De rode bubbels van Guy Chaumont

Domaine Guy Chaumont, Rosey. Rouge Bulles (Wijn uit Bourgogne)

Xavier rijdt en ik zit naast hem. Xavier is de eigenaar van de Bourgondische residentie waar ik twee keer per jaar verblijf. Als kenner van het internet onderhoudt hij onder meer een blog om Zuid-Bourgogne te promoten. Ik mag af en toe een kleine bijdrage leveren. Hij noemt mij in die blog inmiddels ami. Laat ik veronderstellen dat wij het goed met elkaar kunnen vinden. Wij gaan samen wijn kopen bij Domaine Chaumont in Rosey. Een bezoek aan Guy Chaumont is seulement sur RDV, dus had Xavier telefonisch een afspraak met Guy gemaakt. Guy leest nooit zijn e-mail. ’t Is maar dat je het weet.

Xavier koopt zijn wijn het liefst bij biologische wijnboeren. Hij zweert al jaren bij de Crémant de Bourgogne (rosé brut) van Guy Chaumont die hij daar met de dozen haalt. Ik ben nog niet zo ver om biologische wijn per definitie te prefereren. Ik wil wel dat wijn op een eerlijke, fatsoenlijke manier wordt grootgebracht. Om met een helikopter boven een wijngaard te hangen om vervolgens bakken met pesticiden te lossen? Ik zag het voor de eerste keer in de Champagne en mijn naïeve ziel schrok zich wezenloos. Ik weet dat het ook in Bourgogne gebeurt. Er zijn zelfs individuen die er een filmpje van maken en het met misplaatste trots op YouTube plaatsen. “Méchant”, zou Xavier met het nodige understatement zeggen.

Zelfs voor Xavier, die dit deel van de Côte Chalonnaise goed kent, was het nog even dolen in het kleine Rosey met zijn kronkelige weggetjes. Plotseling herkende hij het domein van Guy Chaumont. We reden het erf op en nog voordat wij uit de auto stapten, kwam Guy ons tegemoet. Xavier stelde mij aan Guy voor en toen Guy hoorde dat ik uit Nederland kwam, begon hij meteen enthousiast te vertellen over zijn recente bezoek aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ik voelde me meteen thuis. Dat heb ik tegenwoordig snel in Bourgogne.

Guy leidde ons naar binnen en ging achter zijn geïmproviseerde bar van zijn proeflokaal staan. Hij zette drie glazen voor ons neer. Wat wij wilden proeven? “Le rouge”, zei Xavier meteen. Daar was ik verder oké mee, omdat ik in de Côte Chalonnaise meer bekend ben met wit en sowieso relatief onbekend met Givry. Guy presenteerde als eerste een fruitige Givry. Xavier zocht naar woorden in termen van ‘goed, maar niet in mijn straat’. Ik nam het woord door te zeggen dat ik de wijn uitstekend vond, eentje die je bij iedere gelegenheid kunt drinken. Guy schonk ons vervolgens een Givry ‘En Boutons’ in. Ik wilde hem te vragen of de naam van deze rode Givry een lieuxdit of een cuvée betrof. Xavier was me voor en sprak een “c’est bon” uit. Het was inderdaad een voltreffer: mooi geconcentreerd fruit, strak in het glas. Nu al smaakvol met voldoende fruit. Maar ook met nog voldoende potentieel om nog enkele jaren te groeien in de fles. ‘En Boutons’ is overigens een cuvée.

Guy had ten slotte voor ons nog een verrassing in petto. Hij presenteerde met overduidelijk plezier zijn Rouges Bulles. Deze donkerrode Crémant de Bourgogne bestaat uit 2/3 deel gamay en 1/3 deel pinot noir, een bubbelende Bourgogne Passetoutgrain. Wat mij fascineerde, was vooral wat je niet proefde. Je verwacht met die donkerrode kleur een mondvol zoete cassis. Nee, het was een mooie blancs de noir ervaring met een mousse van veel klein rood en blauw fruit. Ik liet mij spontaan ontvallen dat dit een van de meest feestelijke dranken was die ik ooit had gezien én gedronken. Beide heren knikten instemmend. Feest het was bij Domaine Chaumont in Rosey.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.