

La Vallée des Vaux ligt ruim tien kilometer ten westen van Chalon-sur-Saône. Neem in Germolles de D48 en je rijdt na het plaatsje Mellecey het groene dal in. Een goede vakantiegids laat dit relatief onbekend stukje Bourgogne niet onvermeld. “Het pittoreske, hooggelegen dal van de Orbize”, schrijft de Groene Michelin Gids. “Landelijker dan hier in het achterland van de Côte Chalonnaise is Bourgondië nergens. Stiller ook niet”, schetst de blauwe ANWB-gids.

In het hart van de vallei vind je de drie Vaux-dorpen (Saint Jean-de-Vaux, Saint Denis-de-Vaux en Saint Mard-de-Vaux), waarbinnen de wijngaarden voornamelijk zijn geclassificeerd als AOC Bourgogne Côte Chalonnaise. De overige wijngaarden zijn bron voor generieke rode en witte Bourgognes en de niet te versmaden Bourgogne Aligoté. Enkele domeinen bieden ook Crémant de Bourgogne aan, meer uitzondering dan regel. Met zijn rond de 350 inwoners is Saint Jean-de-Vaux het grootste van de Vaux-dorpen. Je vindt er een bakker, een kleine markt op woensdag en zelfs een camping met een zwembad. Deze camping heeft sinds kort een verrassend goede keuken en iedereen is welkom. De lokale wandeling (SJV1), die in het centrum van het dorp begint, biedt met haar bij vlagen prachtige vergezichten een goede kennismaking met La Vallée des Vaux.

Tussen Mellecey en de drie Vaux-dorpen ligt Saint-Martin-sous-Montaigu. Dit dorp is deels vernoemd naar Château de Montaigu. In de tijd van de bourgondische hertogen was het een indrukwekkend bouwwerk, nu slechts een ruïne. In La Vallée des Vaux heeft Saint-Martin-sous-Montaigu de belangrijkste wijntroef in handen. Tegen de 30 wijngaarden dragen de AOC Mercurey. Zes van deze wijngaarden (climats) dragen zelfs de 1er Cru status. Toen aan Mercurey vorig jaar de Saint-Vincent tournante werd toebedeeld, waren ook de smalle straten van Saint-Martin-sous-Montaigu gevuld met duizenden Bourgogneliefhebbers.

La Vallée des Vaux is een ideaal stukje Bourgogne om goede wijnen te kopen tegen vriendelijke prijzen. In Saint Denis-de-Vaux (Domaine de l’Évêché) en in Saint Mard-de-Vaux (Domaine du Four Bassot) wonen gastvrije wijnbouwers. In Saint-Jean-de-Vaux is Domaine Chaumont inmiddels de bekendste naam. Minstens zo gastvrij is Monneret Père et Fils in het eerder vermelde Saint Mard-de-Vaux. Hier proefde en kocht ik onder meer een heerlijke rode Givry 1er Cru. Hét voorbeeld dat ik aanhaal om te betogen dat het nog kan in Bourgogne: goed (de smaak van rijpe frambozen en kersen met zachte tannines op de achtergrond) en goedkoop (een tientje). Het domein vindt het prettig wanneer je je bezoek van tevoren aankondigt.

Niet onlogisch dat in Saint-Martin-sous-Montaigu de meeste wijnbouwers wonen. Aan het centrale plein ligt tegenover het dorpshuis Domaine Narjoux-Normand. Hier worden vrij stevige, rustieke Bourgognes gemaakt. Met de opmerking dat ze ieder jaar verfijnder worden nu zoon het domein langzamerhand van vader overneemt. Begin met de toegankelijke rode Bourgogne Côte Chalonnaise of met de inmiddels voorbeeldige Bourgogne Aligoté.

Van de nieuwe namen in Saint-Martin-sous-Montaigu noem ik graag Pierre Virot (Domaine Virot) die het domein (4.6 ha) na een eerder leven als leraar in 2012 van zijn vader overnam en wiens Bourgognes sinds 2018 stuk voor stuk bio zijn. Zijn weergaloze Mercurey 1er Cru ‘Clos de Paradis’ valt regelmatig in de prijzen. Ook hier ben je van harte welkom, maar alleen na het maken van een telefonische afspraak. Vervolgens neemt Pierre dan wel alle tijd om jou alles te vertellen over zijn domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.