Een nieuwe appellation: Bourgogne Côte d’Or

Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)
Nuits-Saint-Georges

In de loop van 2019 kun je op etiketten van flessen Bourgognes de naam van een nieuwe appellation régionale aantreffen: Bourgogne Côte d’Or (met druiven vanaf de oogst in 2017). Het productiegebied van Bourgogne Côte d’Or valt binnen de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (tezamen: Côte d’Or). Heb je druiven binnen de Côte d’Or die om de een of andere reden buiten een bekende appellation village vallen (te jonge leeftijd, ligging wijngaard, dichtheid van beplanting), goede kans dat ze nu wel vallen binnen deze nieuwe classificatie. Verwacht rond twee derde deel rood (pinot noir druif) tegen één derde deel wit (chardonnay druif).

De naam van de nieuwe appellation régionale is treffend gekozen en lift mee met de naambekendheid van de Côte d’Or, waarvan de unieke climats sinds 2015 behoren tot het culturele erfgoed van de Unesco. Wij krijgen met deze appellation een ‘the best of the rest’ uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune voorgeschoteld (een blend met druiven uit beide Côtes is toegestaan). Al met al betreft het een upgrade van wijngaarden in de buurt van de steden en dorpen en rondom de A6 (klik voor kaartje) die voorheen als AOC Bourgogne werden geclassificeerd. Er blijft binnen de Côte d’Or een rest over die onder de naam AOC Bourgogne blijft geclassificeerd. Het gaat hierbij vooral om de meer hoger gelegen wijngaarden in het westen van de Côte d’Or en laaggelegen wijngaarden ten oosten van de D974. Andere wijndistricten uit de Côte d’Or (bijvoorbeeld de Châtillonnais) doen ook niet mee.

Vooraanstaande media zijn over het algemeen terughoudend (Decanter), om niet te zeggen rondom kritisch (wine-searcher) over de nieuwe AOC Bourgogne Côte d’Or. Ook bekende wijnproducenten in de Côte d’Or zijn niet al te enthousiast en richten hun bezwaar vooral tegen het loslaten van het belang van terroir, een zo belangrijk cultuurgoed binnen de Bourgogne. Daarentegen zijn handelshuizen met hun grote volumes en de mogelijkheid om cuvées samen te stellen uiteraard gebaat bij deze nieuwe bourgondische variëteit.

Voor de liefhebbers van de Bourgogne betekent het een grotere keuze binnen het middensegment Bourgognes. Dient hierbij te worden vermeld dat voor de nieuwe appellation régionale enkele euro’s meer dan voor een generieke Bourgogne zal worden gevraagd. Mochten we onder deze nieuwe naam mooie exemplaren tegenkomen, laten we het met elkaar delen. Het gaat ongetwijfeld gebeuren, want wat de oogst uit 2017 betreft: “La Bourgogne est enthousiaste.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.