Een witte kerst in Zuid-Bourgogne

Een aantal losse aantekeningen die ik het afgelopen jaar maakte. Over een tweetal appellations in de Côte Chalonnaise. Vervolgens naar het zuiden, naar de Mâconnais. Wij houden het laagdrempelig (winkel, coöperatie, een vriendelijk domein) en wij houden het bij wit (100% chardonnay) deze kerst.

Jambles (Wijn uit Bourgogne)
Sommige wijngaarden in het dorp Jambles liggen binnen de AOC Givry

Harold Hamersma en Nicolaas Klei doen het in hun meest recente wijngidsen nog met de witte Rully van Maison Joseph Drouhin (Gall & Gall) uit 2014. Die hebben ze helemaal opgedronken. Gelukkig staat inmiddels de Rully uit 2015 in de schappen. Reeds in mei van dit jaar stond in La Revue du Vin de France een enthousiaste recensie over deze mooie witte Bourgogne: “Coup de coeur pour un Rully de caractère.” Meteen gekocht en gedronken. Kort én krachtig: een weergaloze witte Rully.

Zo vaak neem ik niet meer een fles wijn mee uit een Franse supermarkt. Toch goed dat ik het niet kan laten. In de Carrefour Hypermarché in Chalon-sur-Saône greep ik naar de Rully ‘Marissou’ (1er Cru) uit 2014 van Maison Olivier Chanzy uit Meursault. Een gelukstreffer. Een van de lekkerste witte wijnen onder de twintig euro die ik dit jaar dronk. Minder gesofisticeerd dan de Drouhin, meer hedonistisch dan de Drouhin.

Verder naar de zuidelijker gelegen AOC Givry. Afgelopen september attendeerde een medewerker van La Maison des Vins in Chalon-sur-Sâone mij op ‘La Plante’, een 1er Cru uit 2015 van Domaine Danjean-Berthoux uit het nabijgelegen dorpje Jambles (het climat ‘La Plante’ ligt in ook Jambles). Ik sta niet alleen in mijn enthousiasme: “Een mooie en volle wijn […] een indruk van zuiverheid en frisheid […] minerale tonen die opgaan in een romige materie.” Een witte Givry 1er Cru voor nog geen vijftien euro.

Coöperaties in de Mâconnais maken tegenwoordig exclusieve wijnen voor rond de vijftien euro. Probeer eens ‘Coeur de Charmes’ (niet te verwarren met de bekende ‘Les Charmes’) van Cave de Lugny. Van Cave de Viré dronk ik de ‘Viré d’Or’ en van Cave Les Grands Crus Blancs de Pouilly-Fuissé ‘Fût d’Acacia’. Word je gewaar dat de coöperaties grote stappen vooruit zetten. Maak een ronde door het verkoopgedeelte van sommige coöperaties en je treft zowaar de eerste biologische wijnen aan.

Voor een goede Saint-Véran koos ik een domein uit dat steevast door Hugh Johnsons wordt vermeld in zijn jaarlijkse wijngids onder het kopje ‘de beste bieden kwaliteit’: Domaine Corsin in Davayé. Een gastvrije en vriendelijke ontvangst. Men schonk mij onder meer een Saint-Véran (‘vieilles vignes’) in zoals ik hem nog nooit heb gedronken: aroma’s van witte bloemen, plots het fruit, een boterachtige toets en ten slotte een lange en genereuze afdronk. AOC Saint-Véran staat over ruim een maand centraal in één van de grootste wijnfestivals die de Bourgogne kent: La Saint-Vincent Tournante. Plaats van gebeuren: Prissé, thuishaven van die mooie coöperatie Terres Sècretes en een groot aantal uitstekende domeinen (tip: Domaine de la Feuillarde met zijn Saint-Véran ‘Maison Rouge’).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.