Een nieuwe appellation: Bourgogne Côte d’Or

Nuits-Saint-Georges vlak voor de oogst 2017 - Côte de Nuits (Wijn uit Bourgogne)

Nuits-Saint-Georges

Vanaf de oogst 2017 kun je op de etiketten van wijnflessen de naam van een nieuwe appellation aantreffen: Bourgogne Côte d’Or. Het productiegebied van Bourgogne Côte d’Or valt binnen, de naam zegt het al, Côte de Nuits en Côte de Beaune (tezamen: Côte d’Or). Heb je druiven in de Côte d’Or die om de een of andere reden buiten de appellation villages vallen (te jonge leeftijd, ligging, dichtheid van beplanting), goede kans dat ze nu wel vallen onder deze nieuwe classificatie. De wijn die je in je glas hebt, is naar verluidt beter dan een generieke Bourgogne, maar de druiven voldoen dus niet aan de gemeentekwaliteit.

Wij krijgen met deze nieuwe appellation een ‘the best of the rest’ uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune aangeboden (een blend met beide Côtes is toegestaan). Het betreft wijngaarden in de buurt van de steden en dorpen en rondom de A6. De naam van de nieuwe appellation is treffend gekozen. Het wijngebied Côte d’Or valt sinds 2015 tenslotte binnen het erfgoed van de Unesco. Er blijft binnen de Côte d’Or een ‘rest’ over die onder de naam ‘Bourgogne’ blijft geclassificeerd. Het gaat hier vooral om de meer hoger gelegen wijngaarden in het westen van de Côte d’Or. Andere wijngebieden in het departement Côte d’Or, zoals de Châtillonnais en de Coteaux-de-l’Auxois, mogen ook niet meedoen.

Vooraanstaande media zijn nog een beetje terughoudend (Decanter), om niet te zeggen regelrecht kritisch (wine-searcher) over de nieuwe appellation. Het wordt sowieso een beetje druk in het middenveld van de piramide, nu Bourgogne Côte d’Or als beste regionale appellation zo dicht tegen sommige appellation villages (bijvoorbeeld Côte de Beaune-Villages) aanschuift. Handelshuizen met hun grote volumes zijn natuurlijk gebaat bij de nieuwe appellation. De beste producenten in de Côte d’Or zijn minder enthousiast en richten hun bezwaar vooral tegen het feit dat het belang van terroir, een zo belangrijk cultuurgoed in Bourgogne, wordt losgelaten. Voor de klant betekent het een grotere keuze binnen het relatief goedkopere segment van Bourgognes. Dient te worden vermeld dat voor de nieuwe appellation enkele euro’s meer zal worden gevraagd dan voor een generieke Bourgogne.

Benieuwd hoe snel de nieuwe appellation Bourgogne Cote d’Or in Nederland (en in België) verkrijgbaar is en vooral door welke producenten deze wordt aangeboden. De nieuwe naam heeft namelijk een oude boodschap: op het etiket kijken van welk domein of handelshuis de wijn afkomstig is. Mochten we pareltjes tegenkomen, laten we dat dan met elkaar delen. Dat gaat ongetwijfeld gebeuren, want wat de oogst 2017 betreft: “La Bourgogne est enthousiaste.”

One thought on “Een nieuwe appellation: Bourgogne Côte d’Or

  1. Pingback: Maranges: het buitenbeentje? | WIJN UIT BOURGOGNE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.