Een nieuwe appellation: Bourgogne Côte d’Or

Nuits-Saint-Georges vlak voor de oogst 2017 - Côte de Nuits (Wijn uit Bourgogne)

Nuits-Saint-Georges

In de loop van 2019 kun je op de etiketten van Bourgogne-wijnen de naam van een nieuwe appellation régionale aantreffen: Bourgogne Côte d’Or (de wijn dateert vanaf de oogst uit 2017). Het productiegebied van Bourgogne Côte d’Or valt binnen, de naam zegt het al, de Côte de Nuits en de Côte de Beaune (tezamen: Côte d’Or). Heb je druiven binnen de Côte d’Or die om de een of andere reden buiten een appellation villages vallen (te jonge leeftijd, ligging, dichtheid van beplanting), goede kans dat ze nu wel vallen onder deze nieuwe classificatie. Verwacht rond twee derde rood (pinot noir) tegen een derde wit (chardonnay).

De naam van de nieuwe appellation is treffend gekozen. Het wijngebied Côte d’Or valt sinds 2015 tenslotte binnen het erfgoed van de Unesco. Wij krijgen met deze nieuwe benaming een ‘the best of the rest’ uit de Côte de Nuits en de Côte de Beaune aangeboden (een blend met beide Côtes is toegestaan). Het betreft wijngaarden in de buurt van de steden en dorpen en rondom de A6 (zie kaartje). Er blijft binnen de Côte d’Or een ‘rest’ over die onder de naam ‘Bourgogne’ blijft geclassificeerd. Het gaat hier vooral om de meer hoger gelegen wijngaarden in het westen van de Côte d’Or. Andere wijngebieden in het departement Côte d’Or, zoals de Châtillonnais en de Coteaux-de-l’Auxois, doen niet mee.

Vooraanstaande media zijn in het algemeen kritisch of terughoudend (Decanter), om niet te zeggen regelrecht kritisch (wine-searcher) over de nieuwe appellation. Het wordt sowieso een beetje druk in het middensegment van de piramide nu Bourgogne Côte d’Or als appellation régionale zo dicht tegen sommige appellations villages (bijvoorbeeld Côte de Beaune-Villages) aanschuift. Handelshuizen met hun grote volumes zijn natuurlijk gebaat bij de nieuwe appellation. De beste producenten in de Côte d’Or zijn minder enthousiast en richten hun bezwaar vooral het loslaten van het belang van terroir, een zo belangrijk cultuurgoed in Bourgogne.

Voor de klant betekent het in ieder geval een grotere keuze binnen dat middensegment van Bourgognes. Dient te worden vermeld dat voor de nieuwe appellation enkele euro’s meer zal worden gevraagd dan voor een generieke Bourgogne. Mochten we pareltjes tegenkomen, laten we dat dan met elkaar delen. En dat gaat ongetwijfeld gebeuren, want wat de oogst 2017 betreft: “La Bourgogne est enthousiaste.”

Een gedachte over “Een nieuwe appellation: Bourgogne Côte d’Or

  1. Pingback: Maranges: het buitenbeentje? | WIJN UIT BOURGOGNE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.