Côte de Nuits-Villages: een Bourgogne om niet over het hoofd te zien

Côte de Nuits-Villages (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden in de Côte de Nuits

Reeds in 2005 schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews over de Côte de Nuits: “Sightseeing may seem a more affordable option here than actually buying wine.” Met dat bezichtigen is nog steeds niets mis, maar met dat wijnkopen helaas wel. Zelfs op Bourgognes uit de voorheen onbekendere AOC’s, zoals Marsannay en Fixin, is tegenwoordig een ware run. Er is echter één appellation village in de Côte de Nuits die aan de aandacht lijkt te ontsnappen: Côte de Nuits-Villages. Ondanks de onbestemde naam kan een Côte de Nuits-Villages een allerbeste Bourgogne zijn, die nog menigmaal verkrijgbaar is tegen een billijke prijs.

Tussen wijngemeenten in de Côte de Nuits met klinkende namen, zoals Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges met elk een gelijknamige AOC, liggen wijndorpen waarvan de namen minder tot de verbeelding spreken. In de loop van 1964 is een bijzondere appellation village gecreëerd voor wijngaarden in de Côte de Nuits die naast de hoofdprijs hebben gegrepen: Côte de Nuits-Villages. Je vindt de wijngaarden van de AOC Côte de Nuits-Villages in de volgende vijf wijngemeenten: Fixin, Couchey, Prémeaux-Prissey, Comblanchien en Corgoloin. Fixin leunt op een classificering van weleer, toen Côte de Nuits-Villages bekend was onder de naam Vins fins de la Côte de Nuits. Tegenwoordig verkopen weinig wijnbouwers de druiven uit de wijngaarden van Fixin als Côte de Nuits-Villages, zeker nu ze gebruik kunnen maken van de meer bekende naam (AOC) Fixin.

Met wijngaarden verspreid over het noorden en het zuiden van de Côte de Nuits is het niet gemakkelijk om een Côte de Nuits eenduidig te karakteriseren. In het zuiden bestaat de bodem hoofdzakelijk uit kalksteen, in het noorden uit een bruine bodem over een opgehoopte sliblaag. Wanneer je in de wijngaarden vanaf de hellingen omlaag loopt, treft je in de bodem sowieso allerhande substanties aan van blauwe mergel tot kalksteenkiezels toe. De eerder aangehaalde wijnschrijver Patrick Matthews duidt zelfs een verschil van karakter aan tussen de wijngaarden in buurtgemeenten Comblanchien en Corgoloin, die respectievelijk ‘hardere’ en ‘zachtere’ wijnen voortbrengen. Een complicerende factor: alle druiven van de wijngaarden die als Côte de Nuits-Villages zijn geclassificeerd, mogen met elkaar worden vermengd.

Een Côte de Nuits-Villages is meestal rood, waar de pinot noir druif voor verantwoordelijk is. Een snelle rekensom leert ons dat tegenover ruim meer dan tien flessen rood één fles wit wordt geproduceerd. Dit laatste wordt hoofdzakelijk gedaan met de chardonnay druif, maar er mag ook een beetje pinot blanc of pinot gris aan worden toegevoegd. Sommige wijnbouwers laten aan duidelijkheid niets te wensen over en plaatsen in het geval van 100% chardonnay de naam van de druif op het etiket. Handelshuizen met hun grote volumes zijn gebaat bij de mogelijkheid om de druiven van verschillende wijngaarden bij elkaar te voegen. Maar in een wijnregio waar het belang van terroir zwaar weegt, zie je steeds vaker dat de druiven van een Côte de Nuits-Villages afkomstig zijn van slechts één climat of één lieu-dit.

De hamvraag of een Côte de Nuits-Villages onderdoet voor bijvoorbeeld een Marsannay of een Fixin. Volgens de oudere literatuur over wijn uit de Bourgogne geeft hij blijk van een mindere finesse of concentratie en is er in zijn jonge jaren sprake van tannines die nog met de rest van de wijn moeten worden geïntegreerd. Maar die boekwerken zijn inmiddels dichtgeslagen. Tegenwoordig staat een Côte de Nuits-Villages te boek als een prettige en toegankelijke Bourgognes, eerlijk en openhartig van smaak. In rood komen de aroma’s van de pinot noir druif op klassieke wijze tot uiting op met noties van kersen, aalbessen en zwarte bessen met op de achtergrond nuances van onder meer kreupelhout en kruiden. Drie tot vijf jaar bewaren en dan zal ook een witte Côte de Nuits-Villages zijn soms romige, ronde, levendige, maar ook elegante karakter met af en toe pittige boventonen prijsgeven.

Om te eindigen met een handvol namen en adressen. Met de kanttekening dat ik de ogen niet sluit voor de dure, soms peperdure exemplaren van de bekende domeinen, waarbij de prijs van bijvoorbeeld een Marsannay of een Fixin wel erg bleekjes afsteekt. Wat een rode Côte de Nuits betreft, kwaliteit verzekerd bij Maison Ambroise in Prémeaux-Prissey. Voor een jaar in, jaar uit uitstekende witte Côte de Nuits-Villages (‘En Beauregard’) bij Domaine du Clos des Poulettes in Corgoloin. De bekende handelshuizen in Nuits-Saint-Georges en Beaune vertegenwoordigen een valeur sûre, maar zij jagen tegenwoordig hun prijzen wel erg snel richting of helaas over de 30 euro.

Voor een losse fles Côte de Nuits-Villages met een vriendelijk bedrag op het prijsstickertje is het zinvol om je heil te zoeken bij één van de caveaux collectifs in de Côte de Nuits. Vooral het gastvrije Maison des Vignerons in Nuits-Saint-Georges voorziet in de nodige exemplaren van verschillende domeinen. Bij de ruim gesorteerde wijnwinkel Les bons plans du vin aan de D976 ter hoogte van Fixin slaag je ongetwijfeld ook. Om in de buurt te blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.