Een kennismaking met Chablis

Domaine Denis Race in Chablis (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Denis Race in Chablis

Wanneer ik langere tijd in Bourgogne verblijf, kies ik ervoor om middels een omweg via de Champagne eerst naar Chablis te rijden. Want Chablis hoort bij de Bourgogne, Chablis is Bourgogne. Laat ik drie redenen benoemen voor deze bewust gekozen détour. Allereerst kan Chablis erg lekker zijn en dat hij is gelukkig meestal ook. Hoewel de prijzen van een Chablis onder druk staan, hebben ze op moment schrijven nog een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ten slotte is het proeven en kopen van Chablis in het wijndorp Chablis opmerkelijk laagdrempelig. Al met al vormt Chablis een ideale eerste stop in Bourgogne, voor die ene fles of voor een langer verblijf, waarbij kennis kan worden gemaakt met een groot aantal domeinen.

Mijn eerste doosje Chablis kocht ik in de wijnwinkel van Jean-Marc Brocard in het centrum van Chablis. Het betrof ‘Les Beauregards’ (1er Cru) uit 2005. Ik herinner mij niet alleen de ongekende smaakreserves, maar ook de kalme cadans waarmee deze zich wisten te presenteerden. In het plaatsje Préhy, zo’n acht kilometer ten zuiden van Chablis, ligt het grote domein van Jean-Marc Brocard. Daar leerde ik enkele jaren later dat een Chablis, zelfs een climat van naam, niet ieder jaar dezelfde kwaliteit biedt. ‘Les Beauregards’ uit 2007 had een dominante citrustoon. Zelfs ‘Les Clos’ (Grand Cru) uit 2007 leek niet op te wegen tegen die klassieker uit 2005. De Grand Cru werd wellicht te snel geopend, hoewel het jaartal 2007 daartoe wel uitnodigde.

De daarop volgende jaren deed ik Chablis tekort. Totdat een medewerker van een wijnwinkel ergens in het zuiden van Nederland mij attendeerde op Denis Race, een naam die ik vlug op de achterzijde van mijn aankoopbonnetje krabbelde. Tegenwoordig haal ik trouw de nodige Chablis bij Domaine Denis Race. De wijnen van Race zijn erg goed en vertegenwoordigen het beste van Chablis. Daarbij zijn de wijnen bij Denis Race nog betaalbaar, ondanks de bio-route die het domein onlangs insloeg. De ‘Montmain Vieilles Vignes’ (1er Cru) uit 2013 was een pure, zuivere, tegelijkertijd weldadige Chablis met de nodige minerale tonen en een mand vol rijp geel fruit inclusief een schijfje verse ananas.

De laagdrempeligheid van Chablis wordt onderstreept door de vele winkels van de individuele domeinen in het centrum, waar je Chablis kunt proeven en kopen. Bijzonder dat je op deze manier kunt kennismaken met gerenommeerde domeinen zoals William Fèvre of Château LongDepaquit. In het eerste weekend van mei wordt in Chablis de jaarlijkse wijn- en bloemenmarkt gehouden. Reeds lang op mijn bourgondische bucket list en vorig jaar de gelegenheid voor een bezoek. De helft van de marktkramen verkocht, niet verrassend, bloemen. Bij de andere helft, zo’n 15 standhouders, stond Chablis op de tafel. De domeinen waren veelal niet uit Chablis zelf, maar uit de omringende dorpen. Samen met de geopende winkels in het centrum van Chablis is dit eerste weekend in mei een uitgelezen moment om je in Chablis onder te dompelen.

Domaine Jean Dauvissat Père & Fils uit Milly was ook aanwezig tijdens de jaarmarkt. Men gebruikte voor de promotie van de wijnen een exemplaar van Le Guide Hachette des Vins. Deze lag prominent geopend naast de flessen. Volgens de gids maakt het domein een hele goede ‘Côte de Léchet’ (1er Cru). Je zou zeggen dat hij dit aan zijn stand verplicht is, omdat het domein in Milly is gevestigd aan de Rue Léchet. De 2013 was een lenteachtige wijn die vooral naar witte bloemen smaakte. Dat kwam overigens niet door de bloemenmarkt, maar door de zuidelijke ligging van het climat. Mooie wit fruit en een dosis minerale tonen maakten deze karaktervolle Chablis helemaal compleet.

Ten slotte ligt in Chablis de grote lokale coöperatie La Chablissienne, steevast door wijnschrijvers geduid als één van de beste in Bourgogne. Dit adres biedt een ruime en uitstekende kennismaking met Chablis aan. Ik loop er nog steeds naar binnen, al was het maar om even te kijken naar de aanbiedingen. Verder wordt het assortiment ieder jaar uitgebreid, waarbij men verder kijkt dan de grenzen van de AOC Chablis. Niet iedere Chablis (het domein biedt relatief veel cuvées aan) wordt jaarlijks in de verkoop gebracht. Vorig jaar liep ik weg met de ‘Grande Cuvée’ (1er Cru) uit 2012. Delicate, verfijnde smaaksensaties met een mooie zuurgraad en een genereuze afdronk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.