Een mystiek moment in Vézelay

Een vredig moment in Vézelay (Wijn uit Bourgogne)

Februari-rust in Vézelay

De betekenis van het begrip ‘spiritualiteit’ is door de eeuwen heen veranderd en verwaterd. Heden ten dage heeft iedereen bij spiritualiteit wel een andere gedachte. Ik werd getroffen door het idee dat spiritualiteit een reis is van A naar B, waarbij B iets ‘groters’ of ‘hogers’ is, al dan niet werelds of trans-cendentaal. Er zijn tijdens die reis echter momenten dat je uitrust en tevreden bent. Je kunt dan als het ware je even vereenzelvigen met dat groter of hoger doel. Dat is volgens mij een mystiek moment. De reis of spiritualiteit doet er even niet toe. En dat brengt mij bij Vézelay.

In Vézelay zoeken pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella voor een moment rust en geborgenheid. Tijdens mijn eerste verblijf in Vézelay (als pelgrim) wandelde ik na de avondmaaltijd naar de basiliek Sainte-Marie-Madeleine. De stilte in Vézelay was zo indrukwekkend dat het een ongekend gevoel van innerlijke rust teweeg bracht. Ik was tevreden over wat ik had bereikt en voor het eerst tijdens mijn pelgrimage was er geen aandrang of noodzaak om over de verdere tocht na te denken. Het deed er even niet toe.

De wijngaarden rondom Vézelay behoren tot het meest zuidelijke puntje van de Grand Auxerrois. Voor witte wijn wordt vooral chardonnay aangeplant. En het is de chardonnay die rondom Vézelay met een kwalitatieve opmars bezig is. Vorig jaar werd aangekondigd dat deze witte wijn zich een appellation village mag noemen. Het was ‘Bourgogne Vézelay’, laat vanaf nu ‘Bourgogne’ maar weg. De pinot noir tref je schaarser aan in de wijngaarden. Men maakt er rode wijn van en een beetje rosé. Wijn van pinot noir wordt als ‘Bourgogne’ gelabeld. Teken ik snel aan dat menig rode Vézelay mij tot op heden ook heeft gecharmeerd.

Domaine de la Cadette (Saint-Père) is een vermelding waard, net zoals Hugh Johnson dat ieder jaar doet in zijn wijngids. Voor wijn uit Vézelay blijf ik verder in Nederland en ga ik naar Wijnkoperij de Loods in Ginneken bij Breda. Een bezoek aan deze winkel is te vergelijken met het gevoel dat je ondervindt wanneer je in Bourgogne een domein binnenstapt. Men verkoopt onder meer een rode en witte Vézelay van Domaine Montanet-Thoden, een domein dat deels zijn oorsprong vond in Domaine de la Cadette.

De witte Vézelay van Domaine Montanet-Thoden is indrukwekkend, rijk, spannend, waarbij je je afvraagt: is het fruit niet te veel van het goede? Nee, deze Vézelay blijft door zijn zuiverheid op twee benen staan. Meer nog, wanneer er een wijn van dit formaat voor je staat, denk je niet aan een Meursault of een Pouilly-Fuissé. De rest doet er namelijk even niet toe. Dat is de inmiddels de verdienste van de beste wijnen uit Vézelay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.