Een kennismaking met Chablis

Domaine Denis Race in Chablis (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Denis Race

Wanneer ik langere tijd in Bourgogne verblijf, kies ik ervoor om middels een omweg via de Champagne eerst naar Chablis te rijden. Want Chablis hoort helemaal bij Bourgogne, Chablis is Bourgogne. Laat ik drie verdere redenen noemen voor deze bewust gekozen détour. Allereerst kan Chablis erg lekker zijn en dat hij is gelukkig meestal ook. Hoewel de prijzen van een Chablis onder druk staan, kennen ze op moment schrijven nog een goede prijs/kwaliteit verhouding. Ten slotte is het proeven en kopen van Chablis voor bourgondische begrippen opvallend laagdrempelig. Chablis als plaats is een ideale eerste stop in Bourgogne, voor een kopje koffie, voor een wijntijdschrift of voor een meer royaal verblijf waarbij met de domeinen kennis kan worden gemaakt.

Mijn eerste doosje Chablis kocht ik in de winkel van Jean-Marc Brocard in het centrum van Chablis. Het betrof ‘Les Beauregards’ (1er Cru) uit 2005. Ik herinner mij niet alleen de ontelbare smaaksensatie, maar ook de kalme cadans waarmee die smaken en sensaties zich presenteerden. In het plaatsje Préhy, zo’n acht kilometer ten zuiden van Chablis, ligt het grote domein van Jean-Marc Brocard. Daar leerde ik enkele jaren later dat een Chablis, zelfs een climat, niet ieder jaar hetzelfde genoegen voortbrengt. ‘Les Beauregards’ uit 2007 had een dominante citrustoon. Zelfs ‘Les Clos’ (Grand Cru) uit 2007 woog niet op tegen die klassieker uit 2005. Die Grand Cru werd mogelijk te snel geopend, hoewel het jaartal 2007 daartoe wel uitnodigde.

De daarop volgende jaren deed ik Chablis tekort totdat de plaats en de wijnen ter sprake kwamen tijdens een bezoek aan Wijnkoperij de Loods in Ginneken. Een medewerker van deze winkel attendeerde mij op Denis Race, een naam die ik vlug op de achterzijde van mijn aankoopbonnetje krabbelde. Tegenwoordig haal ik trouw de nodige Chablis bij Domaine Denis Race. De wijnen van Race zijn ronduit fantastisch, zoveel mogelijk bio en zeer betaalbaar. De ‘Montmain Vieilles Vignes’ (1er Cru) uit 2013 was een frisse, tegelijkertijd ferme wijn vol rijp fruit met een zelfs een toefje ananas.

De laagdrempeligheid van Chablis wordt onderstreept door de vele winkels van de afzonderlijke domeinen, waar je Chablis kunt proeven en kopen. Bijzonder dat je op deze manier kunt kennismaken met topdomeinen zoals William Fèvre of Château LongDepaquit. In het eerste weekend van mei wordt in Chablis de jaarlijkse wijn- en bloemenmarkt gehouden. Lang op mijn verlanglijstje en vorig jaar de gelegenheid voor een bezoek. De helft van de marktkramen verkocht, niet verrassend, bloemen. Bij de andere helft, zo’n 15 standhouders, stond Chablis op de tafel. De domeinen waren veelal niet uit Chablis zelf, maar uit de omringende dorpen. Samen met de geopende winkels in de plaats Chablis is dit eerste weekend in mei een uitgelezen moment om je in Chablis onder te dompelen.

Het domein Jean Dauvissat Père & Fils uit Milly was aanwezig tijdens de jaarmarkt. Dauvissat gebruikte voor de promotie van zijn wijnen Le Guide Hachette des Vins. Deze lag prominent geopend naast de flessen wijn. Volgens de gids maakt hij een hele goede ‘Côte de Léchet’ (1er Cru). Je zou bijna zeggen dat hij dit aan zijn stand verplicht is, omdat zijn domein in Milly is gevestigd aan de Rue Léchet. De 2013 was een heerlijke lenteachtige wijn die vooral naar witte bloemen smaakte. Dat kwam overigens niet door de bloemenmarkt, maar door de zuidelijke ligging van het climat.

Ten slotte ligt in Chablis de grote coöperatie La Chablissienne, naar verluidt een van de beste uit de Bourgogne, die bij een eerste kennismaking met Chablis niet onbesproken mag blijven. Ik loop er nog steeds naar binnen, al was het maar om even te kijken naar de immer aantrekkelijke aanbieding. Niet iedere Chablis (het domein biedt vele cuvées aan) wordt jaarlijks in de verkoop gebracht. Dit betekent niet per se slecht nieuws. Vorig jaar kocht ik de ‘Grande Cuvée’ (1er Cru) uit 2012. Rijk van smaak, zacht met weinig zuren, mooie afdronk. De recentere versie uit 2014, met nog een jeugdig karakter, lag dit voorjaar bij Gall & Gall reeds in de aanbieding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.