Een nieuwe appellation: Bourgogne Côte d’Or

Nuits-Saint-Georges vlak voor de oogst 2017 - Côte de Nuits (Wijn uit Bourgogne)

Nuits-Saint-Georges

In de loop van 2019 kun je op etiketten van Bourgognes de naam van een nieuwe appellation régionale aantreffen: Bourgogne Côte d’Or (druiven vanaf de oogst in 2017). Het productiegebied van Bourgogne Côte d’Or valt binnen de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (tezamen: Côte d’Or). Heb je druiven binnen de Côte d’Or die om de een of andere reden buiten een bekende appellation village vallen (te jonge leeftijd, ligging, dichtheid van beplanting), goede kans dat ze nu wel vallen binnen deze nieuwe classificatie. Verwacht rond twee derde rood (pinot noir) tegen een derde wit (chardonnay).

De naam van de nieuwe appellation is treffend gekozen en lift tevens mee met het gegeven dat de Côte d’Or sinds 2015 binnen het erfgoed van de Unesco valt. Wij krijgen met deze benaming een ‘the best of the rest’ uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune voorgeschoteld (een blend met beide Côtes is toegestaan). Het betreft vooral wijngaarden in de buurt van de steden en dorpen en rondom de A6 (zie kaartje). Er blijft binnen de Côte d’Or een ‘rest‘ over die onder de naam ‘Bourgogne’ blijft geclassificeerd. Het gaat hier vooral om de meer hoger gelegen wijngaarden in het westen van de Côte d’Or. Andere wijndistricten in het departement Côte d’Or, zoals de Châtillonnais en de Coteaux-de-l’Auxois, doen niet mee met de nieuwe appellation.

Vooraanstaande media zijn over het algemeen terughoudend (Decanter), om niet te zeggen regelrecht kritisch (wine-searcher) over de nieuwe appellation. Het wordt sowieso een beetje druk in het middensegment van de piramide nu Bourgogne Côte d’Or als appellation régionale zo dicht tegen sommige appellations villages (bijvoorbeeld Côte de Beaune-Villages) aanschuift. Handelshuizen met hun grote volumes zijn natuurlijk gebaat bij de nieuwe appellation. Bekende producenten in de Côte d’Or zijn minder enthousiast en richten hun bezwaar vooral tegen het loslaten van het belang van terroir, een zo belangrijk cultuurgoed in Bourgogne.

Voor de klant betekent het in ieder geval een grotere keuze binnen dat middensegment van Bourgognes. Dient te worden vermeld dat voor de nieuwe appellation enkele euro’s meer dan voor een generieke Bourgogne zal worden gevraagd. Mochten we onder deze nieuwe naam mooie Bourgognes tegenkomen, laten we het met elkaar delen. Het gaat ongetwijfeld gebeuren, want wat de oogst 2017 betreft: “La Bourgogne est enthousiaste.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.