Het zuiden van de Côte Chalonnaise

Een groot aantal redenen om in het zuiden van de Côte Chalonnaise te willen vertoeven. Terughoudend in grote gebaren, maar met een onmiskenbare charme en mooie Bourgognes. Welke domeinen dienen wij dit voorjaar onder de aandacht te houden?

AOC Montagny in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
AOC Montagny ligt in het zuiden van de Côte Chalonnaise

Chaume de Givry is de hooggelegen natuurlijke scheiding tussen de AOC Mercurey in het noorden en de AOC Givry in het zuiden. Op één van de meest verstilde plekken in de Côte Chalonnaise tref je op een kalkrijke bodem een afwisseling aan tussen bossen met grote naaldbomen, weidegras en laag struikgewas. Afdalen naar Givry betekent het zuiden van de Côte Chalonnaise binnentreden. Sommige toeristische gidsen leggen de grens bij de meer zuidelijke en onnatuurlijke N80. Daar trekken de wijngaarden zich echter niets van aan.

Givry
Een mooi initiatief van Union des Producteurs des Vin de Givry om vijf jaar geleden een deel van de nieuwe VVV in te richten voor de promotie van de wijnen uit Givry, een ruimte die de naam Caveau Givry Vins meekreeg. Blijkbaar populair, want de eerdere link die ik plaatste, wordt vaak aangeklikt. Caveau Givry Vins is bescheiden wat promotie betreft: geen eigen internet- of facebookpagina met het aanbod wijnen (in de VVV ligt wel een handzaam A4-tje). Ideaal om er één of twee flessen te kopen, want de namen van de domeinen zijn gevestigd en de prijzen zijn gelijk aan die bij de domeinen. Maar wijn proeven met een système Enomatic binnen een VVV? Ik heb het steeds aan mij voorbij laten gaan.

Rondom Givry liggen enkele gehuchten met goede domeinen: Russilly (Domaine Chofflet), Charnailles (Michel Sarrazin) of Poncey (Domaine Desvignes). In het wijndorp Givry zelf is het ten minste bewonderingswaardig te noemen dat Domaine François Lumpp nog steeds de toon zet. Helaas geldt dit ook voor het slechten van de 30 euro barrière voor zijn beste rode 1ers Crus.

Jambles
Misschien wel de door mij meest bewandelde route in de Bourgogne: de Balade Verte van 12 kilometer die je rondom het dorp Jambles leidt, een wijndorp dat ten westen van Givry ligt. De meest oostelijke wijngaarden van Jambles behoren tot het domein van de AOC Givry met onder meer het 1er Cru climat ‘La Plante’. Het gastvrije Domaine Danjean-Berthoux maakte met de oogst van 2020 weer een pracht van een witte Givry ‘La Plante’. Pure chardonnay en ieder jaar is het domein meer terughoudend met nieuw hout.

Wij steken de drukke N80 over voor een onbekend, maar interessant stukje Côte Chalonnaise. De namen van de wijndorpen zullen wellicht minder tot je verbeelding spreken en de wijngaarden zijn ‘slechts’ geclassificeerd als ‘Bourgogne Côte Chalonnaise’. In plaatsen zoals Saint-Désert, Rosey en Bissey-sous-Cruchaud liggen domeinen die excelleren wanneer wij prijs gecombineerd met kwaliteit voor ogen hebben. In Moroges draait de geoliede pr-machine van Sandrine Dovergne (Domaine de La Luolle) overuren. Je kunt ook om de uitstekende kwaliteit van de Bourgognes van dit bio-gecertificeerde domein niet meer heen. Olivier en Sandrine Dovergne produceren witte en rode Givry, witte en rode Bourgogne Côte Chalonnaise en inmiddels vier smaakvolle Crémants de Bourgogne. De onofficiële vijfde is mijn favoriet: de ‘Rouge Bulles’. Formeel geen Crémant de Bourgogne, maar een ‘Bourgogne Mousseux’.

Buxy
Buxy is een levendig stadje in het zuiden van de Côte Chalonnaise, bekend vanwege zijn grote en uitstekende coöperatie. In Buxy is ook een interessante caveau collectif (Cave aux Montagny) gevestigd. Laurent Cognard heropende onlangs zijn domein in Château de Buxy dat in het hart van Buxy ligt en bouwde hierbinnen een moderne proefkelder. Begin met de verdienstelijke rode Bourgogne met de toepasselijke naam ‘Château de Buxy’ uit 2021, maar het is vooral uitzien naar de genereuze, weldadige cuvées Montagny.

Montagny-lès-Buxy
Domaine Stéphane Aladame vormt nog steeds het referentiepunt binnen de AOC Montagny (altijd 100% chardonnay). Omdat hij reeds enkele jaren geleden voor enkele cuvées Montagny 1er Cru de 20 euro barrière slechtte, is het zinvol om uit te zien naar een goed en goedkoper alternatief. François Berthenet plaats zich wat dat betreft de laatste jaren nadrukkelijk op de voorgrond. Hij werd zelfs recent gebombardeerd tot één van de jonge bourgondische talenten. Het domein biedt een uitgebreid gamma Bourgognes aan, waarvan de prijzen binnen zeer redelijke perken worden gehouden. Ik schets voorzichtig zijn meer ingetogen, slankere stijl. Als grote fan van een Montagny ben ik in deze witte Bourgogne niet op zoek naar een complexe Rully of een voluptueuze witte wijn uit het zuiden van de Côte de Beaune. François Berthenet onderkent mijn wens als geen ander binnen de AOC Montagny. Neem de 1er Cru ‘Les Platières’: fris, kwieke zuren en mooie minerale tonen.

De AOC Montagny strekt zich in het zuiden uit met wijngaarden in Saint-Vallerin et Jully-lès-Buxy. Domaine la Renarde in Jully-lès-Buxy is het domein om onder de aandacht te houden. Met de rode Bourgogne ‘Corbaisons’ uit 2021 maakt het domein duidelijk dat een gecompliceerd wijnjaar ook goede Bourgognes kan voortbrengen. Ook uit 2021: de Montagny ‘Les Vignes Longues’, een verrassend gelaagde 1er Cru die je het beste een paar jaar kunt wegleggen. Voor zover werd ik ieder oogstjaar gecharmeerd door ‘Les Chaniots’. Met de twee ambitieuze en enthousiaste wijnbouwers die aan het hoofd van Domaine la Renarde staan, heb je immer een amusant en leerzaam onderhoud.

Resten mij vooralsnog twee zaken
Voor meer toeristische informatie over het zuiden van de Côte Chalonnaise wend je je tot de VVV in Buxy. Zeer handzaam is het boekje Sud Côte Chalonnaise met de nodige domeintips. Uitgegeven in de reeks reisgidsen van Petit Futé (kost je maar enkele euro’s). Het boekje Guide des Caves 2023 is gratis. Weet verder dat het Maison des Vins Côte Chalonnaise te Chalon-sur-Saône in aanwezigheid van enkele wijnbouwers op zaterdag 8 april a.s. van 10.00 tot 18.00 uur zijn nieuwe selectie Bourgognes presenteert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.