Een kennismaking met Chablis

Domaine Denis Race in Chablis (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Denis Race in Chablis

Wanneer ik langere tijd in Bourgogne verblijf, kies ik ervoor om middels een omweg via de Champagne eerst naar Chablis te rijden. Want Chablis hoort bij Bourgogne, Chablis is Bourgogne. Laat ik drie verdere redenen benoemen voor deze bewust gekozen détour. Allereerst kan Chablis erg lekker zijn en dat hij is gelukkig meestal ook. Hoewel de prijzen van een Chablis onder druk staan, hebben ze op moment schrijven nog een redelijke prijs/kwaliteit verhouding. Ten slotte is het proeven en kopen van Chablis voor bourgondische begrippen laagdrempelig. Al met al vormt Chablis een ideale eerste stop in Bourgogne, voor een kopje koffie, voor een wijntijdschrift of voor een meer royaal verblijf, waarbij met de domeinen verder kennis kan worden gemaakt.

Mijn eerste doosje Chablis kocht ik in de winkel van Jean-Marc Brocard in het centrum van Chablis. Het betrof ‘Les Beauregards’ (1er Cru) uit 2005. Ik herinner mij niet alleen de weelde aan smaakreserves, maar ook de kalme cadans waarmee die smaken en sensaties zich presenteerden. In het plaatsje Préhy, zo’n acht kilometer ten zuiden van Chablis, ligt het grote domein van Jean-Marc Brocard. Daar leerde ik enkele jaren later dat een Chablis, zelfs een climat van naam, niet ieder jaar hetzelfde genoegen biedt. ‘Les Beauregards’ uit 2007 had een dominante citrustoon. Zelfs ‘Les Clos’ (Grand Cru) uit 2007 leek niet op te wegen tegen die klassieker uit 2005. De Grand Cru werd mogelijk wel te snel geopend, hoewel het jaartal 2007 daartoe uitnodigde.

De daarop volgende jaren deed ik Chablis tekort. Totdat een medewerker van een wijnwinkel ergens in het zuiden van het land mij attendeerde op Denis Race, een naam die ik vlug op de achterzijde van mijn aankoopbonnetje krabbelde. Tegenwoordig haal ik trouw de nodige Chablis bij Domaine Denis Race. De wijnen van Race zijn erg goed en vertegenwoordigen het beste van Chablis. Daarbij zijn de wijnen bij Denis Race nog betaalbaar, ondanks de bio-route die het domein onlangs insloeg. De ‘Montmain Vieilles Vignes’ (1er Cru) uit 2013 was een pure, zuivere, tegelijkertijd volle Chablis met de nodige mineraliteit en een mand vol rijp geel fruit inclusief een toefje ananas.

De laagdrempeligheid van Chablis wordt onderstreept door de vele winkels van de afzonderlijke domeinen in het centrum, waar je Chablis kunt proeven en kopen. Bijzonder dat je op deze manier kunt kennismaken met gerenommeerde domeinen zoals William Fèvre of Château LongDepaquit. In het eerste weekend van mei wordt in Chablis de jaarlijkse wijn- en bloemenmarkt gehouden. Lang op mijn verlanglijstje en vorig jaar de gelegenheid voor een bezoek. De helft van de marktkramen verkocht, niet verrassend, bloemen. Bij de andere helft, zo’n 15 standhouders, stond Chablis op de tafel. De domeinen waren veelal niet uit Chablis zelf, maar uit de omringende dorpen. Samen met de geopende winkels in het centrum van Chablis is dit eerste weekend in mei een uitgelezen moment om je in Chablis onder te dompelen.

Domaine Jean Dauvissat Père & Fils uit Milly was ook aanwezig tijdens de jaarmarkt. Men gebruikte voor de promotie van de wijnen Le Guide Hachette des Vins. Deze lag prominent geopend naast de flessen. Volgens de gids maakt het domein een hele goede ‘Côte de Léchet’ (1er Cru). Je zou zeggen dat hij dit aan zijn stand verplicht is, omdat het domein in Milly is gevestigd aan de Rue Léchet. De 2013 was een lenteachtige wijn die vooral naar witte bloemen smaakte. Dat kwam overigens niet door de bloemenmarkt, maar door de zuidelijke ligging van het climat. Het mooie witte fruit en de nodige dosis mineraliteit ontbraken niet in deze karaktervolle Chablis.

Ten slotte ligt in Chablis de grote coöperatie La Chablissienne, steevast door wijnschrijvers geduid als één van de beste in Bourgogne. Dit adres biedt een ruime en uitstekende kennismaking met Chablis aan. Ik loop er nog steeds naar binnen, al was het maar om even te kijken naar de aanbiedingen. Verder wordt het assortiment ieder jaar uitgebreid, waarbij men verder kijkt dan de grenzen van de AOC Chablis. Niet iedere Chablis (het domein biedt relatief veel cuvées aan) wordt jaarlijks in de verkoop gebracht. Vorig jaar liep ik weg met de ‘Grande Cuvée’ (1er Cru) uit 2012. Delicate, genuanceerde smaaksensaties met een mooie zuurgraad en genereuze afdronk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.