Een goede en goedkope witte Bourgogne uit Tonnerre

Bourgogne Tonnerre (WIjn uit Bourgogne)

Ruim twee jaar geleden bezocht ik voor de eerste keer Tonnerre. De lege, deels vervallen gebouwen in het centrum van de kleine stad boden een trieste aanblik. Zelfs de grootste toeristische attractie van Tonnerre, de natuurlijke lavoir met de naam Fosse Dionne, kon wel een stevige opknapbeurt gebruiken. Indertijd was de bestemming Le Sommelier Gourmand (11 Rue de l’Hôtel de Ville). De bevlogen eigenaar van deze wijnwinkel, Patrice Vidaller, wist mij er snel van te overtuigen dat het met de wijnen van Tonnerre beter is gesteld dan met de staat van de stad.

Want binnen de gemeentegrenzen van Tonnerre wordt witte wijn van de chardonnay druif gemaakt, geclassificeerd als Bourgogne Tonnerre (een appellation régionale). Ten noorden van Tonnerre ligt het wijndorp Épineuil, waar de pinot noir druif de hoofdrol speelt. De rode wijnen uit Épineuil, en natuurlijk zijn rosé, zijn geclassificeerd als Bourgogne Épineuil. Beide AOC’s vormen samen de Tonnerrois, die op zijn beurt weer onderdeel uitmaakt van het wijndistrict Grand Auxerrois, dat zich als het ware rondom de wijngaarden van Chablis vouwt.

De witte Bourgognes uit Tonnerre zijn relatief goedkoop en waar Bourgogne Chitry inmiddels bekend staat als een goed alternatief voor de steeds duurder wordende Chablis, is de Bourgogne Tonnerre onderhand een goed alternatief voor een Bourgogne Chitry. Werd een Bourgogne Tonnerre tot pakweg de eeuwwisseling als een letterlijk en figuurlijk goedkope imitatie van een Chablis beschouwd, heden ten dage komt hij volledig tot zijn eigen recht. Zoals bij meer witte wijnen uit het noorden van de Bourgogne heeft een Bourgogne Tonnerre een geelgroene kleur, met in de neus impressies van onder meer citrusvruchten, peer, perzik, venkel en hazelnoten. De smaak is ronduit fris, mede door de nodige minerale tonen. Een goede lengte wordt menigmaal begeleid door aroma’s van citroen, anijs en soms zoethout. Een Bourgogne Tonnerre is op zijn best evenwichtig, rond en soepel en kent na enkele jaren een fluweelzachte gewaarwording in het middenpalet.

‘Dampt’ is een bekende naam in het noorden van de Bourgogne. De eerste familielijn vloeit voort uit Domaine Daniel Dampt met de twee zonen Vincent en Sébastien, die respectievelijk in 2002 en 2005 een eigen domein begonnen. Hun verdienstelijke werkzaamheden spelen zich vooral in en rondom Chablis af. Dan is er nog de familielijn van Bernard Dampt, wijnbouwer in Collan (een wijndorp tussen Chablis en Tonnerre) van 1980 tot 1998. Zijn drie zonen, de broers Eric, Emmanuel en Hervé hebben ieder een eigen domein. De broers zijn naar verluidt onafscheidelijk, maar ieder met een unieke rol en dito serie wijnen. Zelfs de gerenommeerde wijngids Guide Hachette des Vins concludeerde: “Het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke broer aan de oorsprong ligt van een wijn bij de familie Dampt, maar uiteindelijk telt alleen het resultaat.” Van de pakweg twintig domeinen die een Bourgogne Tonnerre maken, doen de gebroeders Dampt het onder de naam Domaine Dampt Frères.

Ik dronk deze Bourgogne met de illustere naam ‘Chevalier d’Éon’ bij twee gelegenheden. En twee maal werd ik niet teleurgesteld. In het glas een in alle opzichten goede en zuivere Chardonnay met een delicate neus van witte en gele bloemen en met op de achtergrond nootachtige impressies. De elegante smaak werd mede gedomineerd door een vriendelijke grapefruit. Vond ik hem de eerste keer wellicht té fris en té strak, na ruim een jaar is hij opvallend voller, sappiger en treedt het rijpe fruit nadrukkelijker naar voren. Weet ten slotte dat deze Bourgogne Tonnerre werd beloond met een ster in Le Guide Hachette des Vins (2021) en in Nederland verkrijgbaar is voor nog geen tientje.

De Bourgogne Tonnerre is te koop bij Wijnhuis Nederweert | Wijnkopers Alex Storms.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.