Een witte kerst in Zuid-Bourgogne

Een aantal losse aantekeningen die ik het afgelopen jaar maakte. Over een tweetal appellations in de Côte Chalonnaise. Vervolgens naar het zuiden, naar de Mâconnais. Wij houden het laagdrempelig (winkel, coöperatie, een vriendelijk domein) en wij houden het wit (100% chardonnay) deze kerst.

Givry premier cru La Plante in Jambles (WIjn uit Bourgogne)

Sommige wijngaarden in het dorpje Jambles dragen de appellation village Givry

Harold Hamersma en Nicolaas Klei doen het in hun meest recente wijngidsen nog met de witte Rully van Maison Joseph Drouhin (Gall & Gall) uit 2014. Die hebben ze helemaal opgedronken. Gelukkig staat de Rully uit 2015 inmiddels in de schappen. Reeds in mei van dit jaar stond in La Revue du Vin de France een enthousiaste recensie over deze karaktervolle wijn: “Coup de coeur pour un Rully de caractère.

Zo vaak neem ik niet meer een fles wijn mee uit een Franse supermarkt. Maar goed dat ik het niet kan laten. In de Carrefour Hypermarché in Chalon-sur-Saône greep ik naar de Rully ‘Marissou’ (1er cru) uit 2014 van Maison Olivier Chanzy uit Meursault. Een gelukstreffer, maar wel een van de lekkerste witte wijnen onder de twintig euro die ik dit jaar dronk.

Verder naar de zuidelijker gelegen appellation village Givry. Afgelopen september attendeerde een medewerker van La Maison des Vins in Chalon-sur-Sâone mij op ‘La Plante’, een 1er cru uit 2015 van Domaine Danjean-Berthoux gelegen in het aangrenzende dorpje Jambles (de wijngaard ‘La Plante’ ligt in ook Jambles). Ik sta niet alleen in mijn enthousiasme: “Een mooie en volle wijn […] een indruk van zuiverheid en frisheid […] minerale tonen die opgaan in een romige materie.” Voor nog geen vijftien euro.

Coöperaties in de Mâconnais maken meer exclusieve wijnen voor rond de vijftien euro. Probeer eens ‘Coeur de Charmes’ (niet te verwarren met de bekende ‘Les Charmes’) van Cave de Lugny. Van Cave de Viré dronk ik de ‘Viré d’Or’ en van Cave Les Grands Crus Blancs de Pouilly-Fuissé ‘Fût d’Acacia’. Er worden binnen de coöperaties grote stappen vooruit gemaakt.

We blijven in de Mâconnais met een heerlijke witte Bourgogne voor minder dan tien euro: een generieke Bourgogne uit 2015 van Les Vignerons de Mancey. Volgens het etiket op de achterkant van de fles zijn alle druiven (chardonnay) geplukt in het plaatsje Chardonnay. Een volgende keer vragen waarom ik geen Mâcon-Chardonnay in mijn glas had. Tja, wanneer je deze lekkere Bourgogne proeft, komt die vraag niet in je op. Les Vignerons de Mancey vind je ten noorden van Tournus langs de N6. Binnenkort een nadere beschouwing.

Voor een goede Saint-Véran koos ik een domein uit dat steevast door Hugh Johnsons wordt vermeld in zijn jaarlijkse wijngids onder het kopje ‘de beste bieden kwaliteit’: Domaine Corsin in Davayé. Een gastvrije ontvangst door mensen met alleen maar vriendelijke gezichten en een statige Saint-Véran (vieilles vignes) zoals ik ‘m nog nooit heb gedronken. Deze appellation staat over ruim een maand centraal in het grootste wijnfeest dat Bourgogne kent: La Saint-Vincent tournante.

Pouilly-Fuissé ‘Terres de Vergisson’ (2013) van de Bret Brothers. Je denkt: wat is daarmee? Nu, die wijn is een bekroning van het voorafgaande rijtje en zal met de feestdagen worden geopend. À votre santé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.