Een mystiek moment in Vézelay

Vézelay (Wijn uit Bourgogne)
Vézelay

De betekenis van het woord ‘spiritualiteit’ is door de eeuwen heen veranderd en verwaterd. Heden ten dage heeft iedereen bij spiritualiteit wel een andere gedachte. Ik werd getroffen door het idee dat spiritualiteit een reis is van A naar B, waarbij B iets ‘groters’ of ‘hogers’ is, ofwel werelds ofwel transcendentaal. Er zijn tijdens die reis echter momenten dat je uitrust en tevreden bent met het hier en nu. Je kunt dan als het ware je even vereenzelvigen met dat groter of hoger doel. Dat is volgens mij een mystiek moment. De reis of de spiritualiteit doet er even niet toe. En dat brengt mij in het bourgondische Vézelay.

In Vézelay zoeken pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella voor een moment rust en geborgenheid. Tijdens mijn eerste verblijf in Vézelay (als pelgrim) wandelde ik na de avondmaaltijd naar de baseliek Sainte-Marie-Madeleine. De stilte in Vézelay was zo indrukwekkend dat het een ongekend gevoel van innerlijke rust teweeg bracht. Ik was tevreden over wat ik had bereikt en voor het eerst tijdens mijn pelgrimage was er geen aandrang of noodzaak om over de verdere tocht na te denken. Het deed er even niet toe.

De wijngaarden rondom Vézelay behoren tot het meest zuidelijke puntje van de zogenaamde ‘Grand Auxerrois’. Voor witte wijn wordt voornamelijk de chardonnay druif aangeplant. En het is de chardonnay druif die rondom Vézelay met een kwalitatieve opmars bezig is. Vorig jaar werd aangekondigd dat witte wijn uit Vézelay zich een heuse appellation village mag noemen. Het was ‘Bourgogne Vézelay’, laat vanaf nu ‘Bourgogne’ maar weg. De pinot noir druif tref je minder aan in de wijngaarden. Men maakt er rode wijn van en een beetje rosé. Wijn van de pinot noir druif blijft als ‘Bourgogne’ geclassificeerd. Teken ik snel aan dat ook menig rode Vézelay mij tot op heden heeft gecharmeerd.

Domaine de la Cadette (Saint-Père) is een vermelding waard, net zoals Hugh Johnson dat ieder jaar doet in zijn wijngids. Voor wijn uit Vézelay blijf ik verder in Nederland en ga ik naar Wijnkoperij de Loods in Ginneken bij Breda. Gelet op de sobere inrichting met alleen maar (geopende) dozen wijn, is deze winkel het beste te vergelijken met een verkoopruimte van een domein in Bourgogne. In het assortiment van deze wijnwinkel tref je een rode en witte (Bourgogne) Vézelay van Domaine Montanet-Thoden aan, een domein dat deels zijn oorsprong vond in Domaine de la Cadette.

De witte Vézelay van Domaine Montanet-Thoden is weldadig vanwege het voluptueuze fruit, door en door bourgondisch vanwege de verfijnde mineraliteit. Grootheidswaanzin past niet in Vézelay en deze Bourgogne blijft mede door zijn puurheid en zuiverheid keurig op twee benen staan. Meer nog, wanneer er een wijn van dit formaat op tafel staat, denk je niet meer aan een Chablis, Meursault of Pouilly-Fuissé. De rest uit de Bourgogne doet er namelijk even niet toe. Dat is inmiddels de verdienste van de beste witte wijnen uit Vézelay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.