Gaten in de Foires aux Vins 2022

Foire aux Vins in de Carrefour Hypermarché te Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)
Foire aux Vins in de Carrefour Hypermarché te Chalon-sur-Saône

Toen op de internetsite van La Revue du vin de France was te lezen “Foire aux vins 2022 chez Carrefour: une richesse incomparable”, kreeg ik weer ouderwets zin om op koopjesjacht te gaan. Nu, het viel een beetje tegen. Het aanbod was het minste in de afgelopen vijf jaar en wat de Bourgognes betrof, diende je de koopjes onderhand met een vergrootglas te zoeken. Een aanzienlijk aantal domeinen bracht deze editie, althans bij Carrefour, geen enkele fles in. Zelfs de grotere coöperaties waren terughoudend met hun aandeel.

Na drie kwantitatief mindere oogstjaren werd door deskundigen een gat in de bourgondische wijnmarkt voorspeld. Wij kunnen het inmiddels op meerdere fronten aanschouwen. Lezers van deze blog sturen mij steeds vaker berichtjes over het geringe aanbod Bourgognes, zelfs bij de grote coöperaties. Een wijnjournalist appte mij dat hij bij een bekend domein in de Côte de Nuits slechts één (fles) 1er Cru mocht kopen. Wij zullen geduld moeten opbrengen, wellicht tot de tweede helft van 2023, om ons te kunnen laven in een gezonder aanbod.

Foires aux Vins vinden plaatst tegelijkertijd met en vlak na de wijnoogst. Elke supermarkt trekt er doorgaans twee weken voor uit, de gespecialiseerde detailhandel meestal langer. Een goede zaak dat de supermarkten het bij toerbeurt doen, vanaf begin september tot pakweg medio oktober. Ik verblijf tijdens mijn bezoeken aan Bourgogne in de buurt van Chalon-sur-Saône en daar ligt een toffe Carrefour Hypermarché. Begrijp me goed, alleen de hoeveelheid aanbiedingen doet ieder regulier aanbod in een Nederlandse supermarkt schaamteloos verbleken. Met enig huiswerk, ik bestudeerde de folder van Carrefour reeds in Nederland, valt er altijd iets te scoren.

Om te beginnen is het genieten van de bedragen op de prijsstickers. Vele wijnen werden aangeboden voor net meer dan drie of vier euro (toegegeven, veelal Vins de Pays). Feest voor de liefhebbers van wijn uit onder meer de Côtes du Rhône en de Champagne. Gelukkig ook voor wie een Beaujolais weet te waarderen. Ik ken zeker niet alle namen in dit zuidelijke deel van de wijnregio Bourgogne, maar die van Arnaud Aucoeur staat in mijn geheugen gegrift. Arnaud Aucoeur werd namelijk in Le Guide Hachette des Vins 2020 uitgeroepen tot wijnbouwer van het jaar. Van hem plaatste ik een Juliénas voor nog geen 7 euro en een bekroonde Saint-Amour voor vijftig cent meer in mijn chariot.

De duurste Bourgogne kostte tegen de 37 euro, een Meursault van Ropiteau Frères (maakt inmiddels deel uit van de Boisset-groep). En ja, die Pommard 1er Cru ‘Grands Terroirs’ van Domaine Coste-Caumartin uit 2018, voor net geen 30 euro, kreeg een mooie recensie in La Revue du vin de France. Wel nog voor vijf jaar wegleggen. De goedkoopste Bourgogne was de Aligoté 2021 gebotteld door Carrefour zelf (Cave d’Augustin Florent) die de Belgische lezers ook aantreffen in hun Carrefour (tijdens Foire aux Vins voor net geen 6 euro).

Twee mooie aanbiedingen voor onder het tientje. Als eerste van het uitstekende Domaine Goisot een rode Bourgogne Côtes d’Auxerre. De Engelse wijnschrijver Hugh Johnson over deze bourgondische variëteit van dit domein: “Nobody else comes close.” Deze Bourgogne werd wel verstopt achter een ander etiket dan wij van Domaine Goisot bekend zijn. Waar je ook op bedacht dient te zijn tijdens Foires aux Vins. Ik had nog nooit gehoord van Sophie Martin (volstrekt ongooglebaar), maar ‘haar’ witte Mâcon La Roche Vineuse was een ware traktatie: mooi wit en geel fruit, voorbeeldige minerale tonen. Verrassend voluptueus en tot de laatste druppel toe smaakvol.

Het waren vooral de witte Bourgognes waarmee je nog onder het tientje kon duiken. Clotilde Davenne, ooit oenologe bij Jean Marc Brocard, bracht met haar ‘Reflets de France’ een karaktervolle Saint-Bris in (100% sauvignon blanc) en op Terres Secrètes (vorig jaar door La Revue du vin de France gelauwerd als beste coöperatie van Frankrijk) kun je gelukkig ieder jaar rekenen. Deze editie van Foire aux Vins met de Saint-Véran ‘Esprit Des Lieux’.

Ik had deze bijdrage ook kunnen schrijven in de tegenwoordige tijd, want je kunt dit weekend nog toeslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.