Wandelen langs de wijngaarden in de Bourgogne

Op d.d. 25 augustus 2018 schreef ik een bijdrage over de pelgrimsroutes die langs de wijngaarden van de Bourgogne leiden. In deze bijdrage sta ik stil bij de kleinere wandelingen en de betere wandelboekjes.

La Vallée de Vaux in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
Zeker in de herfst loont een wandeling tot La Croix du Theu *) de moeite

Het is vrijwel de gehele maand oktober uitzonderlijk warm in grote delen van Frankrijk. Ook in Bourgogne bereikt dit weekend de temperatuur ruimschoots de 20 °C. Ongetwijfeld trekt een groot aantal wandelaars er met een fototoestel op uit om de veranderende kleuren van de wijngaarden vast te leggen. De vele schakeringen groen, geel, bruin en rood vormen elk najaar een indrukwekkend schouwspel. Wat mij opviel, was de snelheid waarmee de herfstachtige tinten de wijngaarden kleuren.

Aanbevolen wandelboekjes
De wandelboekjes van FFRandonné (Fédération Française de la Randonnée Pédestre) en Chamina behoren tot de beste in Frankrijk. De gepresenteerde wandelingen worden vergezeld van adequate routebeschrijvingen en gedetailleerde IGN-kaartjes.

Vorig jaar verscheen bij FFRandonné de herziene versie van de TopoGuide La Bourgogne … à pied. Opvallend dat bij elke uitgave meer wandelingen leiden door en langs de wijngaarden in de Bourgogne. Het moderne wijntoerisme wil ons op diverse manieren laten kennismaken met de vele aspecten van de wijnbouw binnen deze regio. Wandelen en fietsen vormen hierbij blijkbaar een belangrijk onderdeel.

Het zijn verrassend genoeg ook de minder bekende wijndorpen in de Bourgogne die in deze TopoGuide worden getrakteerd op een wandeling. Presenteerde de een-na-laatste druk van La Bourgogne … à pied reeds een kleine, maar fijne wandeling door de wijngaarden van Chitry (89), in de meest recente druk ook een wandeling rondom het nabije Irancy. Je kunt onder meer de mooie ligging van twee van de beste climats van dit wijndorp aanschouwen: ‘Palotte’ en ‘Les Mazelots’.

Verder verscheen vorig jaar bij FFRandonné eindelijk de herdruk van La Saône-et-Loire … à pied met enkele mooie wandelingen in de Côte Chalonnaise en de Mâconnais. Helaas laten de herdrukken van wandelingen in de departementen Yonne en de Côte d’Or op zich wachten. Met het boekje Dijon métropole… à pied kun je wel wandelen in de meest noordelijke wijngaarden van de Côte de Nuits.

Ook de wandelboekjes van Chamina mogen er wezen, mede omdat deze ook gebruik maken van de gedetailleerde IGN-kaartjes. In het assortiment bourgondische wandelboekjes van Chamina tref je momenteel de uitgaven ‘Yonne’, ‘Saône-et-Loire’ en ‘Autour de Dijon’ aan. De laatste TopoGuide behelst voor een groot deel het departement Côte d’Or met onder meer een wandeling rondom het iconische Château du Clos de Vougeot. Wandeling 22 in het boekje Saône-et-Loire (Moroges et le Mont Brogny) biedt wat mij betreft het hele pakket: wijngaarden in en rondom de AOC Montagny, de meest idyllische romaanse kerkjes en de meest prachtige vergezichten. Ga daarna wijn proeven bij het gastvrije Domaine de La Luolle in Moroges.

Lokale wandelingen
Zowel de wandelingen in FFRandonné als in Chamina zijn veelal gebaseerd op lokaal uitgezette wandelingen of een samenvoeging van enkele lokale wandelingen. Bijna ieder landelijk gelegen dorp in Bourgogne heeft er wel een of meer. De meeste wandelingen beginnen bij de kerk of het gemeentehuis, anders bij een kleine parkeerplaats aan de rand van het dorp. Je treft er meestal een bord aan met de nodige informatie en je wordt erop geattendeerd dat de routes in het veld zijn gemarkeerd met een gele streep. Gelukkig dat de VVV’s op hun internetsites steeds meer aandacht hebben voor deze lokale wandelingen. Op bijvoorbeeld de site van de VVV van Chalon-sur-Saône (Achalon) zijn de kaartjes en routebeschrijvingen te downloaden.

GR de Pays des Grands Crus
Aan het einde van deze bijdrage wil ik niet voorbijgaan aan de bekende wandeling langs de wijngaarden van de Côte d’Or: GR de Pays des Grands Crus, ook Le Chemin des Grands Crus genaamd. De 87 kilometer lange wandelroute loopt van het noorden van de Côte de Nuits (Chenôve) tot het zuiden van de Côte de Beaune (Santenay). Een GR de Pays herken je in het veld aan haar geel-rode markering. Uiteraard kun je ook een klein deel van deze wandelroute lopen, zoals ik deed in het voorjaar. Ik parkeerde de auto in Auxey-Duresses bij de kerk en wandelde van daaruit naar de wijngaarden van Meursault om voor deze blog enkele foto’s te maken.

Sinds kort is het bewandelen van Le Chemin des Grands Crus een stuk gemakkelijker én nog leuker door gebruik te maken van de app Ballades en Bourgogne Côte d’Or (warm aanbevolen). Ben je meteen in het bezit van tientallen mooie wandelingen in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, nu de fysieke wandelboekjes van FFRandonné wachten op een herdruk. Veel wandelplezier!

*) De kleine Balade Verte (SM1) ‘De Chateau-Beau aux orchidées’ die start ten westen van het wijndorp Saint-Martin-sous-Montaigu (71) bij een grasveldje waar je gemakkelijk de auto kunt parkeren. Via deze link te downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.